Wikileaks: Απόρρητο έγγραφο των ΗΠΑ - Όταν ο Σπέκχαρντ ζητούσε το 2009 να κατεβάσουμε τα παντελόνια στους Τούρκους στο Αιγαίο!

Στο τηλεγράφημα του από την Αθήνα προς το Στειτ Ντιπάρτμεντ και κοινοποίηση στην Πρεσβεία στην Άγκυρα και στην Αμερικανική Μόνιμη Αντιπροσωπεία στο ΝΑΤΟ, ο τότε πρεσβευτής Ντάνιελ Σπέκχαρντ προτείνει μια σειρά μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης τα οποία ούτε λίγο ούτε πολύ προέβλεπαν απαράδεκτες ελληνικές υποχωρήσεις στη Θράκη και το Αιγαίο.

Το τηλεγράφημα έχει ημερομηνία 17 Ιουλίου 2009 έχει τίτλο «Θέματα Αιγαίου και πρότεινε τα ακόλουθα ΜΟΕ:

Πιθανά Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης:

Τα ακόλουθα πιθανά ΜΟΕ θα πρέπει να ενθαρρυνθούν οι Έλληνες να αποδεχθούν με αντίστοιχες ανταποδοτικές κινήσεις από την Τουρκία για την μείωση της έντασης στο Αιγαίο:

Έμμεσα, αλλά υποβοηθητικά της ατμόσφαιρας:

-Αναγνώριση των εκλεγμένων Μουφτήδων της Θράκης

-Το Υπουργείο Άμυνας να προσφέρει την έκταση που προτείνεται από την κυβέρνηση για το Μουσουλμανικό νεκροταφείο στην Αθήνα.

-Η ελληνική κυβέρνηση να χαρακτηρίζει δημόσια τις υπερπτήσεις ως «ενοχλητικές» και όχι ως «απειλή της κυριαρχίας».

Στρατιωτικά ΜΟΕ

-Να μην στοχοποιούνται ως εχθρικά τα τουρκικά αεροσκάφη που πετούν στο FIR Αθηνών

-Ανταλλαγή επισκέψεων των Αρχηγών ΓΕΑ των δυο χωρών

-Τα ελληνικά μαχητικά να μην πετούν πάνω από τα αποστρατικοποιημένα σύμφωνα με τις Συνθήκες νησιά, με διακριτικά του ΝΑΤΟ…

’Άλλα Στρατιωτικά ΜΟΕ

-Η ελληνική κυβέρνηση να αποφεύγει τον σχεδιασμό νατοϊκών ασκήσεων πάνω από αποστρατιωτικοποιημένα βάσει Συνθηκών ή αμφισβητούμενα νησιά.

-Διατήρηση 3 λεπτών από την αναχαίτιση των τουρκικών μαχητικών για τις υπάρχουσες ROE

-Συμφωνία για πτήσεις αόπλων μαχητικών

-Η Ελληνικη κυβέρνηση να αποφύγει σκληρές αντιδράσεις όπως η ανάπτυξη φρεγατών στα νερά γύρω από το Αγαθονήσι.

-Η ελληνική κυβέρνηση να αποσύρει αθόρυβα κάθε νομικό αίτημα έκδοσης προς την Ιντερπολ για την περίπτωση του πιλότου που κατηγορείται για τον θάνατο σε ατύχημα του Έλληνα πιλότου (σ.σ. εννοεί τον Κώστα Ηλιάκη).
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail