Μπορούν τα θαλάσσια λιβάδια Ποσειδωνίας να περιορίσουν τα φαινόμενα κλιματικής αλλαγής;


Με στόχο την ανάδειξη και ποσοτικοποίηση των πολύτιμων υπηρεσιών οικοσυστήματος που προσφέρουν τα θαλάσσια λιβάδια Ποσειδωνίας, το Ινστιτούτο Αρχιπέλαγος υλοποιεί τους τελευταίους μήνες σε συνεργασία με το τμήμα Βιολογίας του Πανεπιστημίου Essex Αγγλίας, μία έρευνα με τη χρήση ειδικών ψηφιακών καταγραφικών συστημάτων, που στοχεύει στην αξιολόγηση της δυνατότητας απορρόφησης του άνθρακα από τα λιβάδια Ποσειδωνίας στο Αιγαίο.

Η πολυσυζητημένη κλιματική αλλαγή οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην αύξηση του άνθρακα στην ατμόσφαιρα, η οποία προκαλείται από πολυάριθμους ανθρωπογενείς παράγοντες όπως η ρύπανση και η καταστροφή των δασών. Συχνά όμως αγνοούμε ότι η φύση μπορεί να προσφέρει λύσεις στα μεγάλα προβλήματα που προκαλεί η ανθρώπινη δραστηριότητα, όταν βέβαια ο άνθρωπος δεν καταστρέφει τους φυσικούς πόρους.


Αξιοσημείωτο είναι ότι σύμφωνα με πρόσφατες έρευνες αναγνωρίστηκε ότι τα θαλάσσια λιβάδια μπορούν να απορροφήσουν έως και 35 φορές περισσότερο άνθρακα, σε σύγκριση με τα τροπικά δάση. Συνεπώς μπορεί να περιορίσουν και να αναστρέψουν έως ένα βαθμό ακόμα και τα φαινόμενα οξείδωσης των θαλασσών.

Η συνεχιζόμενη καταστροφή των θαλάσσιων λιβαδιών Ποσειδωνίας που λαμβάνει χώρο στις ελληνικές θάλασσες όπου δυστυχώς δεν εφαρμόζεται κανένα αποτελεσματικό μέτρο για την προστασία τους, δεν προκαλεί μόνο σημαντικές επιπτώσεις στην αλιεία (καθώς μειώνεται η παραγωγικότητα των αλιευμάτων) και στον τουρισμό (καθώς προκαλούνται φαινόμενα διάβρωσης παραλιών), αλλά μας στερεί επίσης από τις πολύτιμες υπηρεσίες που προσφέρουν αυτά τα σημαντικά οικοσυστήματα για τον περιορισμό των αποτελεσμάτων της κλιματικής αλλαγής.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail