Η ζωή εκατομμυρίων ανθρώπων ορίστηκε σε μια χαρτοπετσέτα


"Δε θα θεωρηθεί πολύ κυνικό αν μαθευτεί πως ορίσαμε τη μοίρα εκατομμυρίων ανθρώπων, με έναν τόσο πρόχειρο τρόπο; Ας το κάψουμε το χαρτί.» είπε ο Τσώρτσιλ. «Να μην το κάψουμε», απάντησε ο Στάλιν.

Θάνος Τζήμερος

Αυτό είναι το διάσημο μπακαλόχαρτο με το οποίο οι Στάλιν και Τσώρτσιλ όρισαν τις τύχες των Βαλκανίων και της Ανατολικής Ευρώπης στον μεταπολεμικό κόσμο, στις 9 Οκτωβρίου, 1944 στη Διάσκεψη της Μόσχας. Σαν σήμερα, πριν 74 χρόνια.

Η Ελλάδα πέρασε στη σφαίρα επιρροής της Δύσης με 90%-10%. Το ΚΚΕ δεν έμαθε ποτέ γι' αυτό το χαρτί και ξεκίνησε εμφύλιο πιστεύοντας πως η Σοβιετική Ένωση θα τους υποστηρίξει. Ο Στάλιν όμως ήξερε να κρατάει τον λόγο του στους μεγάλους της Δύσης. (Στους δικούς του δεν τον κράταγε.)

Αν τα ποσοστά αντιστρέφονταν και ήμασταν στο 10-90, θα είχαμε την τύχη των πρώην σοσιαλιστικών χωρών. Θα είχαν καταστραφεί 3 γενιές, θα είχε εξαθλιωθεί η χώρα, αλλά τώρα θα ακούγαμε "σοσιαλισμός" και θα μας γυρνούσε το μάτι. Και η οικονομία μας, εφαρμόζοντας πλέον φιλελεύθερες αρχές θα κάλπαζε. Εμείς κάνουμε το αντίθετο, προσπαθώντας αυτό από το οποίο μας γλύτωσαν ο Στάλιν και ο Τσώρτσιλ, να το εφαρμόσουμε μόνοι μας για να απολαύσουμε μια αυθεντική, made in Greece, ανθρωπιστική τραγωδία. Απέχουμε μερικούς μήνες από το σοσιαλιστικό μας όνειρο. Υπομονή.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail