Ακράτεια στις γυναίκες: Η άσκηση που μειώνει τη συχνότητα κατά 75%

Υπολογίζεται ότι 3 στις 10 γυναίκες στην Ελλάδα πάσχουν από κάποια μορφή ακράτειας. Η ακράτεια προκαλεί απογοήτευση και δυσφορία στις γυναίκες, καθώς οι περισσότερες τη συνδέουν με το γήρας. Οι λόγοι που μια γυναίκα εμφανίζει ακράτεια ποικίλλουν ανάλογα με την καθημερινότητα και τις εμπειρίες της, π.χ. οι τοκετοί.

Από: onmed.gr

Ως ακράτεια ορίζεται η ακούσια απώλεια ούρων, κατά την διάρκεια συγκεκριμένων δραστηριοτήτων. Παράλληλα μπορεί να συμβαίνει και κατά την διάρκεια συγκεκριμένων κινήσεων ή φυσιολογικών αντιδράσεων του οργανισμού, όπως είναι ο βήχας και η απότομη έλξη βάρους.

Σύμφωνα με τα ευρήματα νέας μελέτης, η γιόγκα μπορεί να βοηθήσει τις γυναίκες μεγαλύτερης ηλικίας που ταλαιπωρούνται από συχνά επεισόδια ακράτειας.

Τα συμπεράσματα προέρχονται από μικρή μελέτη σε γυναίκες που έκαναν συνεδρίες γιόγκα ειδικά σχεδιασμένες να τις βοηθήσουν να αντιμετωπίσουν την ακράτεια. Οι γυναίκες είχαν μέση ηλικία τα 66 χρόνια (από 55 έως 83) και καμία δεν έκανε γιόγκα πριν συμμετάσχει στη μελέτη.

«Παρά την ηλικία τους, τη συχνότητα της ακράτειας και την έλλειψη εμπειρίας αναφορικά με τη γιόγκα, αυτές οι γυναίκες κατάφεραν να μάθουν σε ικανοποιητικό βαθμό γιόγκα μέσω ενός τρίμηνου προγράμματος που περιλάμβανε δύο συνεδρίες την εβδομάδα σε γκρουπ 6-10 γυναικών με ακράτεια» δήλωσε η συγγραφέας της μελέτης, ουρολόγος και συνδιευθύντρια σε ερευνητικό επιμορφωτικό πρόγραμμα στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, Δρ Alison Huang.

«Στο τέλος του προγράμματος, οι γυναίκες που έκαναν μαθήματα γιόγκα ανέφεραν 75% μείωση της συχνότητας ακράτειας, μια πολύ σημαντική αλλαγή», πρόσθεσε.

Οι 56 συμμετέχουσες στη μελέτη είχαν συχνά επεισόδια ακράτειας μέσα στην ημέρα, δήλωσε η Χουάνγκ.

Οι μισές γράφτηκαν στο τρίμηνο πρόγραμμα γιόγκα, το οποίο βασιζόταν σε 15 στάνταρ στάσεις γιόγκα και εξειδικευμένες τεχνικές που έδιναν έμφαση στη στάση του σώματος και τον έλεγχο της αναπνοής. Στόχος ήταν οι γυναίκες να συνειδητοποιήσουν τη δομή του πυελικού εδάφους.

Οι υπόλοιπες γυναίκες συμμετείχαν σε μια εναλλακτική ομάδα άσκησης που επικεντρώθηκε στις εκτάσεις και την ενδυνάμωση, χωρίς να δίνει έμφαση στην περιοχή της πυέλου.

Τα μέλη και των δύο ομάδων έκαναν δύο συνεδρίες κάθε εβδομάδα. Όλες οι άλλες θεραπείες για ακράτεια σταμάτησαν κατά τη διάρκεια της θεραπείας μέσω γιόγκα.

Στο τέλος της περιόδου, οι γυναίκες που έκαναν εναλλακτικές μορφές άσκησης, διαπίστωσαν ότι τα επεισόδια ακράτειας μειώθηκαν κατά περισσότερο από 50%. Όσες έκαναν όμως γιόγκα και ασκήσεις για την περιοχή της πυέλου είδαν μείωση της ακράτειας κατά 75%. Κανένα μέλος από τις δύο ομάδες δεν αντιμετώπισε τραυματισμούς.

Σύμφωνα με τη Huang, η μελέτη έδειξε ότι η γιόγκα μπορεί να βοηθήσει τις γυναίκες να ενισχύσουν την περιοχή της πυέλου χωρίς να ακολουθούν κλασική θεραπεία.

Πηγή: healthday.com
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail