Συγκλονιστική μαρτυρία του πιλότου του δεύτερου Su-25 - Πως προσπάθησε να σώσει το διοικητή του στο έδαφος από τους ισλαμιστές

© Vladimir Astapkovich / Sputnik
Freepen.gr - Ο πιλότος του δεύτερου Su-25 που συνόδευε εκείνο του ηρωικού πιλότου Roman Filipov, ο οποίος καταρρίφθηκε πάνω από το Idlib και θυσιάστηκε πολεμώντας στο έδαφος τους τρομοκράτες, περιέγραψε νέες πτυχές των δραματικών τελευταίων λεπτών της αποστολής τους αλλά και τις προσπάθειές του να τον καλύψει.

Όπως μεταδίδει το Russia Today το ζεύγος των Su-25 πραγματοποιούσε μια πτήση ρουτίνας πάνω από την ζώνη αποκλιμάκωσης στο Idlib το Σάββατο. Ενώ ο πρωταρχικός τους στόχος ήταν η παρακολούθηση της περιοχής, κάθε τέτοια πτήση είναι επικίνδυνη υπό συνθήκες αληθινής μάχης σύμφωνα με τα όσα υποστήριξε ο δεύτερος πιλότος σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Krasnaya Zvezda.

"Αυτή η έξοδος ήταν επίσης μια μάχη. Πώς αλλιώς μπορεί να είναι στην εμπόλεμο χώρα, ειδικά σε μια τέτοια ταραγμένη επαρχία όπως το Idlib;», είπε.

"Ναι, το βλέπω", δήλωσε ο Φίλιπποβ όταν ο σύντροφός του τον προειδοποίησε για τους μαχητές που εκτόξευσαν ένα αντιαεροπορικό βλήμα στο αεροπλάνο του.

"Έχω χτυπήσει", πρόσθεσε ήρεμα λίγο αργότερα. "Είναι ένα καλό χτύπημα."

Ο δεξιός κινητήρας του Su-25 του Φιλιππόφ έπιασε φωτιά, ο αριστερός σταμάτησε και διέταξε ως επικεφαλής του σχηματισμού το δεύτερο πιλότο να ανέβει σε ύψος για να κρυφτεί στα σύννεφα και να καλέσει μια ομάδα έρευνας και διάσωσης.

Ωστόσο, ο τελευταίος δεν υπάκουσε στην εντολή του Φιλίπποφ, ο οποίος εκτοξεύτηκε και προσγειώθηκε στην ελεγχόμενη από τους ισλαμιστές περιοχή.

"Προφανώς, δεν έφυγα. Αφήνοντας μόνο τον διοικητή είναι το τελευταίο πράγμα που θα έκανα », είπε ο πιλότος. Καθώς ο Φιλιππόφ πραγματοποίησε την τελευταία του μάχη στο έδαφος, ο συνάδερφός του τον στήριξε από τον αέρα.

"Κάλυπτα πάντα το διοικητή μου στον αέρα και έπρεπε να γίνει στο έδαφος, όπου είχε ήδη εμπλακεί σε μάχη. Έμεινα στην περιοχή και έκανα αρκετές επιθέσεις, στοχεύοντας τα αυτοκίνητα που πλησίασαν στην περιοχή που ήταν ο Ρομάν. Καταστρέψα μερικά από αυτά», είπε ο πιλότος.

"Είδα πως ο κυβερνήτης προσγειώθηκε, αλλά δεν έβλεπα την αψιμαχία - ήταν ήδη το σούρουπο. Έπρεπε να φύγω γιατί τελείωναν τα καύσιμα και ίσα που μπορούσα να επιστρέψω".
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail