Αγία Πετρούπολη: Καθελκύστηκε το πρώτο πυρηνοκίνητο παγοθραυστικό στον κόσμο, το Sibir (βίντεο)

© Anton Vaganov / Reuters
Freepen.gr - Καθελκύστηκε το πρώτο πυρηνικό παγοθραυστικό στον κόσμο, το Sibir (Σιβηρία) με σκοπό την ενίσχυση της ηγετικής θέσης της Ρωσίας στην Αρκτική, την Παρασκευή στο Ναυπηγείο της Βαλτικής στην Αγία Πετρούπολη όπως αναφέρει το Russia Today.

Είναι ένα από τα τρία σκάφη που αποτελούν μέρος του Σχεδίου 22220, τα οποία πρόκειται να καταστούν τα μεγαλύτερα και πιο ισχυρά πυρηνικά παγοθραυστικά στον κόσμο.

Το πρώτο πλοίο του σχεδίου, το Άρκτικα τέθηκε σε επιχειρησιακή λειτουργία πέρυσι.
Arktika icebreaker © Svyatoslav Akimov / Sputnik

Σχεδιασμένο για τη μεταφορά φορτίου μέσω της διαδρομής της Βόρειας Θάλασσας, το Sibir παραγγέλθηκε το Μάιο του 2015 και πρόκειται να παραδοθεί το 2020. Το τρίτο παγοθραυστικό, το Ural, προβλέπεται να παραδοθεί το 2021.

Το Sibir έχει εκτόπισμα 33.500 τόνων και μήκος 173.3 μέτρων με δέσμη 34 μέτρων και έχει πλήρωμα 75 ατόμων.

Ο σχεδιασμός διπλού βυθίσματος επιτρέπει τη λειτουργία τόσο σε βαθιά ύδατα της Αρκτικής όσο και σε εκβολές πολικών ποταμών. Το σκάφος τροφοδοτείται από δύο πυρηνικούς αντιδραστήρες με ισχύ 175 MW.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail