Το είχαμε επισημάνει εγκαίρως - Η νέα μορφή του ISIS αποδεικνύεται περισσότερο τρομακτική

Ο συριακός στρατός στην αλ Σούκνα - © Ruptly
Του Στρατή Μαζίδη

Πολύ καιρό πριν, όταν δε διαφαινόταν ακόμη στον ορίζοντα η διάλυση με τη μορφή του γεωγραφικού ελέγχου μιας περιοχής του ISIS, είχαμε επισημάνει τη μελλοντική του μετεξέλιξη σε κάτι περισσότερο τρομακτική.

Η επιβολή δια της βίας, το τσούρμο των απανταχού της γης τυχοδιωκτών κατσαπλιάδων (από 88 διαφορετικές χώρες έχουν μεταβεί "μαχητές" στη Συρία) με μοναδικό σκοπό να βιάσουν και να λεηλατήσουν, το κόψιμο κεφαλιών & χεριών, η αδυναμία λειτουργίας υποδομών και διατήρησης ενός αξιοπρεπούς επιπέδου διαβίωσης, μοιραία θα επέφερνε τη διάλυση του ισλαμικού χαλιφάτου.

Επιπρόσθετα, δύσκολα μπορείς να σταθείς όταν δε σε αναγνωρίζει κανείς. Ωστόσο η εμπλοκή της Ρωσίας και κυρίως η εγκατάλειψη του ISIS από όσους μεθόδευσαν τη δράση του, επιτάχυναν τις εξελίξεις.

Από 240.000 άνδρες που έφτασε να έχει στην κορύφωσή του το ISIS σύμφωνα με το δίκτυο Βολταίρος, πλέον μισθοδοτεί μόλις 10.000 άτομα. Έχοντας από καιρό δεχθεί τα αεροπορικά πλήγματα των Ρώσων στα κονβόι του λαθρεμπορίου και χάνοντας τον έλεγχο πλουτοπαραγωγικών πηγών, χρήμα δε βγαίνει πλέον. Τα λεφτά από τα σκλαβοπάζαρα ή το άθλιο εμπόριο οργάνων δεν επαρκούν.

Το ISIS εξεδιώχθη από την επαρχία του Χαλεπίου, υποχώρησε από τη Χομς, έχασε την επαρχία της Ράκκα διατηρώντας ένα μεγάλο τμήμα της πόλης (για όσο ακόμη), έχασε στη Μοσούλη και διατηρεί ένα τμήμα στο Ντέιρ Εζόρ μέχρι να φτάσει στην περιοχή ο Συριακός Στρατός.

Ωστόσο ήδη παρατηρούμε τα πρώτα στάδιο του αύριο του ISIS. Πυρήνες διασκορπισμένοι σκορπίζοντες το θάνατο, ενίοτε και με φρικτό τρόπο.

Πριν λίγες ημέρες ομάδα των τρομοκρατών έπιασε στο δρόμο γύρω από τη Βαγδάτη έναν Ιρακινό στρατιώτη αποκεφαλίζοντάς τον επί τόπου.

Χθες ομάδα ελεύθερων σκοπευτών στην περιοχή του Κιρκούκ του Ιράκ εξολόθρευσε δεκάδες Ιρακινούς στρατιώτες κοντά στον ποταμό Τίγρη.

Αντίστοιχη πορεία φαίνεται ότι θα ακολουθήσουν και οι άλλες τρομοκρατικές ομάδες. Χθες στη Χάμα μια ομάδα 5 inghimasi μαχητών (ex Jund al-Aqsa) που βρίσκονταν εν υπνώσει για καιρό επιτέθηκε σε άνδρες του Συριακού Στρατού προκαλώντας απώλειες μέχρι να εξολοθρευτεί.

Εν κατακλείδι οι εξτρεμιστικές αυτές ομάδες συρρικνώνονται έως εξαφανίζονται γεωγραφικά και ως εκ τούτου ό,τι απομένει, περνά σε άλλη μορφή δράσης μέσα στις πόλεις ή τις ερημιές προχωρώντας σε πόλεμο φθοράς ή επιθέσεις που τρομοκρατούν την κοινή γνώμη. Δεδομένου πως αρκετοί τρομοκράτες έχουν διαφυγεί μεταμφιεζόμενοι σε πρόσφυγες, καλό θα είναι να τα έχουμε υπόψη όλα αυτά.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail