Αμμοθύελλα σήκωσαν οι Τίγρεις στη Χάμα - Κατάρρευση της ISIS στην κεντρική Συρία - Η κίνηση ματ της Μόσχας

Άνδρες του Συριακού Στρατού έξω από την al Sukhna
Στρατής Μαζίδης

Ως απολύτα επιτυχημένη φαίνεται ότι θα αποδειχθεί η διαταγή από το Γενικό Επιτελείο της Δαμασκού να παγώσει προσωρινά η προέλαση προς το Deir Ezzor ώστε να εκκαθαρίσει η κεντρική Συρία στα υπόλοιπα κατεχόμενα της Χάμα και της Χομς.

Η κίνηση αυτή φαντάζει λελογισμένη καθώς, πρώτον ο συριακός στρατός βρίσκεται πλέον σε απόσταση "βολής" από το Deir Ezzor από δύο κατευθύνσεις (Sukhna και Raqqa) ώστε να μην κινδυνεύει από αμερικανικές επιλογές μέσω Κούρδων και δεύτερον εκκαθαρίζει / ασφαλίζει τα μετόπισθεν ώστε να μην υπάρχουν πυρήνες που θα μπορούσαν να τον φθείρουν. Άλλωστε σε αυτήν την πιο κρίσιμη στιγμή του πολέμου μέχρι την επόμενη, σφάλματα δεν επιτρέπονται.

Ο Συριακός Στρατός με την από αέρος συνδρομή των αεροποριών της Δαμασκού και της Μόσχας πέτυχε μέσα σε μια εβδομάδα να απελευθερώσει μεγάλο τμήμα της κεντρικής Συρίας ενώ παράλληλα, το βασικότερο, απέκοψε τους τζιχαντιστές του ISIS καθιστώντας θέμα χρόνου την οριστική κατάρρευση και πλήρη εκδίωξή τους ΚΑΙ από την κεντρική Συρία.

Η πρόοδος στο πεδίο της μάχης μέσα σε μόλις μια εβδομάδα είναι χαρακτηριστική. Αρκεί να συγκρίνουμε τους πολεμικούς χάρτες της 11ης και της 18ης Αυγούστου 2017.




Εξίσου βασική εξέλιξη αποτελεί επίσης το γεγονός πως στις νέες απελευθερωθείσες περιοχές περιλαμβάνονται αρκετές πλουτοπαραγωγικές πηγές ενώ η προώθηση των θέσεων του συριακού στρατού γύρω από την al Sukhna κατέστησε πλέον την πόλη ασφαλή καθώς βρίσκεται εκτός βεληνεκούς των πυρομαχικών του Ισλαμικού Κράτους.

Επειδή όμως τίποτε δεν είναι τυχαίο πρέπει να επισημάνουμε δύο σημεία:

Α. Εξελίσσεται σε κίνηση ματ το κλείδωμα των ισλαμιστών του ISIS στη Ράκκα από τους Ρώσους με το τελεσίγραφο ότι όποιος πάει να διαφύγει προς Παλμύρα θα εξοντώνεται. Με τον τρόπο αυτό χάλασε τη συμφωνία των SDF με την ISIS για το νότιο διάδρομο διαφυγής και πέτυχε 1. να επιμηκυνθεί χρονικά η μάχη της Ράκκα ώστε να υπάρξει κέρδος χρόνου για το συριακό στρατό να πάει όπως επιθυμεί στο Deir Ezzor, 2. να υποστούν βαρύτατες απώλειες και οι δύο πλευρές

Β. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι οι παρκαρισμένοι στο Ιντλίμπ τρομοκράτες της Αλ Κάιντα εδώ και καιρό δεν ενοχλούν καθόλου τους Σύριους αλλά ενίοτε σφάζονται μεταξύ τους. Αυτό σημαίνει ότι για την ώρα η Τουρκία προσβλέπει και δίνει ανταλλάγματα στη Μόσχα.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail