Σημεία μεγάλης στρατιωτικής αναμέτρησης στη νότια Συρία - Νέα βάση οι ΗΠΑ - Αυξάνει η δύναμη πυρός του Συριακού Στρατού και των Ιρανών

Freepen.gr - Τη μεγάλη συγκέντρωση στρατιωτικών δυνάμεων στο συριακό νότο και την αντίστοιχα αυξημένη πιθανότητα μιας εκτεταμένης πολεμικής αναμέτρησης υπογραμμίζει η αμυντική ιστοσελίδα debka η οποία διαθέτει αξιόπιστες πηγές μέσα στις ισραηλινές μυστικές υπηρεσίας.

Όπως σημειώνει η ιστοσελίδα, οι Ειδικές Δυνάμεις των ΗΠΑ δημιούργησαν μια προκεχωρημένη βάση στο Al-Zukf στη Συριακή Έρημο, 70 χιλιόμετρα βορειοδυτικά του συνοριακού τριγώνου Συρίας-Ιράκ-Ιορδανίας και τη διέλευση της Al Tanf, η οποία ελέγχεται από αμερικανικές, δυτικές συμμαχικές και Ιορδανικές ειδικές δυνάμεις, αλλά και ομάδα ισλαμιστών του FSA.

Σύμφωνα με αμερικανικές πηγές, η βάση του Al Zukf δημιουργήθηκε για δύο στόχους: 

Ο ένας είναι να εμποδίσει την πορεία της τεθωρακισμένης στήλης του στρατού-συζύγου της Χεζμπολάχ, η οποία έχει προχωρήσει το τελευταίο δεκαπενθήμερο από την Al-Suweida στη νοτιοανατολική Συρία προς τη διέλευση Al-Tanf.

Ο άλλος στόχος των ΗΠΑ είναι να καταλάβει την βασική πόλη Αμπού Καμάλ, 200 χιλιόμετρα βορειοδυτικά του Al-Tanf, από το ισλαμικό κράτος καθώς η πόλη αυτή αποτελεί και στόχο των ιρακινών αλλά υπό ιρανική κατεύθυνση Ταξιαρχιών του Badr που ετοιμάζονται να μπουν στη Συρία.

Ωστόσο, ο πρωταρχικός στόχος της νέας αμερικανικής βάσης είναι να εμποδίσει τη Συρία, τη Χεζμπολάχ και τις άλλες φιλο-ιρανικές δυνάμεις από το να αποκτήσουν τον έλεγχο 300 χλμ στα συριο-ιρακινά σύνορα και να ανοίξουν μια γέφυρα για την Τεχεράνη προς τη Μεσόγειο.

Όμως η αμερικανική δύναμη δεν είναι μόνη στην προσπάθειά της να ελέγξει αυτόν τον στρατηγικό τομέα.

Το 4ο θωρακισμένο τμήμα του Στρατιωτικού Στρατού έτρεξε αυτή την εβδομάδα στη νότια Συριακή πόλη Daraa κοντά στα σύνορα της Ιορδανίας και περίπου 330 χλμ δυτικά της νέας βάσης Al-Zukf. 

Οι δυνάμεις αυτές μεταφέρθηκαν με τα προηγμένα ρωσικά τεθωρακισμένα Τ-90 και υπό τις εντολές του αδερφού του προέδρου Ασαντ, στρατηγού Μαχέρ αλ-Ασαντ. 

Οι στρατηγοί και οι αξιωματικοί του προχώρησαν πρώτα σε προσεκτική επιθεώρηση του εδάφους της Daraa πριν από την επανάληψη των εχθροπραξιών. Θέσεις αυτού του δυναμικού πεδίου μάχης δεν απέχουν περισσότερο από 1.000 μέτρα από τα σύνορα της Ιορδανίας.

Οι πηγές πληροφοριών της debka σημειώνει ότι αυτή την εβδομάδα, ο επικεφαλής του al-Qods, Ιρανός στρατηγός Qassem Soleimani, διοικητής των συριακών και ιρακινών μέτωπων του Ιράν, πέρασε στη Συρία από το Ιράκ μαζί με το επιχειρησιακό του προσωπικό. Εντάχθηκαν στη Διοίκηση Εντολών και Ελέγχου των Συριακών Δυνάμεων που εδρεύουν στην Παλμύρα και που θα κατευθυνθούν προς το Ντέιρ Εζορ και την Αμπού Καμάλ μαζί ειδικές δυνάμειων των Ρώσων και της Χεζμπολάχ.

Η συγκέντρωση μεγάλων στρατιωτικών δυνάμεων σε αυτό το τμήμα της Συρίας είναι δυσοίωνη, σημειώνει η debka: η ανάπτυξη μιας προωθημένης αμερικανικής βάσης στην έρημο της Συρίας και η άφιξη των πλέον ανώτερων διοικητών του Ιράν και της Συρίας, επικεφαλής των ελίτ, προμηνύουν την προσέγγιση μιας μεγάλης αναμέτρησης για τον έλεγχο της νοτιοανατολικής Συρίας και των στρατηγικών της πολλαπλών περιουσιακών στοιχείων στα σύνορα.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail