Η σχέση ανάμεσα στα γενέθλια της θεάς Αθηνάς και την Παναγία ή αλλιώς πως τα πάντα δείχνουν τη συνέχεια της θρησκευτικής και εθνικής μας ταυτότητας

Μελίνα Κονταξή
Ιστορικός - Δρ Βαλκανικού Πολιτισμού

Η θεά Αθηνά γεννήθηκε στις 28 του αρχαίου μήνα Εκατομβαιώνα, γύρω στις 15 Αυγούστου δηλαδή, 15 Αυγούστου γιορτάζουμε την κοίμηση της Θεοτόκου.

Η παρθένος θεά ήταν πολιάς, πολιούχος της πόλης της Αθήνας, και η Παναγιά προστάτης στρατηγός της Κωνσταντινούπολης, στην οποία αποδόθηκε η σωτηρία από τους Αβάρους το 626, σύμφωνα με ορισμένες πηγές.
Μέσα στη θρησκευτική μας ταυτότητα βρίσκεται και η εθνική μας ιστορία, και αυτό δεν σχετίζεται με θέματα πίστης. Τίποτα ξένο σένα λαό δεν μπορεί να επιβληθεί, όση βία και αν χρησιμοποιηθεί.

Δεν είναι τυχαίο ότι όσοι κατακτητές και αν πέρασαν, από τους Ρωμαίους ως τους Τούρκους, δεν χάσαμε ποτέ την εθνική μας ταυτότητα και ένα μεγάλο κομμάτι του έθνους δεν άλλαξε τη θρησκευτική, ούτε μετά από 400 χρόνια σκλαβιάς.

Είναι καλό λοιπόν να μη χαρίζουμε την ιστορία μας σε άλλους, την ιστορία μας που βρίσκεται και στη θρησκευτική μας ταυτότητα.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail