ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΟ - Ραγδαίες εξελίξεις στο Συριακό Νότο με νέο μέτωπο - Πως οι τζιχαντιστές έγιναν σε μια νύχτα "μετριοπαθείς" αντάρτες

Του Στρατή Μαζίδη

Εκτός από τη φρίκη στον πόλεμο της Συρίας, δε γνωρίζει όρια ούτε η δυτική κοροϊδία. Πότε με δήθεν επιθέσεις με χημικά όπλα, πότε με τις κινηματογραφικές διασώσεις των Λευκών Κρανών και ό,τι άλλο μπορεί να φανταστεί κανείς.

Αυτή τη φορά όμως κάτι άλλο παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Την επισήμανση μου έκανε ο καλός φίλος, Γιώργος Χατζηαναγνώστου του οποίου αρκετά κείμενα θα έχετε διαβάσει στη Freepen.gr:

«ΑΥΤΟ που ξαφνικά "ξεφύτρωσε" προς το Deir Ezor σαν συμμαχία ΗΠΑ+ rebbels "απωθώντας" το Isis σε μια νύχτα δείχνει το μέγεθος του διπλού παιχνιδιού των ΗΠΑ».

Η μόνη μου "ένσταση" είναι πως οι ΗΠΑ δεν παίζουν διπλό αλλά πολλαπλό παιχνίδι.

Αναζήτησα λοιπόν την κατάσταση του μετώπου στη Συρία στις 1/5/17 και στις 2/5/2017.

Για να δούμε τι βρήκα.



Πραγματικά εντυπωσιακή η...προέλαση των ρέμπελων (rebels) σε ένα 24ωρο δίχως να πέσει τουφεκιά! Πρόκειται για πρωτοφανή επίδοση που δεν έχουν πετύχει ούτε οι Δυνάμεις του Τίγρη ούτε οι SDF.

Χωρίς να πέσει πιστολιά, οι υποτιθέμενοι αντάρτες έθεσαν υπό τον έλεγχό τους μια μεγάλη ζώνη στο συριακό νότο η οποία ήταν ακόμη μικρότερη πριν λίγους μήνες.

Επειδή παρακολουθώ καθημερινά τους ζωντανούς αυτούς πολεμικούς χάρτες στη Συρία, η συγκεκριμένη ζώνη υπήρξε επί μακρόν νεκρή όσον αφορά πολεμικές επιχειρήσεις.

Επιπλέον θα πρέπει να έχουμε στο νου μας:

α. τα δημοσιεύματα σε ξένες ιστοσελίδες πριν λίγο καιρό ότι ΗΠΑ - Ιορδανία ετοιμάζουν εισβολή στο συριακό νότο

β. τις επαναλαμβανόμενες δηλώσεις του Σύριου προέδρου Ασαντ, ότι η Ιορδανία έχει επιτελέσει ένα ρόλο αντίστοιχο με της Τουρκίας στον πόλεμο, όντας πύλη εισόδου τρομοκρατών και ανεφοδιασμού τους.

Πώς όμως πήραν τον έλεγχο έστω και αυτής της ερημικής έκτασης με τα όποια check points δίχως να πέσει τουφεκιά; Πιθανότατα με τον ίδιο τρόπο που η Τουρκία πήρε την Τζαραμπλούς στο ξεκίνημα της Ασπίδας του Ευφράτη. Όταν δηλαδή όσοι τζιχαντιστές της ISIS ήθελαν, α. αποχώρησαν ή β. απλά άλλαξαν ρούχα και εντάχθηκαν στη νέα τους ομάδα.

Αυτό συνέβη και στην περίπτωση που εξετάζουμε.

Είναι ευδιάκριτο πως βρισκόμαστε στο κατώφλι ραγδαίων εξελίξεων στο συριακό πόλεμο με το επικείμενο άνοιγμα δεύτερου μετώπου στο συριακό νότο απέναντι στη συμμαχία Δαμασκού - Μόσχας - Τεχεράνης και Χεζμπολάχ.

Το ζητούμενο είναι αν:

1. αυτή η ζώνη θα σημάνει επιχειρήσεις που θα χτυπούν από κάτω το συριακό στρατό στη Χομς στο τμήμα προς Παλμύρα

2. θα τρέξουν οι ισλαμορέμπελοι προς το Ντέιρ Εζόρ όπου αποτελεί βασική επιδίωξη των ΗΠΑ η εκδίωξη του συριακού στρατού

3. θα υπάρξει ένας συνδυασμός των 1 + 2.

Το μόνο βέβαιο είναι πως οι ΗΠΑ χρησιμοποιούν πλέον όλα τους τα πιόνια για να τεμαχίσουν τη Συρία.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail