Πέθανε ο Κωσταντίνος Μητσοτάκης


Μελίνα Κονταξή

Πέθανε ο πρώην πρωθυπουργός Κωσταντίνος Μητσοτάκης. Γεννήθηκε το 1918 στην συνοικία Χαλέπα των Χανίων. Γιός του Κυριάκου Μητσοτάκη και της Σταυρούλας Πλουμιδάκη. Σπούδασε νομικές πολιτικές και οικονομικές επιστήμες στη Νομική Σχολή του πανεπιστημίου Αθηνών.

Πολέμησε ως έφεδρος ανθυπολοχαγός στη Μακεδονία κατά την γερμανική εισβολή και συμμετείχε στην εθνική αντίσταση ως βασικό στέλεχος της Εθνικής Οράνωσης Κρήτης. Για τη δράση του καταδικάστηκε δυο φορές σε θάνατο από τους Γερμανούς ενώ τη δεύτερη φυλάκιση του απελευθερώθηκε μετά από ανταλλαγή Βρεταννών και Γερμανών αιχμαλώτων.

Το Φερούαριο του 1951 σε ηλικία 32 αναλμβάνει το χαρτοφυλάκιο του υφυπουργού οικονομικών στην κυβέρνηση του Σοφοκλή Βενιζέλου.

Ο Κωσταντίνος Μητσοτάκης διαδραμάτισε βασικό ρόλο στα γεγονότα του Ιουλίου του 1965 που έμειναν γνωστά με το όνομα αποστασία και αφορούν τους λόγους παραίτησης του Γεωργίου Παπανδρέου από την πρωθυπουργιά καιστην στήριξη στελεχών του κόμματος του στις μετέπειτα ορισμένες κυβερνήσεις. 

Συνέληφθη από την διδακτόρια των συνταγματαρχών και τελικά τίθεται σε κατ' οίκον περιορισμό. 

Μετά την πρόταση του το 1968 για τη λύση Καραμανλή για την ομαλή μετάβαση στη δημοκρατία αναγκάζεται να καταφύγει στο Παρίσι.

Ο Κωσταντίνος Μητσοτάκης ορκίστηκε πρωθυπουργός το 1990 μετά την τρίτη εκλογική αναμέτρηση. Κατά τη διάρκεια της πρωθυπουργίας του εφάρμοσε νεοφιλελευθερη πολιτική, υπογράφηκαν μεταξύ άλλων η σύμβαση για το μετρό, οι άδειες κινητής τηλεφωνίας, η μετοχοπόιηση του ΟΤΕ και η ιδιωτικοποιηση της ΑΓΕΤ Ηρακλής. 

Το 1993 ο Αντώνης Σαμαράς ανεξαρτητοποιείται αναφερόντας ως αιτία τη στάση της κυβέρνησης στο θέμα της ονομασίας των Σκοπιών και ιδρύει κόμμα με την ονομασία Ποιλτική Άνοιξη. 

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη πέφτει μετά την άρση της εμπιστοσύνης των βουλευτών Ηλείας Στέφανου Β Στεφανόπουλου και Κιλκίς Γιώργου Σιμπιλίδη. Μετά τις πρόωρες εκλογές του 1993 και την ήττα της Νέας Δημοκρατίας παραιτήθηκε από πρόεδρος του κόμματος. Στις 3 Νοεμβρίου του 1993 του δόθηκε ο τίτλος του Επίτιμου πρόεδρου της Νέας Δημοκρατίας. Ήταν παντρεμένος με την Μαρίκα Γιαννούκου από το 1953 και απέκτησαν τέσσερα παιδιά.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail