Στη χώρα που ο Πρωθυπουργός της δεν ξέρει από τράπεζες

Αναδημοσίευση από: toxrima.gr

ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΩΝΣΤΑΣ

Κατά τις πρώτες μέρες της πρωθυπουργίας του, κατηγορούσε τον Διοικητή της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας γιατί δεν του έδινε λεφτά ώστε να ασκήσει την «κοινωνική του πολιτική». Κάποια στιγμή, οι συνεργάτες του τον ενημέρωσαν ότι η ΕΚΤ δεν δανείζει κράτη αλλά χρηματοδοτεί τράπεζες οι οποίες για να τύχουν δανειοδότησης πρέπει να είναι φερέγγυες και να λειτουργούν σε αξιόπιστες χώρες και οικονομίες.

Λίγους μήνες αργότερα, έκλεισε τις τράπεζες και επέβαλε τον έλεγχο στην κίνηση κεφαλαίων. Εξακολουθεί να πιστεύει ότι «οι ξένοι το έκαναν, για να χτυπήσουν τον Πρώτη Φορά Αριστερό Πρωθυπουργό της Ευρωζώνης».

Χθες, συναντήθηκε με το νέο επιτελείο της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών.
  • «Η κρίση ξεκίνησε από την αδυναμία των τραπεζών να παράσχουν ρευστότητα στην οικονομία και θα τελειώσει με την άρση αυτής της αδυναμίας», δήλωσε ενώπιον των τραπεζιτών αλλά έγραψε και στον λογαριασμό του στο Twitter, ο Πρωθυπουργός.
Ουδείς αντιμίλησε, ουδείς αντέδρασε.

Μετά από 7 ολόκληρα χρόνια στα Μνημόνια, ο άνθρωπος που διαχειρίζεται την τύχη της χώρας φέρεται να πιστεύει ότι η κρίση δεν ξεκίνησε επειδή ο Προϋπολογισμός είχε διψήφιο δημοσιονομικό έλλειμμα, δηλαδή δαπανούσε 30 δις Ευρώ  περισσότερα από τα έσοδά του, αλλά επειδή «οι τράπεζες δεν χορηγούσαν δάνεια».

Κατόπιν, ο ίδιος Πρωθυπουργός συμβούλευσε τους διοικητές των τραπεζών,
  • «να δώσουν ανάσα σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις που έχουν κόκκινα δάνεια και να μην προχωρήσουν σε ομαδικές απολύσεις».
Ζήτησε δηλαδή από τις τράπεζες να ασκήσουν την κοινωνική πολιτική που ο ίδιος έχει υποσχεθεί αλλά δεν μπορεί να υλοποιήσει.

Απελπισμένοι αλλά ευγενείς, οι συνομιλητές του Πρωθυπουργού προσπάθησαν χθες να του εξηγήσουν ότι όσο καιρό εκείνος παριστάνει τον «σκληρό διαπραγματευτή», οι καταθέσεις κάνουν φτερά και τα «κόκκινα δάνεια» γίνονται βουνό.
  • «Το πρώτο δίμηνο του 2017 η αβεβαιότητα που υπήρξε ως προς την ολοκλήρωση της αξιολόγησης είχε αρνητική επίπτωση στην οικονομία αλλά και στον τραπεζικό κλάδο. Τα πρώτα στοιχεία δείχνουν ότι οι καταθέσεις υποχωρούν, η σταθεροποίηση και η φθίνουσα πορεία του ύψους των μη εξυπηρετούμενων δανείων έχει αρχίσει ν’ αντιστρέφεται, η δε πρόσβαση στις διεθνείς αγορές χρήματος και κεφαλαίου περιορίζεται.»
του εξήγησαν εμφατικά χωρίς ωστόσο να είναι σίγουροι ότι τους κατάλαβε…
Του έβγαλαν και πίνακα.
  • Οι καταθέσεις  στις ελληνικές τράπεζες διαμορφώθηκαν στα 129,8 δισ. στις 24 Φεβρουαρίου, έναντι 131,8 δισ. στα τέλη του Δεκεμβρίου.
  • Η μείωση φθάνει το 1 δισ. ευρώ σε ό,τι αφορά τις αποταμιεύσεις των νοικοκυριών, ενώ κατά 575,6 εκατ. ευρώ μειώθηκε η ρευστότητα των επιχειρήσεων.
«Οι τράπεζες είναι ισχυρές και πλήρως ανακεφαλαιοποιημένες» δηλώνει περήφανα ο παντογνώστης Πρωθυπουργός.

Ξεχνά όμως ότι τουλάχιστον 30 δις Ευρώ από την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών προέρχονται από τον «αναβαλλόμενο φόρο» και αυτό σημαίνει ότι όσο καθυστερεί ο ίδιος, με την σκληρή διαπραγμάτευση, την ανάκαμψη της οικονομίας, το πλεονέκτημα αυτό θα μετατραπεί σε «αυτεπίστροφο όπλο» (μπούμερανγκ δηλαδή για να καταλαβαίνει), με οδυνηρές επιπτώσεις.
Η Ελλάδα κυβερνάται από ανθρώπους περιορισμένων ικανοτήτων, ελλειμματικών γνώσεων και ιδεοληπτικής στρατηγικής.

Η χώρα οδηγείται στον γκρεμό. Το πολιτικό μας σύστημα διαγκωνίζεται για το ποιος θα καθίσει στην πρώτη θέση…
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail