Δεν τα βρίσκουν με τους δανειστές, δεν τα βρίσκουν και…μεταξύ τους

Αναδημοσίευση από: thecaller.gr

Σοβαρά ζητήματα φαίνεται ότι ανακύπτουν με το «καλημέρα» στην εκ του σύνεγγυς διαπραγμάτευση με τους θεσμούς, τα οποία αγγίζουν και το εσωτερικό της κυβέρνησης. Αφενός στο πεδίο των συζητήσεων στο Χίλτον, η χθεσινή κρίσιμη συνάντηση για τα δημοσιονομικά και τα μέτρα που ζητούν για αφορολόγητο και συντάξεις οι θεσμοί ουσιαστικά δεν έγινε ποτέ, αφού κράτησε μόλις μισή ώρα και το μόνο που έγινε σαφές είναι πως οι δύο πλευρές διαφωνούν.

Γράφει ο Αιμίλιος Περδικάρης

Αφετέρου η αποστροφή του Ευκλείδη Τσακαλώτου στη Βουλή πως «δεν τελείωσε η λιτότητα» δημιουργεί εσωτερικές αναταράξεις στην κυβέρνηση και… πολικές θερμοκρασίες στις σχέσεις του οικονομικού επιτελείου από το Μαξίμου, αφού κάλλιστα μπορεί να ερμηνευτεί ως άδειασμα του υπουργού Οικονομικών στον ίδιο τον πρωθυπουργό, ο οποίος μόλις πριν από μερικές ημέρες δήλωσε πως μπήκε οριστικό τέλος στη λιτότητα. Προς τούτο μάλιστα λέγεται ότι υπήρξε έντονη δυσαρέσκεια από την πλευρά Τσίπρα για τη συγκεκριμένη δήλωση Τσακαλώτου, αλλά δεν πρόκειται να δοθεί συνέχεια στο περιστατικό – τουλάχιστον για την ώρα.

Σε ανάλογο ύφος και τόνο κινήθηκε στη δική του ομιλία μάλιστα ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Χουλιαράκης, ιδίως ως προς τα αντίμετρα που θέλει να νομοθετήσει η κυβέρνηση,

Επί της ουσίας, σύμφωνα με πληροφορίες, κατά τη χθεσινή πρώτη ημέρα επαφών των κυβερνητικών στελεχών με τους δανειστές διαπιστώθηκε ότι τα μέτρα που ζητούνται από την πλευρά των εταίρων αγγίζουν το 2% του ΑΕΠ – δηλαδή 3,6 δις ευρώ – αλλά το ποσό αυτό μπορεί να μειωθεί, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις αρμοδίων κυβερνητικών παραγόντων. Όμως, ιδιαίτερη σημασία έχει η έτερη διαρροή από αρμόδιο κυβερνητικό στέλεχος ότι εάν δεν επιτευχθεί ο στόχος του 3,5% για το πρωτογενές πλεόνασμα, θα ληφθούν και νέα πρόσθετα μέτρα.

Την ίδια στιγμή, ευρωπαϊκές πηγές θεωρούν πολύ αισιόδοξο το σενάριο επίτευξης τεχνικής συμφωνίας εντός 10-15 ημερών, ώστε να προλάβουν οι δύο πλευρές το Eurogroup της 20ης Μαρτίου. Όπερ σημαίνει ότι ο επόμενος ρεαλιστικός στόχος είναι η σύνοδος των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης στις 7 Απριλίου και αυτό διότι λόγω των διακοπών του Πάσχα στη συνέχεια οι εξελίξεις θα πάνε… καλό Ιούνιο.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail