Ραγδαίες εξελίξεις κι επερχόμενη σύγκρουση στα Σκόπια - Ο Ιβάνοφ δε δίνει εντολή σχηματισμού κυβέρνηση στο Ζόραν Ζάεφ

Του Vladislav Perunović
Skopje, FYROM
Για τη Freepen.gr

Ο Πρόεδρος της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας (ΠΓΔΜ), Γκιόργκε Ιβάνοφ απηύθυνε διάγγελμα στις 17:30 το απόγευμα της Τετάρτης στο λαό των Σκοπίων το οποίο μετέδωσαν τα περισσότερα τηλεοπτικά κανάλια. 

O Ιβάνοφ, που έχει διατελέσει καθηγητής νομικής του πανεπιστημίου, ανακοίνωσε ότι θα αποσύρει την υποστήριξή του να δώσει εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στο σλαβικό σοσιαλδημοκρατικό κόμμα SDSM και το αλβανικό DUI. 

Στα 15 λεπτά του διαγγέλματός του ο Ιβάνοφ προσπάθησε να παρουσιάσει την πολιτική πλατφόρμα των SDSM και DUI ως "σχέδιο προερχόμενο από ένα ξένο κράτος (προφανώς αναφερόταν στην Αλβανία) το οποίο είναι αντισυνταγματικό". Σύμφωνα με τον Ιβάνοφ, αποδοχή του σχεδίου αυτού είναι μια "πρόκληση για την κυριαρχία της λεγόμενης "Δημοκρατίας της Μακεδονίας".


Το σημείο αυτό αναφέρθηκε αρκετές φορές, με διορατικότητα και αναφορά στο συγκεκριμένο μέρος του Συντάγματος της ΠΓΔΜ, στην ερμηνεία του Ιβάνοφ. 

Το όνομα του αρχηγού του SDSM Ζόραν Ζάεφ αναφέρθηκε μόνο μία φορά αργότερα στην ομιλία ενώ ο Ιβανόφ υποστήριξε πως οι εκπρόσωποι του συνασπισμού «απέτυχαν να διασφαλίσουν ότι η πλατφόρμα τους δεν αμφισβητεί τον ενιαίο χαρακτήρα του κράτους που διασφαλίζεται από το σύνταγμα». 

Παρά το γεγονός ότι o Ιβάνοφ ήταν ο πρώτος που δήλωσε πρόθυμος να δώσει την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης σε οποιοδήποτε πολιτικό συνασπισμό μπορέσει να φέρει περισσότερες από 60 υπογραφές των νεοεκλεγέντων βουλευτών του Κοινοβουλίου και οι Ζάεφ και Αχμέτι του DUI, με την υποστήριξη κάποιων μικρών αλβανικών κομμάτων το κατάφεραν, σήμερα απέσυρε το λόγο του.

Η ομιλία του Ιβάνοφ ήρθε σε στιγμή όπου έχει αρχίσει να αναδύευται μια σκληροπυρηνική "μη κυβερνητική οργάνωση" υπερ-εθνικιστών "Μακεδόνων" που θέλουν "κόκκινη και κίτρινη (εθνικά χρώματα της ΠΓΔΜ) Μακεδονία" και σε μεγάλο βαθμό την εμφάνιση αρχαίων μακεδονικών συμβόλων και χάρτες της «Μεγάλης Mακεδονίας».

Η οργάνωση είναι γνωστή ως "Tvrdokorni" ( "οι σκληροπυρηνικοί") και διάκειται εχθρικά τόσο στον παναλβανισμό όσο και το Ζόραν Ζάεφ για τον οποίο θεωρούν πως είναι ένας τρόπον τινά πράκτορας που ενεργεί υπέρ της Ελλάδας στο θέμα του ονόματος και της ταυτότητάς.

Στο τιμόνι της οργάνωσης βρίσκονται γνωστοί ακτιβιστές του VMRO-DPMNE.

Το γεγονός ότι το SDSM έχει επίσης πολλούς αριστερούς, φιλελεύθερους, σοσιαλιστές, κεντρώους και άλλους υποστηρικτές που οργανώνονται σε «μη κυβερνητικές οργανώσεις», οι σημαντικότερες των οποίων ήταν πρωταγωνίστριες στην λεγόμενη "Πολύχρωμη Επανάσταση" κατά του Νικολά Γκρουέφκσι, οι οποίες εξακολουθούν να οργανώνονται,  μας οδηγεί με ασφάλεια στο συμπέρασμα ότι η δημόσια δήλωση Ιβάνοφ με την οποία ακύρωσε τον προηγούμενο λόγο του θα βυθίσει στην αναρχία την ΠΓΔΜ, ενδεχομένως και τη βία ανάμεσα σε σλαβικές φράξιες ενώ ο ρόλος των αλβανικών πολιτικών ακτιβιστών φαίνεται ασαφές αυτή τη στιγμή.


Με δεδομένη τη μαχητικότητα, την ιεραρχία και το απόρρητο αλλά και με βάση τον χαρακτήρα και των δύο οντοτήτων που μπορούν να κινητοποιήσουν άμεσα τεράστιο αριθμό οπαδών, μπορεί κανείς να δει ένα δυναμικό για μια επερχόμενη μεγάλη σύγκρουση. 

Αυτό είναι πιο πιθανό να συμβεί σε μορφή οδομαχιών ίσως και με τη δυναμική παρουσία των αστυνομικών δυνάμεων για να τις σταματήσουν, μια πολύ πιθανή εξέλιξη μετά την ξαφνική αλλαγή Ιβάνοφ του μυαλού.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail