Η εξαφάνιση μιας λέξης


Η ελληνική γλώσσα είναι, ως γνωστόν, μία από τις πλουσιότερες γλώσσες του κόσμου . Δεν είναι γνωστό το πλήθος των ελληνικών λέξεων που την απαρτίζουν, ούτε όμως και αυτό που αναφέρεται, παραδόξως, στο βιβλίο Γκίνες, των πέντε εκατομμυρίων λέξεων . Είναι πάντως σίγουρα, πλουσιότερη από την αγγλική γλώσσα, η οποία έχει δανειστεί από την δική μας μερικές χιλιάδες λέξεις. 

Αιμίλιος Κομίνης 
Διπλωματούχος ηλεκτρολόγος μηχανικός 

Όμως εμείς οι νεοέλληνες, σκεφθήκαμε να την εμπλουτίσουμε ακόμη περισσότερο, προσθέτοντας στο καθημερινό μας λεξιλόγιο αρκετές αγγλικές λέξεις, λες και δεν μας έφταναν όλες εκείνες που εμπεριέχονται στην γλώσσα μας . Αυτό το παράδοξο, αλλά και θλιβερό για την εθνική μας αξιοπρέπεια φαινόμενο, παρατηρείται κυρίως στους νέους μας και στους δημοσιογράφους . Και για μεν τους πρώτους υπάρχει ένα ελαφρυντικό, το ότι η παιδεία που τους παρέχει το κράτος δωρεάν ( κατ’ επίφαση ), τους έχει εφοδιάσει με ένα πολύ φτωχό λεξιλόγιο, ενώ για τους δεύτερους, η προτίμησή τους αυτή είναι εντελώς αδικαιολόγητη και ανεξήγητη .

Είναι πράγματι πολύ θλιβερό και αποκαρδιωτικό, να βλέπει κανείς να αναγράφονται στα επίσημα προγράμματα όχι μόνον των ιδιωτικών, αλλά και κρατικών τηλεοπτικών σταθμών, οι περισσότερες εκπομπές στην αγγλική γλώσσα, καθώς και στις εφημερίδες, οι τίτλοι αρκετών άρθρων, όχι μόνο των δημοσιογράφων, αλλά και γνωστών καθηγητών πανεπιστημίων, λες και απευθύνονται σε Άγγλους .

Ανεξάρτητα από το γεγονός αυτό, στην καθημερινή μας ζωή, υπάρχουν λέξεις που χρησιμοποιούνται κατά κόρον και λέξεις που χρησιμοποιούνται σπανίως . Υπάρχουν και άλλες που έχουν τελείως εκλείψει . Επειδή όμως, ο χώρος αυτός δεν είναι επαρκής, για να επεκταθώ περισσότερο, θα περιοριστώ μόνο στον χώρο της πολιτικής . Οι πολιτικοί μας λοιπόν, χρησιμοποιούν πάρα πολύ συχνά ορισμένες λέξεις, όπως είναι για παράδειγμα οι λέξεις, «κόμμα», «ιδεολογία», «δημοκρατία», «δικαιοσύνη» και πολλές άλλες, των οποίων οι έννοιες είναι, ή συγκεκριμένες και εφαρμόσιμες, ή αφηρημένες και μη εφαρμόσιμες . Στο παράδειγμα αυτό, η πρώτη ανήκει στην πρώτη κατηγορία, ενώ όλες οι άλλες στην δεύτερη . Μερικές λέξεις έχουν εξαφανιστεί τελείως από το λεξιλόγιό τους . Μία απ’ αυτές είναι λοιπόν και η λέξη «αξιοκρατία» .

Η εξαφάνιση αυτής της λέξης δεν είναι πρόσφατη . Είναι τελείως άγνωστη στους πολιτικούς, από συστάσεως του ελληνικού κράτους και έχει αντικατασταθεί από τις πελατειακές σχέσεις . Ίσως να υπήρχε τους παλαιότερους χρόνους – πριν από την τουρκοκρατία – και να έχει αποδημήσει σε άλλες χώρες ευνομούμενες, όπου αποδημούν εκατοντάδες χιλιάδες από τους νέους μας, για να την γνωρίσουν.

Οι συνέπειες από την εξαφάνιση αυτής της λέξης είναι τραγικές για την χώρα μας, γιατί σ’ αυτή την έλλειψη αξιοκρατίας οφείλεται, όχι μόνον η λειτουργική ανεπάρκεια της κρατικής μηχανής, αλλά και η απώλεια πολύτιμου επιστημονικού δυναμικού . Είναι γνωστό και όχι μόνο στη χώρα μας, αλλά σ’ ολόκληρη την οικουμένη, πόσοι πολλοί Έλληνες επιστήμονες διαπρέπουν σε άλλες πιο αναπτυγμένες, αλλά και αναπτυσσόμενες χώρες του εξωτερικού, όπου εφαρμόζεται η αξιοκρατία . Και αυτό φυσικά είναι γνωστό και στους νέους μας, οι οποίοι εγκαταλείπουν καθημερινά την πατρίδα τους απογοητευμένοι και δεν το κάνουν μόνο τώρα, που υπάρχει μεγάλη ανεργία.

Και τώρα, θα μπορούσε κάποιος από τους πολιτικούς, που μας έχουν κυβερνήσει, ή από εκείνους που φιλοδοξούν κάποτε να μας κυβερνήσουν, να μου πει : «Τι είναι αυτά που μας λες κύριε ; Δεν γνωρίζεις ότι όλες οι προσλήψεις στο Δημόσιο γίνονται μέσω ΑΣΕΠ;» Και θα του απαντούσα : «Ναι, βέβαια, γνωρίζω την ύπαρξή του, αλλά γνωρίζω πολύ καλά, ότι αυτή η κολυμβήθρα του ΑΣΕΠ, που επινοήσατε, είναι πολύ μικρή, για να ξεπλύνετε όλες τις αμαρτίες των διορισμών, που κάνετε από τα παράθυρα . Πέστε μου λοιπόν τώρα . Πόσους διορίζετε μέσω ΑΣΕΠ και πόσους εκτός και μην προσπαθήσετε να φορτώσετε όλους τους εκτός σε άλλα κόμματα, γιατί από τα ψέματά σας έχουμε χορτάσει . Πεινάσαμε πάντα από την έλλειψη της αξιοπιστίας σας και τώρα τελευταία μας κάνατε να πεινάσουμε και στην κυριολεξία».

« Ακούστε με λοιπόν τώρα καλά, τι θα σας πω και θα σας παρακαλέσω να τα μεταδώσετε και σε όλους τους άλλους συναδέλφους σας, σε όλους εκείνους που θα είναι υποψήφιοι στις προσεχείς εκλογές και φιλοδοξούν να κατακτήσουν την εξουσία : Μην τολμήσετε να μας φλομώσετε και πάλι με όλα αυτά τα ψέματα, που συνηθίζετε να εκστομίζετε ανενδοίαστα προεκλογικά και με όλες αυτές τις απατηλές υποσχέσεις που μας δίνετε, αλλά ποτέ δεν υλοποιείτε, όταν ανέρχεστε στην εξουσία . Να μας πείτε μόνον αυτά τα λίγα που μπορείτε να κάνετε . Μόνον αυτά, που οι σημερινές οικονομικές δυνατότητες της χώρας και οι δικές σας ισχνές διοικητικές και διπλωματικές ικανότητες, σας το επιτρέπουν».
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail