Όλη η Ελλάδα ένα μεγάλο σπατόσημο

Του Μιχάλη Χαιρετάκη

Τον τελευταίο καιρό μία-μια οι κερδοφόρες επιχειρήσεις της χώρας, ή για να το πούμε καλύτερα, οι επιχειρήσεις που έχουν το δυναμικό να ήταν κερδοφόρες, αφού απαξιώνονται οικονομικά, βγαίνουν στο σφυρί για ελάχιστα χρήματα.

Οι επιχειρήσεις αυτές για δεκαετίες,άλλες φορτώθηκαν με δάνεια, άλλες με ακατάλληλο εξοπλισμό, άλλες ήταν ελλειματικές, απο τη σχεδίασή τους γιατί υποτίθεται ήταν για την κοινή ωφέλεια. Πολλές απο αυτές ήταν μονοπώλια, κάποιες απο αυτές πραγματικά διαμάντια που σβήστηκε η λάμψη τους με την κακοδιαχείριση που πολλές φορές έφτανε τα όρια της απιστίας και του σημείου που κανονικά θα όφειλε να επέμβει η ελληνική δικαιοσύνη.

Τι να πρωτοθυμηθούμε;

Την Ολυμπιακή που φορτώθηκε με χρέη απο την κακοδιαχείριση και τα φέσια των κομμάτων, όταν την χρησιμοποιούσαν για τα ρουσφέτια και τους αερομεταφερόμενους ψηφοφόρους;

Να θυμηθούμε τον ΟΤΕ με τις αμαρτωλές συμβάσεις εξοπλισμού που στοίχισαν δισεκατομμύρια ευρώ, την εξαγορά της Γερμανός, τις επενδύσεις σε άλλες χώρες που πούλησαν σταδιακά στη συνέχεια οι νέοι ιδιοκτήτες του;

Να θυμηθούμε τον ΟΣΕ που φορτώθηκε με πάνω απο 10 δις ευρώ δάνεια και στη συνέχεια πωλήθηκε, ελεύθερος χρεών, για 45 εκατομμύρια ευρω (λιγότερα απο όσο κοστίζει ενα καλό κότερο) ή όσο κοστίζουν περίπου 3 τραίνα με 6 βαγόνια το καθένα; Τα χρέη θα συνεχίσουμε να τα πληρώνουμε εμείς αποπληρώνοντας στο ακέραιο τις οφειλές των δανείων που είχε πάρει με εγγύηση του ελληνικού δημοσίου.

Το πιό πρόσφατο παράδειγμα είναι τα 14 αεροδρόμια. Όχι μόνο δανείζει η 3 φορές πληρωμένη απο εμάς και ανακεφαλαιοποιημένη Alpha Bank 287.4 εκατομμύρια , (δηλ δανείζει ένα ποσό που ξεπερνάει το 10% της κεφαλαιοποίησής της σε έναν και μόνο πελάτη) για να τα δωσει στο υπερταμείο ιδιωτικοποιήσεων και εκείνο να τα επιστρέψει με τη σειρά του κατευθείαν στους δανειστές, αλλά επιβάλλεται εσπευσμένα με τροπολογία και ενα νέο "σπατόσημο" αξίας 12 ευρώ στο κάθε εισιτήριο, μέχρι το 2024, ακόμα και για τα δίχρονα παιδιά!

Το συνολικό ποσό; Το 2015 είχαμε 49.2 εκατομμύρια επιβάτες σε όλα τα ελληνικά και το 2016 53.6 εκατομμύρια. Με 12 ευρώ το κεφάλι βγαινουν πάνω απο 500 ζεστά εκατομμύρια το χρόνο, απο τα οποία παραπάνω απο τα μισά αφορούν τα 14 αεροδρόμια που πουλήθηκαν.

Κάντε έναν υπολογισμό και θα δείτε οτι είναι πολύ περισσότερα απο τα χρήματα που πήρε, όχι η χώρα, γιατί η χώρα δεν πήρε τίποτα, αλλά το ταμείο ιδιωτικοποιήσεων.

Θα έλεγα κατάντια για τη χώρα, αλλά πολύ φοβάμαι, οτι θα δούμε πολύ χειρότερα σύντομα.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail