Οι κρανιοθραύστες κάτω στην Κροατία - Οι γυναικολόγοι αρνούνται να εκτελούν εκτρώσεις

Freepen.gr - Διχάζει την κροατική κοινή γνώμη η άρνηση των γυναικολόγων να εκτελούν εκτρώσεις.

Το τελευταίο διάστημα έχει αυξηθεί ο αριθμός των γιατρών που αρνούνται να πραγματοποιήσουν αμβλώσεις, επικαλούμενοι την ισχύουσα νομοθεσία που τους επιτρέπει να αρνηθούν για ηθική ή θρησκευτικούς λόγους.

Όπως αναφέρει το Balkaninsight, το ζήτημα των γιατρών αυτών έχει εξελιχθεί σε αμφιλεγόμενο θέμα που έχει χωρίσει το κοινό και τους εμπειρογνώμονες σε θέματα υγείας.

Σύμφωνα με μία εκτεταμένη έρευνα από την κροατική εφημερίδα Jutarnji list το 2014, 66 περίπου τοις εκατό των γιατρών στην πρωτεύουσα Ζάγκρεμπ και το 95 τοις εκατό των γιατρών στη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Κροατίας, το Σπλιτ, αρνούνται να προβαίνουν σε αμβλώσεις, επικαλούμενοι το δικαίωμά τους να το πράξουν για ηθικούς και θρησκευτικούς λόγους.

O Trpimir Goluza, γυναικολόγος, αρνείται για λόγους συνείδησης να πραγματοποιεί εκτρώσεις

Παρά το γεγονός ότι κατά κύριο λόγο η Κροατία είναι μια καθολική χώρα, με πάνω από 86 σεντ ανά του πληθυσμού δηλωμένο ως πιστό, η έκτρωση επιτρέπεται στη χώρα σύμφωνα με νόμο του 1978 που αφορά στις ιατρικές διαδικασίες, τον οποίο κληρονόμησε από την πρώην Γιουγκοσλαβία.

Ωστόσο το Συνταγματικό Δικαστήριο της Κροατίας συζητά επί του παρόντος το νόμο αυτό λόγω της καταγγελίας που κατατέθηκε το 1991, από τη Ruzica Cavar, ιδρύτρια της ΜΚΟ "Κροάτικη Κίνηση για τη Ζωή και την Οικογένεια".
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail