Τα πηγαδάκια, το πισωγύρισμα και το "αγκαζέ" με το Λεβέντη

Της Νίκης Ζορμπά

Τον προαύλιο χώρο της Βουλής διάλεξε ο Αλέξης Τσίπρας για να διατυπώσει τις κυβερνητικές προτάσεις περί Συνταγματικής Αναθεώρησης, μέσα σε κλίμα, για τα κυβερνητικά στελέχη, πανηγυρικό.

Στον ευρύτερο χώρο, βρίσκονταν δίπλα του όλα τα κορυφαία κυβερνητικά στελέχη και το κλίμα ήταν τωόντι, γιορτινό. Άπαντες οι υπόλοιποι αρχηγοί της αντιπολίτευσης, καίτοι προσεκλήθησαν, απουσίασαν, με εξαίρεση τον Βασίλη Λεβέντη, ο οποίος από την ψήφιση του εκλογικού νόμου και έπειτα , βρίσκεται "αγκαζέ" πολιτικά με τον πρωθυπουργό. (Έλεγε χθες σε δημοσιογραφικά πηγαδάκια για το γεύμα που ετοιμάζεται να παραθέσει στον κ. Τσίπρα στην οικία του).

Παρών, ήταν και ο Φώτης Κουβέλης, αλλά αφενός ουδένα εξέπληξε η παρουσία του αφετέρου δεν διαθέτει αν μη τι άλλο, κοινοβουλευτικό μέγεθος.

Κατά τα λοιπά, η βραδιά, ένεκα των υψηλών θερμοκρασιών δεν ήταν μεν ονειρωδώς ωραία αλλά κύλησε σε κλίμα ικανοποίησης για την κυβερνητική πλευρά. Εθεάθη μάλιστα και στέλεχος από την αξιωματική αντιπολίτευση στα πέριξ του προαυλιου χώρου της εκδήλωσης, το οποίο (extra tip είχε διεκδικήσει την ηγεσία της Ν.Δ), δήλωνε ενθέρμως πως οι προτάσεις του Α. Τσίπρα βρίσκονται στη σωστή κατεύθυνση και θα είναι λάθος να μην τις κάνει δεκτές η Ν.Δ.

Πίσω Γιάννη τα καράβια

Οι προτάσεις που εκφώνησε ο πρωθυπουργός, εν πολλοίς εκπλήξεις δεν είχαν, καθώς το προηγούμενο διάστημα, οι κρισιμότερες αυτών, είχαν γίνει γνωστές: Ενίσχυση αμεσοδημοκρατικών θεσμών, κατάργηση της βουλευτικής ασυλίας, συνταγματική κατοχύρωση της απλής αναλογικής, κλπ, είχαν grosso modo, γίνει γνωστά στον δημόσιο διάλογο.

Αξιοσημείωτη ήταν παρά ταύτα η υπαναχώρηση του πρωθυπουργού από την αρχική θέση του (την είχε διατυπώσει στη συνέντευξή του στον ΣΚΑΙ, μιλώντας για "ώριμες" συνθήκες) για απευθείας εκλογή του προέδρου της Δημοκρατίας από τον λαό.

Τελικώς - και υπό την πίεση της εσωκομματικής αντιπολίτευσης των "53" αλλά όχι μόνον- ο κ. Τσίπρας επέλεξε να αποφύγει δια ελιγμού τις ενδοκομματικές γκρίνιες και πρόκρινε την εκλογή του προέδρου της Δημοκρατίας από τον λαό, μόνον σε περίπτωση κατά την οποία οι δυο πρώτες ψηφοφορίες στη Βουλή για την ανεύρεση των 200 ψήφων, αποβούν άκαρπες. Τότε, τρίτη δεν θα υπάρξει και τον λόγο θα έχουν πλέον οι πολίτες.

Είναι εξαιρετικά ενδιαφέρον πάντως πως τα δύο "θεσμικά εργαλεία" τα οποία οδήγησαν τον ίδιο τον Αλέξη Τσίπρα στην Ηρώδου Αττικού, ήτοι το εκλογικό μπόνους και την πρόβλεψη για εκλογές σε περίπτωση αδυναμίας της Βουλής να εκλέξει ΠτΔ, ο πρωθυπουργός πλέον τα τοποθετεί στο ..πάνθεον των "παλιών" πολιτικών από τις οποίες πρέπει να απαλλαγεί ο τόπος άμεσα.

Ως είπε άλλωστε, η εντολή που έχει λάβει η Κυβέρνησή του, είναι να τελειώνει με το παλιό.

Όλα τούτα πάντως που ανακοινώθηκαν μέσα στο κατακαλόκαιρο έχουν μακριά περίοδο "επώασης". Το Σεπτέμβριο ξεκινούν οι διαδικασίες και ο ορίζοντας της ολοκλήρωσής τους φτάνει την Άνοιξη του 2017, οπότε και μπορεί να διενεργηθεί Δημοψήφισμα.

Συμπέρασμα πρώτον: Ο κ. Τσίπρας επιθυμεί να κλείσει τα σενάρια εκλογών, τουλάχιστον μέχρι τους πρώτους μήνες του επόμενου έτους.

Συμπέρασμα δεύτερον: Προτάσεις χωρίς διάθεση ρήξης (εντυπωσιακό το "κανάκεμα" στην εκκλησία αφού διαχωρισμός κράτους- εκκλησίας, γιοκ

Συμπέρασμα τρίτον: Ο πρόεδρος της Ένωσης Κέντρου, ήρθε στον ΣΥΡΙΖΑ, για να "μείνει".

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail