Η ανησυχητική στροφή της Τουρκίας στην τυραννία

Η επιβολή τριών μηνών κατάστασης εκτάκτου ανάγκης στην Τουρκία, μαζί με την ανακοίνωση της Άγκυρας πως θα αναστείλει τη συμμετοχή της στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, θα εντείνει της ανησυχίες για τον όλο και πιο απολυταρχικό τρόπο διακυβέρνησης που ακολουθεί ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ύστερα από το αποτυχημένο στρατιωτικό πραξικόπημα της περασμένης εβδομάδας. Έχοντας μόλις γλιτώσει τη δολοφονία – τουλάχιστον σύμφωνα με τις αναφορές του τουρκικού Τύπου – όταν εξεγερμένοι τούρκοι πιλότοι απέτυχαν να καταρρίψουν το προεδρικό του αεροσκάφος, ο κ. Ερντογάν δεν έχασε στιγμή στην προσπάθειά του να εκδικηθεί όσους θεωρούνται πολιτικοί του αντίπαλοι.

Η προηγούμενη εβδομάδα έχει δει δεκάδες χιλιάδες ανθρώπων να φυλακίζονται ή να χάνουν τη θέση τους σε κάθε τομέα της δημόσιας ζωής στην Τουρκία, από τα σχολεία και τα πανεπιστήμια, μέχρι τις δημόσιες υπηρεσίες και τη δικαιοσύνη. Χιλιάδες έχουν φυλακιστεί σε αυτό που παρουσιάστηκε ως κίνηση κατά του αυτοεξόριστου στις ΗΠΑ ιμάμη Φετουλάχ Γκιουλέν, ο οποίος κατηγορείται για την οργάνωση του πραξικοπήματος. Στην πραγματικότητα, μοιάζει περισσότερο με Μαοϊκού τύπου εκκαθάριση των πολιτικών αντιπάλων. Οι κοσμικές προοπτικές της Τουρκίας, ακρογωνιαίος λίθος του σύγχρονου εθνικού κράτους που δημιούργησε το 1923 ο Κεμάλ Ατατούρκ, βρίσκεται σε σοβαρό κίνδυνο λόγω των ισλαμιστικών τάσεων του κ. Ερντογάν.

Οι ασυμβίβαστες μέθοδοι που έχει χρησιμοποιήσει ο κ. Ερντογάν για να συνθλίψει τους αντιπάλους του είναι σίγουρα είναι πηγή ανησυχίας τόσο για τους τούρκους κοσμικιστές, που αντιπροσωπεύουν περίπου 50% των 70 εκατομμυρίων του πληθυσμού της χώρας, όσο και για εκείνες της χώρες, όπως η Βρετανία, που επιθυμούν την πολιτική σταθερότητα στην Άγκυρα.

Λόγω της γεωγραφικής εγγύτητας τόσο στη Ρωσία όσο και στην ισλαμιστική βία που μαστίζει μεγάλο μέρος του Αραβικού κόσμου, η Δύση βλέπει την Τουρκία ως ζωτικής σημασίας σύμμαχο για τον περιορισμό νέων ενεργειών ρωσικής επιθετικότητας και την εμπόδιση των ισλαμιστών τρομοκρατών που ταξιδεύουν στην Ευρώπη για να πραγματοποιήσουν επιθέσεις σε δυτικές πρωτεύουσες. Όμως όσο περισσότερο ο κ. Ενρτογάν ενδίδει στις πολιτικές της καταστολής, τόσο πιο δύσκολο είναι για τη Δύση να τον βλέπει ως σύμμαχο, ιδιαίτερα τη στιγμή που συνεχίζει τις πρόσφατες κινήσεις του προς στενότερες σχέσεις με τον ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν. Μάλιστα, ο Τζον Κέρι, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, έχει ήδη προειδοποιήσει πως η Τουρκία κινδυνεύει με αποβολή από το ΝΑΤΟ εάν ο πρόεδρός της συνεχίσει στην ίδια κατεύθυνση. Ο μεγαλύτερος φόβος, ωστόσο, είναι πως η σκληρή απάντηση του κ. Ερντογάν θα δημιουργήσει απλά περισσότερη αναστάτωση, αναγκάζοντας έτσι την Τουρκία να μπει στη μακρά λίστα των μουσουλμανικών χωρών που μαστίζονται από εμφύλιους πολέμους ως αποτέλεσμα των απολυταρχικών πολιτικών που ακολούθησαν οι κυβερνούσες ελίτ. 

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail