Προβλήματα ρευστότητας; Η DB προσφέρει επιτόκια 5% για προθεσμιακούς λογαριασμούς τρίμηνης διάρκειας

Βlow your projects to life σημαίνει στα Αγγλικά: Kαταστρέψτε τα σχέδια σας για όλη σας τη ζωή...
Του Son Ofeon

Ένας από τους λόγους, για τους οποίους οι κεντρικές τράπεζες σε όλο τον κόσμο έχουν πλημμυρίσει το χρηματοπιστωτικό σύστημα με τρισεκατομμύρια πλεονάζοντα αποθεματικά είναι για να εξασφαλίσουν ότι οι τράπεζες δεν θα χρειάζονται πλέον να βασίζονται σε δυνητικά βραχυπρόθεσμες καταθέσεις, που θα μπορούσαν να φύγουν. Αυτός είναι επίσης ο λόγος , που τα αρνητικά επιτόκια έχουν γίνει ο κανόνας σε τόσα πολλά μέρη του κόσμου, με 10 τρις δολάρια σε γραμμάτια και ομόλογα να διαπραγματεύονται σήμερα με αρνητική απόδοση.

Ως αποτέλεσμα της εν λόγω πολιτικής της κεντρικής τράπεζας, που εφαρμόζεται για χρόνια , οι τράπεζες , κυρίως στην Ευρώπη , δεν χρειάζεται πλέον να ανταγωνίζονται μεταξύ τους για τις καταθέσεις: Γιατί να προσφέρουν δελεαστικά επιτόκια καταθέσεων σε μια εποχή αρνητικών επιτοκίων, όταν οι τράπεζες μπορούν να πάρουν όλη τη ρευστότητα που χρειάζονται κατ 'ευθείαν από την ΕΚΤ και σε ορισμένες περιπτώσεις ακόμη και να πληρώνονται για αυτό?

Επιπλέον, το νόημα των αρνητικών επιτοκίων είναι να απελευθερώσουν με αργό τρόπο τα αρνητικά και όχι τα θετικά επιτόκια , προκειμένου να αποθαρρύνουν την αποταμίευση.

Αυτός είναι ο λόγος που εκπλαγήκαμε, όταν διαπιστώσαμε ότι σε μια διαφημιστική προσφορά μία από τις μεγαλύτερες τράπεζες της Ευρώπης και από διάφορες απόψεις η πιο αφερέγγυα τράπεζα της Γερμανίας , η Deutsche Bank δεν σπεύδει να τιμωρήσει τους καταθέτες, αντίθετα προσφέρει στους βέλγους πελάτες της μία μικτή απόδοση 5% για νέες καταθέσεις ύψους 10.000 - 50.000 ευρώ , αν αυτά τα χρήματα δεσμευθούν για τους επόμενους τρεις μήνες. Η προσφορά ισχύει μόνο για τις επόμενες 40 ημέρες, μέχρι τις 24 Ιουνίου.

Γιατί η προσφορά? Aν δεν μεταβλήθηκε κάτι άλλο, φαίνεται σαν να χρειάζεται ξαφνικά η Deutsche Bank αρκετή ρευστότητα , αλλά τόση ανά άτομο, έτσι ώστε στη χειρότερη περίπτωση το ποσό να είναι πλήρως ασφαλισμένο από την κυβέρνηση και δεσμευμένο για τρεις μήνες . Και η ανάγκη της είναι τόσο επείγουσα , ώστε να είναι πρόθυμη να καταβάλει επιτόκιο, που είναι υψηλότερο από το επιτόκιο ορισμένων ευρωπαικών ομολόγων κακής πιστοληπτικής διαβάθμισης (junk bonds).
Kαι το ερώτημα: Πώς είναι δυνατό η DB να μην μπορεί να εξασφαλίσει κεφάλαια με ένα πολύ, πολύ φθηνότερο επιτόκιο στην αγορά ομολόγων ή με τη χρήση βραχυπρόθεσμων ανασφάλιστων κεφαλαίων?

Παρακάτω είναι η προσφορά της Deutsche Bank προς τους βέλγους πελάτες της για να ανοίξουν ένα λογαριασμό DB Invest Plus (μεταφρασμένη από την google):


Ανοίξτε ένα προθεσμιακό λογαριασμό και πάρτε 5% ακαθάριστο ετήσιο επιτόκιο.Η Deutsche Bank θα προσφέρει πάντα την καλύτερη προσφορά στην αγορά.

Ως εκ τούτου, μπορείτε τώρα να λάβετε για 3 μήνες 5% ακαθάριστο ετησιοποιημένο επιτόκιο , αν ανοίξετε ένα λογαριασμό καταθέσεων DB Invest Plus.

Μια εξαιρετική ευκαιρία για να αυξήσετε τις αποδόσεις σας.

Η Deutsche Bank, ίσως να χρειάζεται για τα χρήματα σας. Απόδειξη? Σταματήστε σε ένα από τους καταστήματα μας. 

Μπορείτε τώρα να πάρετε 5% ακαθάριστο ετήσιο επιτόκιο για τρεις μήνες για τα νέα ποσά από 10.000 έως 50.000 ευρώ , αν πάτε ως τις 24 Ιουνίου 2016 και ανοίξετε ένα λογαριασμό καταθέσεων DB Invest Plus ( Η προσφορά υπόκειται σε πρόωρο κλείσιμο).

Παρακαλώ σημειώστε ότι αυτή η προσφορά ισχύει μόνο για νέα κεφάλαια, δηλαδή για ποσά, που προηγουμένως δεν ήταν ποτέ σε ένα λογαριασμό στο υποκατάστημα Βρυξελλών της Deutsche Bank AG . Η προσφορά προορίζεται μόνο για κατοίκους Βελγίου, για ποσά μεταξύ 10.000 και 50.000 ευρώ ανά άτομο και ανά οικογένεια και μόνο στα μεγάλα χρηματοοικονομικά κέντρα της Deutsche Bank AG στο υποκατάστημα των Βρυξελλών.

Απλά επιτόκιο 5%.

Μπορείτε να λάβετε ένα εγγυημένο ακαθάριστο ετήσιο επιτόκιο 5% για 3 μήνες για κάθε νέα κατάθεση των 10.000 έως 50.000 ευρώ.

5% και μέγιστη απόδοση.

Μετά την παρακράτηση φόρου 27% , ο λογαριασμός καταθέσεων DB Invest Plus (ένας λογαριασμός καταθέσεων κατά το βελγικό δίκαιο) παρέχει μια καθαρή απόδοση 3,65% ετησίως για 3 μήνες (ο φόρος ισχύει για τα φυσικά πρόσωπα που κατοικούν στο Βέλγιο).
 
5% με κάθε ευελιξία

Αυτός ο λογαριασμός έχει σχεδιαστεί για ανθρώπους που δεν χρειάζονται άμεσα ή εντός τριών μηνών τα χρήματά τους και ψάχνουν για μία σταθερή απόδοση τόκων. Για να είμαστε σαφείς: Μετά από 3 μήνες θα απελευθερώσουμε τα χρήματά σας και θα μπορείτε να κάνετε ό, τι θέλετε.
Πρόκειται σίγουρα για μια μεγάλη εγγυημένη απόδοση σε αυτήν την εποχή μηδενικών/αρνητικών επιτοκίων. Ωστόσο, το ερώτημα είναι: Γιατί η Deutsche Bank χρειάζεται αυτά τα χρήματα επειγόντως και ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια των επόμενων τριών μηνών.

Και ενώ μελετούσαμε αυτό το ερώτημα , παρατηρήσαμε μια νέα προσθήκη στους γενικούς παράγοντες κινδύνου με στερεότυπο τρόπο, όπου εκτός από τα συνηθισμένα, βλέπουμε τώρα μια προειδοποίηση σχετικά με το περίφημο "bail in".

“ Σε περίπτωση πτώχευσης ή σε κίνδυνο πτώχευσης του χρηματοπιστωτικού ιδρύματος, ο καταθέτης βρίσκεται σε κίνδυνο να χάσει τις αποταμιεύσεις του ή μπορεί να υπόκειται σε μείωση / μετατροπή σε μετοχές (bail-in) για το ποσό της απαίτησης, που υπερβαίνει το ποσό που καλύπτεται από το διπλό γερμανικό σύστημα εγγύησης καταθέσεων”.

Αναρωτιόμαστε , αν η DB θα είναι η μόνη που θα πηγαίνει ενάντια στις αποδόσεις της ΕΚΤ με τόσο σκανδαλωδώς υψηλά επιτόκια ή εάν θα διαπιστωθεί ότι αυτό είναι ένα συστημικό πρόβλημα και ξαφνικά κάθε άλλη τράπεζα επίσης θα σπεύσει να προσελκύσει καταθέσεις, σε μια εποχή , που η ΕΚΤ δεν θα ήθελε τίποτα περισσότερο από το να έχουν ένα αρνητικό πρόσημο μπροστά από το 5%.


Τέλος, πρέπει να παραδεχτούμε ότι διασκεδάσαμε ιδιαίτερα με το διεστραμένο χιούμορ του μεταφραστή Google, όσον αφορά το κείμενο στα Αγγλικά στην εικόνα αυτής της ιδιαίτερα δελεαστικής προσφοράς .

ΠΗΓΗ http://www.zerohedge.com/news/2016-...


ΣΧΟΛΙΑ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ

Για να καταλάβετε την πλήρη εικόνα θα ήθελα να επισημάνω κάποιες ουσιαστικές λεπτομέρειες.
Στις 23 Ιουνίου 2016 είναι προγραμματισμένο το δημοψήφισμα στην Αγγλία για ενδεχόμενο Brexit.
Στις Βρυξέλλες του Βελγίου είναι το διοικητικό κέντρο της ΕΕ.

‘Ενα δυσμενές αποτέλεσμα στο παραπάνω δημοψήφισμα θα μπορούσε να σημάνει μεγάλες εκροές κεφαλαίων από το τραπεζικό σύστημα του Βελγίου.

Το υποκατάστημα της DB στις Βρυξέλλες μπορεί ήδη να σημειώνει εκροές για το λόγο αυτό ή να αναμένει κλιμάκωση εκροών ως τις 24 Ιουνίου 2016.

Αν οι εκροές υπάρχουν ήδη για το βελγικό κατάστημα της DB, η αρμόδια αρχή για την αποκατάσταση του ενδεχόμενου προβλήματος ρευστότητας της είναι η Bundesbank και η τράπεζα, που είναι υποχρεωμένη να καλύψει τα κεφάλαια που φεύγουν είναι η Deutsche Bank Γερμανίας.

Προφανώς η DB δεν μπορεί να συγκεντρώσει τα απαραίτητα κεφάλαια με έκδοση ομολόγων,που είναι τα πρώτα θύματα ενός ενδεχόμενου bail-in και δεν καλύπτονται καθόλου από κάποιο σύστημα καταθέσεων.

Δεν μπορεί επίσης να ανεβάσει τα επιτόκια καταθέσεων στην αγορά της Γερμανίας, γιατί τότε θα ήταν υποχρεωμένη να επιβαρύνει σημαντικά τα έξοδα της για τόκους και θα προκαλούσε αντίποινα από άλλες γερμανικές τράπεζες, που θα ανέβαζαν και αυτές τα επιτόκια τους.
Προφανώς, το ποσό νέων καταθέσεων, που χρειάζεται η DB είναι χρονικά και ποσοτικά προσδιορισμένο.

Χρειάζεται το ποσό έως τις 24 Σεπτεμβρίου 2016.

Από την ετήσια αναφορά της DB στις 31.12.2015 βλέπουμε ότι η DB με ορίζοντα 9 μηνών έως 1 έτος έχει καταθέσεις στην κεντρική τράπεζα αξίας 2,3 δις ευρώ και διατραπεζικά ανοίγματα αξίας 2,03 δις ευρώ.

Είναι προφανές ότι η DB αντιμετωπίζει μία ευαισθησία, αν υπάρξουν έκτακτες διαρροές αξίας άνω των 300 εκατ ευρώ μετά το Σεπτέμβριο φέτος.

Οφείλονται από αυτήν σε άλλες τράπεζες 2,1 δις ευρώ για το διάστημα από εννέα μήνες έως 1 έτος.
 
Για να μην αναγκασθεί να δανεισθεί από την Deutsche Bundesbank κεφάλαια, αλλά και για να μην οξύνει τον τραπεζικό ανταγωνισμό στη Γερμανία , σκέφθηκαν ότι θα μπορούσαν να αντλήσουν πρόσθετα κεφάλαια από την τραπεζική αγορά του Βελγίου για 3 μήνες με επιτόκιο 5%.

Τα ποσά αυτά μπορεί να αντληθούν από Βέλγους πολίτες, που ενδεχομένως τα έχουν ήδη στα σπίτια τους ως ρευστό ή σκέπτονται να τα μετακινήσουν εκτός ΕΕ από το φόβο ενός ενδεχόμενου αρνητικού αποτελέσματος στο δημοψήφισμα στην Αγγλία.

Το ζητούμενο ποσό ανά καταθέτη είναι κάτω από το όριο των 100.000 ευρώ ασφαλιστικής προστασίας, που προβλέπει το ευρωπαικό σύστημα εγγύησης καταθέσεων.

To σύστημα εγγύησης καταθέσεων του Ηνωμένου Βασιλείου καλύπτει σήμερα καταθέσεις έως τα 75.000 GBP, που αντιστοιχούν σε 95.264 ευρώ.

Έως τις 1.1.2016 το ποσό ήταν 85.000 GBP και αντιστοιχούσε σε σημερινά 107.966 ευρώ.

Ενδέχεται αυτή η μικρή αλλαγή να οδήγησε Άγγλους καταθέτες σε μεταφορά κεφαλαίων σε τράπεζες στην ΕΕ αξίας περίπου 12.000 ευρώ ανά καταθέτη, για να εξασφαλίσουν το ίδιο επίπεδο ασφάλισης καταθέσεων.

Οι Άγγλοι καταθέτες δεν εμπιστεύονται το τραπεζικό σύστημα της Γερμανίας, αλλά ούτε και το σύστημα εγγύησης καταθέσεων της, που θα αντιμετώπιζε τεράστιες απώλειες , αν κατέρρεε κάποια μεγάλη τράπεζα, όπως η DB.

Aντίθετα, αν αυτό γινόταν τελικά, οι καταθέσεις τους στο υποκατάστημα της DB Βρυξελλών θα καλύπτονταν από το σύστημα ασφάλισης καταθέσεων του Bελγίου.

Στο σημείο αυτό θα έπρεπε ίσως να αναρωτηθούμε πόσο διεστραμμένοι είναι οι Γερμανοί τραπεζίτες της DB για να απευθύνονται στους “Βέλγους” πολίτες και “οικογένειες” και να τους προσφέρουν συγχρόνως υψηλό επιτόκιο και ασφαλιστική προστασία με έξοδα κυρίως των βελγικών τραπεζών για το δεύτερο σκέλος.

Χτυπούν το τραπεζικό σύστημα των Βρυξελλών στο ευαίσθητο μικρομεσαίο τμήμα των καταθετών του, προσφέροντας εξωπραγματικά επιτόκια και ενισχύοντας το κλίμα ανασφάλειας για τις προοπτικές της ΕΕ σε περίπτωση Brexit.

Επιπλέον τροφοδοτούν την “αυτοεκπληρούμενη” προφητεία ότι κάτι σοβαρό θα συμβεί στο ευρωπαικό τραπεζικό σύστημα μετά τις 24 Ιουνίου 2016.

Ενώ ίσως γνωρίζουν ότι το πρόβλημα θα ξεκινήσει από τα τέλη Μαΐου 2016...

Το γιατί ίσως να είναι μία “προσχεδιασμένη” διαφωνία με το ΔΝΤ σε κάποιο Eurogroup , που είναι προγραμματισμένο για τις 24 Μαΐου 2016.

Μία διαφωνία, που θα προκαλούσε κυβερνητική κρίση στην Ελλάδα και θα μπορούσε να οδηγήσει σε μία χρεοκοπία της τον Ιούλιο 2016.

Τα μέτρα δεν θα προλάβουν ούτε να δακτυλογραφηθούν λέει η προφητεία και οι κυβερνήτες θα φύγουν νύχτα.

Πότε όμως θα ψηφισθούν αυτά τα μέτρα;

Σίγουρα πριν το προγραμματισμένο Eurogroup...
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail