Φήμες για παραίτηση Νταβούτογλου κυκλοφορούν στην Τουρκία με στόχο την τελική υπονόμευση του Ερντογάν

Tου Son Ofeon

Τα τοπικά τουρκικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν σενάρια σχετικά με την πρόθεση του Πρωθυπουργού Αχμέτ Νταβούτογλου να παραιτηθεί.

Οι εντάσεις έχουν αυξηθεί ανάμεσα στο Νταβούτογλου και τον αρχηγό του κράτους, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, καθώς ο τελευταίος επιδιώκει να εισαγάγει μια εκτελεστική προεδρία μέσα από συνταγματικές αλλαγές.

Ο ανταποκριτής στην Τουρκία της αυστριακής εφημερίδας Der Standard και άλλα γερμανόφωνα μέσα ενημέρωσης αναφέρονται στον τοπικό Τύπο της Τουρκίας, που υποστηρίζει ότι ο ίδιος βρίσκεται ακόμα στο στάδιο να λάβει την απόφαση.

Ο Νταβούτογλου φέρεται να είπε ότι ήταν έτοιμος να "παραιτηθεί", αν είναι απαραίτητο.

Διευθύνει το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ), που συνιδρύθηκε από τον Ερντογάν, ο οποίος χρειάστηκε να αποστασιοποιηθεί δημοσίως από το μεγαλύτερο κόμμα της χώρας μετά τις προεδρικές εκλογές που κέρδισε τον Αύγουστο του 2014.

Ο Ερντογάν δεν κρύβει τα σχέδιά του να εισαγάγει ένα προεδρικό σύστημα στη χώρα, ενώ το ίδιο το ΑΚΡ έχει πρόσφατα λάβει μέτρα για τον περιορισμό των εξουσιών του Νταβούτογλου ως επικεφαλής της κυβέρνησης.

Ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας Berat Albayrak ή ο υπουργός Μεταφορών Binali Υildirim θεωρούνται ως πιθανοί διάδοχοι από τον Ερντογάν, γράφει η Die Zeit παραθέτοντας "δημοσιεύματα".

O Ερντογάν και o Νταβούτογλου έχουν ορίσει συνάντηση σήμερα στις 18:00 τοπική ώρα.

Εν τω μεταξύ, η Hürriyet Daily News ανέφερε οι εντάσεις μεταξύ των δύο προκαλούν τριγμούς στις αγορές, που ανησυχούν για μια πιθανή επίδραση στη νομισματική πολιτική.

ΠΗΓΗ http://www.novinite.com/articles/17...


ΣΧΟΛΙΑ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ

Οι φήμες που κυκλοφόρησαν για τον Νταβούτογλου μπορεί να έχουν κάποια βάση ή να υποκρύπτουν μία σκοπιμότητα από κύκλους, που κρύβονται πίσω από τα ΜΜΕ της Τουρκίας.

Η διαρροή των πληροφοριών από γερμανόφωνα μέσα τους δίνει κάποιο κύρος και αληθοφάνεια, καθώς ο Νταβούτογλου τελείωσε τις δευτεροβάθμιες σπουδές του στο Διεθνές Γερμανικό Σχολείο της Κωνσταντινούπολης (Ιstanbul Erkek Lisesi).

Είναι λοιπόν πολύ πιθανό να "εξομολογήθηκε" τα σχέδια του σε κάποιους "γερμανούς" φίλους του ή τοπικούς ανταποκριτές γερμανικών εφημερίδων.

Πιό πιθανό όμως είναι οι διαδόσεις να οφείλονται στους μύχιους πόθους κάποιων γερμανών να απομακρυνθεί ο Νταβούτογλου από την πρωθυπουργία για να σκαλώσουν οι διαπραγματεύσεις για τα ταξίδια χωρίς βίζα των Τούρκων στην ΕΕ.

Οι διαπραγματεύσεις για τη συμφωνία είχαν γίνει κυρίως με το Νταβούτογλου, χωρίς επαρκή ενημέρωση του Ερντογάν, που σίγουρα θα διαφωνούσε για κάποιες από τις 72 προϋποθέσεις, που προβλέπονταν.

Οι προυποθέσεις αυτές, αν υλοποιηθούν, θα μπορούσαν να μειώσουν την επιρροή του περιβάλλοντος Ερντογάν στο σύστημα εξουσίας της Τουρκίας.

Το περιβάλλον Ερντογάν βλέπει από καιρό τις μικρές διαφοροποιήσεις στη πολιτική του Νταβούτογλου ως μία προσπάθεια ελέγχου της συμπεριφοράς του Ερντογάν, που τον τελευταίο καιρό εμφανίζεται όλο και πιο "αυταρχικός" και "απρόβλεπτος".

Η απομάκρυνση του Νταβούτογλου από την πρωθυπουργία θα μπορούσε να ανοίξει το δρόμο προς την πρωθυπουργία στον 38χρονο γαμπρό του Ερντογάν Berat Albayrak.

To πρόσωπο αυτό έχει μεγάλη οικονομική δύναμη, καθώς είναι πρώην διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας συμμετοχών Calik Holding, που δραστηριοποιείται στους τομείς της υφαντουργίας, της Ενέργειας, των Κατασκευών, της χρηματοδότησης, των μεταφορών και των μέσων μαζικής ενημέρωσης.

Η εταιρεία αυτή έχει ενοποιημένα κεφάλαια 8 δις δολαρίων, απασχολεί 20.000 εργαζόμενους, έχει ετήσιο τζίρο 2,8 δις δολάρια και σήμερα ασχολείται με την υλοποίηση επενδύσεων αξίας 20 δις δολαρίων.

ΠΗΓΗ https://en.wikipedia.org/wiki/Çal�...

Η προώθηση του στην πρωθυπουργία θα μπορούσε να ισχυροποιήσει την εξουσία του Ερντογάν, αλλά συγχρόνως θα υπογράμμιζε στις ευρύτερες λαϊκές μάζες το "νεποτισμό" του και τη διαπλοκή του με ισχυρά επιχειρηματικά συμφέροντα.

Το βαθύ κράτος στη Τουρκία επιθυμεί να γίνει αυτό το λάθος για να δυσφημισθεί ο Ερντογάν στις ευρύτερες λαϊκές μάζες ως ένας επικίνδυνος, διεφθαρμένος και αυταρχικός ηγέτης.

Όταν η εικόνα αυτή παγιωθεί στον πληθυσμό της Τουρκίας, θα βρεθεί κάποιος στρατιωτικός ηγέτης για να τον ανατρέψει με ένα "ξαφνικό" στρατιωτικό πραξικόπημα.

Το σχέδιο αυτό έχει πραγματοποιηθεί άλλη μία φορά στην Τουρκία.

Ο Αντνάν Μεντερές, ως πρωθυπουργός της Τουρκίας, επιχείρησε με την επιτροπή ερευνών (Tahkikat Komisyonu) να συνενώσει την εκτελεστική και την δικαστική εξουσία στο ίδιο όργανο, που οι αποφάσεις του ήταν αμετάκλητες και δεν μπορούσαν να προσβληθούν σε Ανώτερο Δικαστήριο Εφέσεων.

Το αποτέλεσμα: Στις 27 Μαΐου 1960 ξέσπασε στρατιωτικό πραξικόπημα από 37 νέους αξιωματικούς.
Ο ίδιος και τα ηγετικά στελέχη του κόμματος του συνελήφθησαν με την κατηγορία ότι παραβίασαν το Σύνταγμα, διοργάνωσαν το πογκρόμ της Κωνσταντινούπολης το 1955 ενάντια στους ‘Ελληνες και καταχράστηκαν κρατικά κεφάλαια, που βρίσκονταν στη διαχείρισή τους.

Μετά από δίκη εκτελέστηκε με απαγχονισμό στις 17.9.1961, μαζί με τον υπουργό Εξωτερικών και Οικονομικών της κυβέρνησής του.

Ο ΜΕΝΤΕΡΕΣ ΣΤΗΝ ΚΡΕΜΑΛΑ ΤΟ 1961.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail