Η ιστορία μιας σύγχρονης Σουλιώτισσας - Η ΑΘΑΝΑΤΗ 18χρονη ηρωίδα Barfi

Η Barfi
Της Μελίνας Κονταξή
Ιστορικός - Βαλκανιολόγος

Η 18χρονη Γιεζίντι Barfi Kheder Ibrahim τον Αυγούστο του 2014 απήχθη από την ISIS μαζί με τη μητέρα της, τις τρεις έφηβες αδερφές της και τον 11χρονο αδερφό της από την Σιντζάρ στο Βόρειο Ιράκ, όταν η περιοχή καταλήφθηκε από το Ισλαμικό κράτος. 

Χιλιάδες γυναίκες μεγαλύτερης ηλικίας και άνδρες εκτελέστηκαν. Όσες παντρεμένες γυναίκες ήταν κάτω από 40 ετών και τα κορίτσια πουλήθηκαν ως σκλάβες του σέξ σε πόλεις του Ιράκ και της Συρίας.

Το Νοέμβριο του 2014 η Barfi μαζί με δεκάδες άλλα κορίτσια Γιαζίντι μεταφέρθηκε σε σκλαβοπάζαρο στην Συριακή πόλη Del Alzour για να πουληθεί. Ένα μέλος της ISIS ήθελε να την αγοράσει για να την παντρευτεί σε εισαγωγικά. Εκείνη αρνήθηκε να τον ακολουθήσει και τους είπε ότι δεν θα παντρευτεί κανέναν τους. Φυσικά η θέληση της δεν είχε καμία σημασία την έβαλαν με το ζόρι στο αυτοκίνητο. 

Όταν ανέπτυξε ταχύτητα χτύπησε τον οδηγό και άρπαξε το τιμόνι θέλοντας να προκαλέσει ατύχημα για να σκοτώσει τους βασανιστές της. Έτσι και έγινε. Ο οδηγός πέθανε ακαραιαία, ο άλλος ισλαμοφασίστας που ήταν στο αυτοκίνητο τραυματίστηκε και η Barfi εξέπνευσε μετά από τρεις μέρες στην πόλη DelAlzour. 

Ένα άλλο κορίτσι Γιεζίντι που ήταν μαζί της πριν το θάνατο της και κατάφερε να δραπετεύσει στο Κουρδιστάν είπε στην οικογένεια της πως πεθάνε.

Το Δεκέμβριο του 2015 η μητέρα της κατάφερε να δραπετεύσει μαζί με το γιο της και τώρα είναι σε στρατόπεδο προσφύγων στο Κουρδιστάν. 5000 Γιεζίντι απήχθησαν συνολικά ενώ 3500 εξακολουθούν να είναι στα χέρια της ISIS.

Υποψήφια για το βράβειο Νόμπελ είναι η Nadia Murad μια 22χρονή Γιεζίντι που καταφέρε να ξεφύγει από την αιχμαλωσία. Ανεξάρτητα από τα συμφέροντα που κρύβονται πίσω και το πόσο έχουν απαξιωθεί τα βραβεία, αν η Nadia Murad κερδίσει, τότε η τραγωδία των Γιεζίντι με τις 74 σφαγές από ισλαμιστές θα φωτιστεί περισσότερο. 

Ίσως αντί να δίνονται χρήματα στην Τουρκία για να κλείνει τα σύνορα, όπως τα έκλεισε χθες σε δεκάδες χιλάδες άραβες σύριους, (10.000 δέχτηκε μόνο ένα καντόνι της Ροζάβα στην οποία οι Τούρκοι έχουν επιβαλλει εμπάργκο και πολιορκείται και από την Αλ Κάιντα), για να μένουν αρκετοί σε Κουρδικούς δήμους χωρις ενίσχυση και να τους χρησιμοποιεί ως εργαλείο εκβιασμού και κέρδους πέρα από την συμβολή της στην συνέχιση του πολέμου στη Συρία, να άρχισουν δίνονται χρήματα  στους πρόσφυγες που βρίσκονται σε στρατόπεδα στο Κουρδιστάν, στην Ιορδανία και το Λίβανο και να ασκηθούν πιέσεις στην Τουρκία για να άρει το επάργκο ακόμα και στα φάρμακα στη Ροζάβα. 

Τελος να δοθεί προτεραιότητα στην ανοικοδόμηση της πατρίδας των Γιεζίντι και στην εξασφάλιση της ασφάλειας τους αρχικά. 

Έτσι και οι πρόσφυγες θα είναι σίγουροι και τα ποσοστά που έρχονται στη Δύση θα μειωθούν κατά πολύ.

Λύσεις για την σταθεροποίηση της Μέσης Ανατολής υπάρχουν, θέληση δεν υπάρχει. 

Μόνο ηρωίδες που επιλέγουν το θάνατο από την σκλαβιά και δυστυχώς δε θα μπορέσουμε να μάθουμε τις ιστορίες όλων τους.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail