Όλο λάδι στο τηγάνι αλλά από… τρόικα τίποτα

ΤΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΔΑΥΛΟΥ

Η 18η Ιανουαρίου παρήλθε άπρακτη. Το ίδιο και η 19η και ακόμη τους επικεφαλής των δανειστών δεν τους έχουμε δει. Έχουμε δει κάποια τεχνικά κλιμάκια, αλλά τα κορυφαία στελέχη του κουαρτέτου παραμένουν στις βάσεις τους, δίνοντας τροφή στο γαϊτανάκι ανάμεσα στους θεσμούς και την κυβέρνηση.

Ήδη πάντως στην Αθήνα βρίσκονται τεχνικά κλιμάκια που έχουν ξεκινήσει κάποιες συζητήσεις έτσι ώστε να προετοιμαστεί το σκληροτράχηλο έδαφος της διαπραγμάτευσης, αν και η Αθήνα καταθέτει στοιχεία που εμφανίζουν καλή πορεία εσόδων που ενδέχεται να κατεβάσουν το δημοσιονομικό κενό του 2015 στο μηδέν (αντί 900 εκατ. ευρώ που υπολογιζόταν από τους δανειστές στα τέλη της περυσινής χρονιάς) γεγονός που αν γίνει δεκτό θα κατεβάσει το κενό της επόμενης διετίας λίγο πιο πάνω από το 1 δισ. αντί του 1,8 δισ. που έχει υπολογιστεί στο μνημόνιο.

Σε κάθε περίπτωση πάντως, βασικό τμήμα της όποιας συζήτησης παραμένει το Ασφαλιστικό το οποίο λογίζεται από τους δανειστές ως ο βασικός τροφοδότης των ελλειμμάτων, με τον Υπουργό Εργασίας χθες να έχει συναντήσεις με τους εκπροσώπους των ελευθέρων επαγγελματιών. Στόχος της συνάντησης ήταν να βρεθεί λύση στη ασφαλιστική εισφοροκαταιγίδα που συνδυάζεται με την βάναυση φορολόγηση και καταλήγει να οδηγεί στο κράτος συνολικά 7 στα 10 ευρώ που θα βγάζει ο κάθε αυτοαπασχολούμενος. Δικαίως λοιπόν οι επαγγελματίες διαμαρτύρονται και συζητάνε για τρεις κλιμακωτούς «κόφτες» που θα προστατεύσουν τα μεσαία και μεγάλα εισοδήματα, τα οποία μετά τα 20.000 ευρώ καταλήγουν να έχουν δραματική αύξηση των εισφορών.

Στο θέμα του ασφαλιστικού πάντως πρέπει να έχουμε πάντα στο πίσω μέρος του μυαλού μας ότι παραμένει υποχρέωση της χώρας μας να κατεβάσει κατά 1,8 δισ. την ασφαλιστική δαπάνη. Και αυτός ο στόχος δεν επιτυγχάνεται με το ασφαλιστικό όπως είναι σήμερα γραμμένο. Παραμένει ένα κενό 600 εκατομμυρίων το οποίο καλύπτει στο μεγαλύτερο μέρος του (500 εκατομμύρια) η αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 1,5 μονάδα. Αν όμως αυτή η πολιτική δεν γίνει δεκτή από την τρόικα, η τρύπα παραμένει. Και αν παραμείνει η τρύπα, τότε ούτε το νομοσχέδιο Κατρούγκαλου μπορεί να παραμείνει ως έχει. Και αν δεχθούμε ότι έρχονται κι άλλες αλλαγές, τότε να περιμένουμε ότι οι μειώσεις στις κύριες συντάξεις απλά θα είναι μεγαλύτερες απ’ ότι υπολογίζεται σήμερα. Αυτή τη στιγμή με την αναλογιστική μελέτη του Υπουργείου Εργασίας, υπολογίζεται ότι όποιοι έχουν συντάξιμο μισθό πάνω από 1.100 ή 1.200 ευρώ θα έχουν μεγάλες απώλειες. Αυτό θα γίνει διότι στο αναλογικό-ανταποδοτικό τμήμα της σύνταξης οι μειώσεις θα κυμανθούν από 30% έως και 50%.

Άρα ανακεφαλαιώνοντας, αυτή τη στιγμή έχουμε μπροστά μας στη συζήτηση για το Ασφαλιστικό την εξής κατάσταση:

Εισφορές που έχει προγραμματιστεί να αυξηθούν για τους ελευθέρους επαγγελματίες, που όμως τώρα δεν αποκλείεται να συγκρατηθούν διότι ήταν εντελώς παράλογες από ένα σημείο και πάνω (έφταναν μέχρι και το 355% σε σχέση με τις σημερινές εισφορές)
Εισφορές για τους μισθωτούς 1,5 μονάδα πάνω που όμως η τρόικα δεν δέχεται ακόμη (κι ας έχουν συμφωνήσει οι εργοδότες για αύξηση μίας μονάδας)
Και κύριες συντάξεις που θα είναι μειωμένες σε ένα τμήμα τους (το ανταποδοτικό) κατά 50% στη χειρότερη περίπτωση.

Και όλα αυτά ενδέχεται να μην είναι αρκετά για την τρόικα. Και αυτό το νομοσχέδιο κάποια στιγμή θα πρέπει να πάρει και τελική μορφή και να ψηφιστεί. Και μαζί με αυτό και όλα τα υπόλοιπα που έχουν περάσει στην πρώτη αξιολόγηση, όπως η φορολογία των αγροτών, οι αποκρατικοποιήσεις, τα κόκκινα δάνεια και ένα σωρό μικρά πράγματα που απαρτίζουν τα 13 προαπαιτούμενα της πρώτης αξιολόγησης.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail