ΕΚΤΑΚΤΟ! Ξεκινάει η «κυνηγετική περίοδος» στην κυπριακή ΑΟΖ μετά το «πράσινο φως» των ΗΠΑ. Τι πρόκειται να πράξει η Τουρκία;

Το Νταβός ήταν η τοποθεσία στην οποία αποφασίστηκε το μέλλον της κυπριακής ΑΟΖ, με τους Αμερικανούς να δίνουν το έναυσμα για να ενεργοποιηθούν τα σχέδια τους.

Η έντονη κινητικότητα αφορά όμως και τoyς υπόλοιπους ενεργειακούς κολοσσούς που συμμετέχουν στο «πάρτι» της εκμετάλλευσης των τεραστίων κοιτασμάτων υδρογονανθράκων στην κυπριακή ΑΟΖ.

Ο κυπριακός τύπος αναφέρει με αποκλειστικό ρεπορτάζ ότι με βάση τα όσα διαδραματίσθηκαν τα τελευταία 24ωρα στο Νταβός, όπως και αλλού, καταγράφοντας τα εξής δεδομένα:

Πρώτον, οι επικεφαλής της ΕΝΙ και της TOTAL, οι οποίοι συναντήθηκαν διαδοχικά στο Νταβός με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, δηλώνουν το ενδιαφέρον των εταιρειών τους για περαιτέρω δραστηριοποίηση εντός της κυπριακής ΑΟΖ.

Δεύτερον, η Ουάσινγκτον διά του Αντιπροέδρου της, Τζο Μπάιντεν, ξεκαθάρισε πως στηρίζει τους ενεργειακούς σχεδιασμούς της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Στο παρασκήνιο υπήρξαν μυστικές επαφές με τις οποίες ξεκλειδώνονται οι διαδικασίες για την πλήρη εκμετάλλευση των κοιτασμάτων.

Τρίτον, η κυπριακή κυβέρνηση περιμένει σύντομα εξελίξεις που σχετίζονται με την υλοποίηση του ενεργειακού σχεδιασμού της.

Το έναυσμα έδωσε βέβαια ο Αμερικανός Αντιπρόεδρος τονίζοντας ότι: «Η Ουάσινγκτον στηρίζει τους ενεργειακούς σχεδιασμούς της Κυπριακής Δημοκρατίας, και αντιλαμβάνεται την προστιθέμενη αξία μέσα από τις συνέργειες που δημιουργούνται στην περιοχή μας, και τον ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η ενέργεια, γενικότερα, και για την Ανατολική Μεσόγειο, αλλά και για την Ευρώπη».

Υπενθυμίζεται ότι στην Λευκωσία στις 28 Ιανουαρίου, θα υλοποιηθεί η Τριμερής Συνάντηση κορυφής Κύπρου-Ελλάδας-Ισραήλ, από την οποία υπάρχουν πολλές προσδοκίες.

Οι Οθωμανοί Τούρκοι όμως, οι οποίοι έχουν δείξει τις σαφείς προθέσεις τους προηγούμενους μήνες, αναμένουν με τα » όπλα παρά πόδα».

Όπως λοιπόν γίνεται απολύτως κατανοητό, «ξεκίνησε η κυνηγητική περίοδο», στη μαρτυρική Μεγαλόνησο για την εκμετάλλευση των κοιτασμάτων των υδρογονανθράκων που κρύβονται στα έγκατα της θαλάσσιας αυτής περιοχής. Το επόμενο διάστημα είναι πολύ πιθανό να έχουμε ακόμα και προκατασκευασμένα πολεμικά «επεισόδια» από την Τουρκική πλευρά.

Η Άγκυρα έχει διαμηνύσει σε όλους τους τόνους, ότι κυριολεκτικά με το «έτσι θέλω» θεωρεί ότι έχει λόγο στα μισά τουλάχιστον κοιτάσματα της κυπριακής ΑΟΖ. Σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται οι Τούρκοι να μείνουν με «σταυρωμένα χέρια», αλλά θα παρέμβουν στην όλη διαδικασία για να πάρουν τα «κεκανονισμένα».
Το ερωτήματα στην προκειμένη περίπτωση που μπορούν να τεθούν είναι τουλάχιστον τρία.

Α. Είναι έτοιμη η Κύπρος και η Ελλάδα για ισοδύναμη « απάντηση» στα επερχόμενα τουρκικά «Καουμποϊλίκια»;

Β. Επίσης ποιος θα είναι ο ρόλος ιδιαίτερα των ΗΠΑ, (η ΕΕ είναι σαν μην υπάρχει), σε ένα ενδεχόμενο πολεμικό επεισόδιο ανάμεσα σε Τουρκία, Ελλάδα και Κύπρο;

Γ. Η Ρωσία έχοντας στόλο και στρατό δίπλα από την Κύπρο στη Συρία, και διαθέτοντας συμφέροντα στην κυπριακή ΑΟΖ, θα παρέμβει όταν αυτό απαιτηθεί;

Σε άρθρο από την ιστοσελίδα pentapostagma.gr, με τίτλο (Οι πολυεθνικές εταιρίες ΕΝΙ, Total και Noble «σφάζονται» στην κυριολεξία για νέες γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ), είχαμε αναφέρει ότι στην κυριολεξία «συγκρούονται» μεγάλες και μικρότερες διεθνείς εταιρείες υδρογονανθράκων για να αποκτήσουν δικαιώματα έρευνας και εκμετάλλευσης σε ελεύθερα τεμάχια της κυπριακής ΑΟΖ.

Οι πιέσεις και το ασφυκτικό «πρέσινγκ» στην Λευκωσία ασκούν πολυεθνικές, που προέρχονται από κράτη της Ευρώπης και της Αμερικής, τα οποία είναι αποφασισμένα να διεκδικήσουν τεμάχια σε περιοχές στις οποίες η Τουρκία προβάλλει αμφισβητήσεις δικαιωμάτων και παρενοχλεί με πολεμικά οποιαδήποτε σχετική ενέργεια της Κυπριακή Δημοκρατίας.

Μέσα σε αυτά τα κράτη οι πληροφορίες εμφανίζουν και την Ρωσία , την Γαλλία, την Γερμανία, την Βρετανία και τις ΗΠΑ.

Όπως λοιπόν γίνεται ιδιαίτερα αντιληπτό το αμέσως επόμενο διάστημα «μυρίζει μπαρούτι» σε Κύπρο αλλά και στο Αιγαίο , λόγω πιθανής τουρκικής «παρέμβασης». Για αυτόν τον λόγο όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοικτά, ακόμη και πολεμική σύρραξη μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας,

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail