Γιατί η ISIL θα καταστεί παρελθόν στη Συρία και που θα μεταφερθεί ο πόλεμος

Του Στρατή Μαζίδη

Ο συριακός πόλεμος αρχίζει να εισέρχεται πλέον στην τελική το φάση. Σημείο καμπής ως προς την εξέλιξη αυτή υπήρξε η ρωσική ενίσχυση στη Δαμασκό τόσο με τις πολεμικές επιχειρήσεις της RuAF όσο και με την παροχή εξοπλισμού αλλά και πληροφοριών για τις θέσεις των τζιχαντιστών των διάφορων τρομοκρατικών ομάδων.

Η παρέμβαση της Μόσχας υπήρξε καθοριστική και έλυσε πολλές απορίες. Οι τζιχαντιστές εκτός του ότι σφυροκοπούνται καθημερινά, υφίστανται την πλέον σοβαρή επίθεση, αυτής της εξαφάνισης των γραμμών ανεφοδιασμού τους και ιδίως της διακοπής των οικονομικών τους δραστηριοτήτων μέσω της εμπορίας λαθραίου πετρελαίου. Όλα αυτά βέβαια με βάση τη σημερινή εικόνα των πραγμάτων διότι όπως τα πρόσφατα γεγονότα φανέρωσαν, ένα απρόβλεπτο γεγονός μπορεί να ανακατέψει πάλι τα πάντα.

Κάπως έτσι, βομβαρδισμένοι, αποδεκατιζόμενοι, δίχως χρήματα και εφόδια, θα εξασθενούν και θα υποχωρούν διαρκώς οι άλλοτε μόλις 1800 τζιχαντιστές της ISIL και στενοί συνεργάτες των "μετριοπαθών" των ανταρτών. Η διαφαινόμενη απελευθέρωση της Παλμύρα που ανοίγει το δρόμο για το Ντέιρ Εζ Ζορ και η είσοδος του στρατού ξανά στις περιφέρειας της Ράκκα και του Ιντλέμπ θα επιταχύνουν λογικά τις εξελίξεις.

Η στρατηγική του Ασαντ να κρατήσει τα αστικά κέντρα και να οδηγήσει την κατάσταση στα όρια μέσω ενός αγώνα αντοχής αρχίζει να αποδίδει, αν και κόστισε πάρα πολύ σε αίμα. Ήδη η Δύση αρχίζει σιγά σιγά να δηλώνει πως δε χρειάζεται να αποχωρήσει άμεσα. Στο τέλος, ανάλογα με το αν η Μόσχα θα κρατήσει τον κυρίαρχο ρόλο ως το τέλος, θα αποδεχθεί να είναι εκ νέου υποψήφιος πρόεδρος, πράγμα που σημαίνει την πανηγυρική επανεκλογή του. Το γιατί, το γνωρίζουν οι Σύριοι πολύ καλά.

Ωστόσο η ISIL η οποία όπως έχουμε τονίσει αρκετές φορές στη Freepen.gr δεν μπορεί να διεξάγει πολεμικές επιχειρήσεις σε επίπεδο τακτικού στρατού κτλ, έχει ήδη μεταφέρει τη μεθοδολογία της στο εξωτερικό. Ποια είναι αυτή; Η ανατίναξη χρήσιμων αναλώσιμων πίσω από τις γραμμές του εχθρού.

Αιματοκύλισε το Παρίσι, παραλίγο να το επαναλάβει στο Ανόβερο, παρέλυσε για μερικά 24ωρα τις Βρυξέλλες, άνοιξε πυρ στην Καλιφόρνια.

Βλέπετε υπήρξαν και μερικές χιλιάδες αναλώσιμοι οι οποίοι αν και μετέβησαν στη Συρία με τις δυτικές αρχές να κάνουν τα στραβά μάτια, δεν καταναλώθηκαν εκεί. Αντίθετα εκπαιδεύθηκαν, διατηρήθηκαν, επέστρεψαν στις χώρες προέλευσής τους και τώρα αναμένουν την πυροδότησή τους.

Ο πόλεμος εξάγεται και εξέρχεται πλέον της Συρίας. Ίσως δίκαια ως Νέμεσις για τα όσα η πολιτισμένη Δύση (ανάλογα το για ποιον μιλάμε) υποδαύλισε, υποκίνησε, ανέχθηκε κι αποσιώπησε στη μαρτυρική συριακή γη.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail