Ο κίνδυνος χρεοκοπίας της Glencore εκτοξεύεται πάνω από 50%

Του SON OFEON

Η μετοχή της Glencore βρίσκεται συνολικά σε κατάσταση ελεύθερης πτώσης και σήμερα σε όλες τις αγορές.

Το πιο ανησυχητικό για την εμφάνιση συστημικού κινδύνου είναι η προσφυγή των πιστωτών σε εργαλεία προστασίας που έχει προκύψει, καθώς οι αντισυμβαλλόμενοι προσπαθούν να αντισταθμίσουν την έκθεσή τους σε κίνδυνο.

Για πρώτη φορά από το 2009, τα CDS της Glencore αναφέρονται με προκαταβολική τιμολόγηση (κάτι που συνήθως συμβαίνει όταν οι επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν σοβαρό κίνδυνο).

Με βάση τα τελευταία στοιχεία, το κόστος αγοράς προστασίας έναντι αθέτησης πληρωμών της Glencore είναι 8,75% ετησίως (ή 14% με προκαταβολή του κόστους), που συνεπάγεται με δεδομένο το πρότυπο πιθανής εξυγίανσης, μια πιθανότητα 54% για χρεοκοπία.
Μην πανικοβάλλεστε!!

http://www.zerohedge.com/sites/defa...
Αυτά είναι τα υψηλότερα επίπεδα του συστημικού κινδύνου από την κρίση της μετά τ ην εποχή της Lehman...
http://www.zerohedge.com/sites/defa...
Όπως αναφέρει το Bloomberg,

Οι διαπραγματευτές παραγώγων ξεκίνησαν να απαιτούν από την εταιρεία πληρωμές προκαταβολών για προστασία από χρεοκοπία.

Είναι η πρώτη φορά που έχει συμβεί αυτό από το 2009, σύμφωνα με τα στοιχεία της CMA
Το κόστος της πενταετούς συμφωνίας swap για τον κίνδυνο αθέτησης πληρωμών ανέβηκε τόσο ψηλά, ώστε στη πράξη να αντιστοιχεί στη τιμολόγηση για 54% πιθανότητα χρεοκοπίας, δείχνουν τα στοιχεία της CMA

“Η διοίκηση της Glencore πρέπει να προβεί σε επίσημη ανακοίνωση για να ηρεμήσει τον εκνευρισμό της αγοράς " δήλωσε ο Ντάρεν Reece, διαχειριστής κεφαλαίων στην GAM Holdings AG στο Λονδίνο, η οποία επιβλέπει κεφάλαια αξίας 127 δισ δολαρίων.
Διαγράμματα: Bloomberg

ΠΗΓΗ http://www.zerohedge.com/news/2015-...


ΣΧΟΛΙΑ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ

Είναι πολύ πιθανό να μην σας ενδιαφέρει ο κίνδυνος χρεοκοπίας της Glencore.

Θ’ αλλάξετε όμως γνώμη, αν μάθετε ότι πρόκειται για τη μεγαλύτερη επιχείρηση της Ελβετίας και ότι το 2010 έλεγχε το 60% της παγκόσμιας αγοράς ψευδαργύρου, το 50% της παγκόσμιας αγοράς χαλκού, το 9% της αγοράς σπόρων και το 3% της παγκόσμιας αγοράς πετρελαίου.

Η μετοχή της εταιρείας διαπραγματεύεται στο χρηματιστήριο του Λονδίνου, στο χρηματιστήριο του Χογκ Κoγκ και στο χρηματιστήριο της Νότιας Αφρικής.

Από το 2014 θεωρείται ως η 10η μεγαλύτερη εταιρεία, που περιλαμβάνεται στη λίστα Fortune Global 500 και είναι παγκοσμίως η τρίτη μεγαλύτερη οικογενειακή επιχείρηση.
Ελέγχεται από Αγγλικά και Ελβετικά συμφέροντα και έχει παρουσία σε πάνω από 50 χώρες, διαθέτοντας 150 βιομηχανικές εγκαταστάσεις και ορυχεία.

ΠΗΓΗ https://en.wikipedia.org/wiki/Glenc...

Αυτή λοιπόν η τεράστια πολυεθνική κινδυνεύει να χρεοκοπήσει με πιθανότητα 54%.
Τα ετήσια έσοδα της το 2014 ήταν 221 δισ δολάρια και το καθαρό της εισόδημα ήταν 2,44 δισ δολάρια.

Απασχολεί παγκοσμίως 181.000 υπαλλήλους και δραστηριοποιείται διεθνώς κυρίως στην εξόρυξη μετάλλων, αλλά και στην εμπορία τους μέσω προθεσμιακών συμβολαίων.

Η πρόσφατη κατάρρευση των τιμών των εμπορευμάτων βρήκε την Glencore με έκθεση σε χρηματιστηριακά παράγωγα αξίας 19 δισ δολαρίων.

Η εταιρεία παρουσίασε πρόσφατα ένα σχέδιο συγκέντρωσης κεφαλαίων αξίας 10 δισ δολαρίων, αλλά δεν έπεισε τις εταιρείες αξιολόγησης για τις προοπτικές της μακροπρόθεσμα.

Σύμφωνα με σχετική ανάλυση της Goldman, η εταιρεία θα κινδύνευε να χάσει τον χαρακτηρισμό της ως επενδυτική αξία, αν οι τιμές των εμπορευμάτων έπεφταν ακόμα 5% από τα τρέχοντα επίπεδα,
Σε μία παρόμοια περίπτωση, ο κίνδυνος αντισυμβαλλομένου θα αύξανε και όσοι συνεργάζονταν με την Glencore με προθεσμιακά συμβόλαια θα απαιτούσαν περισσότερα ενέχυρα.

Ο ρόλος της Glencore στη παγκόσμια αγορά εμπορευμάτων αντιστοιχεί περισσότερο σε μία ασφαλιστική εταιρεία, καθώς ελέγχει η ίδια την παραγωγή των εμπορευμάτων, που συγχρόνως τιμολογεί.

Η ενδεχόμενη κατάρρευση της θα πυροδοτούσε παγκόσμια κρίση μεγαλύτερη από την χρεοκοπία της Lehman το 2008.

Θα συμβεί κάτι παρόμοιο προσεχώς?

H απάντηση δίνεται με τη λογική:

Ποιός λογικός επενδυτής θα επένδυε 10 δισ δολάρια σε μία εταιρεία , που έχει έκθεση σε παράγωγα 19 δισ δολάρια?

Για να είναι ασφαλής, θα πρέπει η μόχλευση των παραγώγων να είναι μικρότερη από 1,9 ή ο κίνδυνος τους να είναι μικρός.

Για να υπολογίζει όμως η Goldman αυξημένο κίνδυνο, αν η πτώση της τιμής των εμπορευμάτων μεγαλώσει κατά 5%, η τρέχουσα μόχλευση των παραγώγων της Glencore θα πρέπει να είναι πάνω από 20...

Ποιά διεθνής τράπεζα πούλησε σε πελάτες της παρόμοια παράγωγα ή ακόμα χειρότερα τα έχει ακάλυπτα στο χαρτοφυλάκιο της?

Λογικά δεν πρέπει να έχει έδρα στις ΗΠΑ.

Θα πρέπει να βρίσκεται σε χώρα με μεγάλες εξαγωγές μηχανολογικού εξοπλισμού.
Συγχρόνως το νόμισμα της χώρας αυτής θα πρέπει να συνδεόταν μέχρι πρόσφατα σταθερά με το ελβετικό φράγκο, καθώς η έδρα της Glencore βρίσκεται στην Ελβετία, όπου φαντάζομαι ότι θα φορολογούνται και τα κέρδη της.

Ποιά θα μπορούσε να είναι?

H απάντηση θα γίνει γνωστή, όταν καταρρεύσει η Glencore.
‘Ισως τότε εξηγηθούν κάποιες καλοκαιρινές και απρόσμενες αποχωρήσεις διευθύνοντων συμβούλων μεγάλης Ευρωπαικής τράπεζας...
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail