SOS εκπέμπει η ιστορική Παλμύρα - Στα 2 χλμ οι τζιχαντιστές απειλούν να τη μετατρέψουν σε σκόνη

Στρατής Μαζίδης

Κίνδυνος νέας τεράστιας πολιτιστικής καταστροφής στον ορίζοντα καθώς οι τζιχαντιστές της ISIS προχωρούν προς τις πύλες της αρχαίας Παλμύρας.

Στο πέρασμά τους από τα γειτονικά χωριά ήδη εκτέλεσαν 26 αμάχους, τους 10 εκ των οποίων αποκεφάλισαν για συνεργαία με το καθεστώς όπως αναφέρει το Συριακό Παρατηρητήριο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα

Ο Mamoun Abdulkarim, διευθυντής των αρχαιοτήτων της Συρίας προχώρησε σε επείγουσα έκκληση για διεθνή δράση για να σωθεί την Παλμύρα, λέγοντας πως οι εξτρεμιστές μαχητές απέχουν λιγότερο από δύο χιλιόμετρα (μόλις ένα μίλι) από τα ερείπια ενός από τα πιο σημαντικά πολιτιστικά κέντρα του αρχαίου κόσμου, της ελληνιστικής Παλμύρα.

«Ο κόσμος πρέπει να κινητοποιήσει πριν, όχι μετά την καταστροφή» αναφέρει ο Abdulkarim και συνεχίζει:

«Η ISIS δεν έχει εισέλθει στην πόλη ακόμα, και ελπίζουμε ότι δεν θα μπει ποτέ. Αλλά αν μπει, η Παλμύρα, θα καταστραφεί και θα είναι μια διεθνής καταστροφή. Θα είναι μια επανάληψη της βαρβαρότητας και της αγριότητας που είδαμε στο Nimrud, τη Hatra και τη Μοσούλη».

Η UNESCO περιγράφει την Παλμύρα ως πολιτιστική κληρονομιά «εξαιρετικής οικουμενικής αξίας».

Η αρχαία πόλη βρισκόταν σε ένα δρόμο των καραβανιών, στο σταυροδρόμι πολλών πολιτισμών και σηματοδοτούσε ένα μοναδικό μείγμα του ελληνορωμαϊκού πολιτισμού έχοντας όμως και περσικές επιρροές.


Ο Abdulkarim δήλωσε ότι θα προσπαθήσει να διασφαλίσει την ασφάλεια των αντικειμένων που βρέθηκαν σε αρχαιολογικές ανασκαφές Παλμύρα όλα αυτά τα χρόνια και τώρα στεγάζονται σε παρακείμενο μουσείο. Ωστόσο σημειώνει γλαφυρά:

«Μπορούμε να προστατεύσουμε τα αγάλματα και τα αντικείμενα, αλλά δεν μπορούμε να προστατεύσουμε την αρχιτεκτονική, τους ναούς».

Αν πέσει η Παλμύρα δε θα είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει αυτό καθώς οι αντάρτες του FSA την είχαν καταλάβει το διάστημα Φεβρουαρίου - Σεπτεμβρίου 2013 πριν την ανακαταλάβει ο Συριακός Στρατός.

Εν τω μεταξύ η Συριακή Αεροπορία εξαπολύει συνεχείς επιθέσεις σε θέσεις τζιχαντιστών ώστε να ανακόψει την επίθεσή τους.

Εκτενείς αναφορές σχετικά με τις εχθροπραξίες στην ευρύτερη περιοχή δημοσιεύει και το πρακτορείο ΣΑΝΑ.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail