Η Ρωσία απείλησε σε μυστική συνάντηση με χρήση πυρηνικών όπλων στην Κριμαία και τις χώρες της Βαλτικής

Στρατής Μαζίδης

Η Ρωσία έχει απειλήσει με χρήση "πυρηνικής δύναμης" για να υπερασπιστεί την προσάρτηση της Κριμαίας και προειδοποίησε ότι οι «ίδιες προϋποθέσεις» που την οδήγησαν να αναλάβει στρατιωτική δράση στην Ουκρανία συντρέχουν στις τρεις χώρες της Βαλτικής, όλες μέλη του ΝΑΤΟ σύμφωνα με άρθρο του Ιαν Τζόνστον στον Indipendent.

Το δημοσίευμα επικαλείται σημειώσεις αμερικάνου αξιωματούχου σε μια συνάντηση μεταξύ ρώσων στρατιωτικών κι αντίστοιχων των ΗΠΑ - οι οποίες δημοσιεύθηκαν και στους Times - όπου η Μόσχα απείλησε με ένα ευρύ φάσμα πιθανών αντιδράσεων από πυρηνικά έως μη στρατιωτικά μέσα σε περίπτωση που το ΝΑΤΟ συνεχίσει να συγκεντρώνει δυνάμεις στη Λιθουανία, τη Λετονία και την Εσθονία.

Κατά τη φημολογούμενη συνάντηση που έλαβε χώρα τον περασμένο μήνα σε γερμανικό έδαφος, οι ρώσοι αξιωματούχοι τόνισαν ότι πιθανή απόπειρα επιστροφής της Κριμαίας στην Ουκρανία θα συναντήσει ισχυρή απάντηση ακόμη και χρήση πυρηνικών όπλων.

Επιπλέον ανέφεραν πως αν το ΝΑΤΟ έστειλε όπλα στην Ουκρανία αυτό θα μπορούσε να θεωρηθεί ως «περαιτέρω εμπλοκή της Ατλαντικής Συμμαχίας στα ρωσικά σύνορα» και «ο ρωσικός λαός θα απαιτήσει μια αποφασιστική απάντηση».

Πρόσθεσαν ότι «οι ίδιες συνθήκες που υπήρχαν στην Ουκρανία και προκάλεσαν τη Ρωσία να αναλάβει δράση εκεί" υπάρχουν και στις τρεις χώρες της Βαλτικής, στις οποίες όπως και στην Ουκρανία υπάρχει μεγάλος αριθμός ατόμων που αυτοπροσδιορίζονται ως ρώσοι.

Το δημοσίευμα συνεχίζει βασιζόμενο στις σημειώσεις του αμερικανού πως η Ρωσία εξετάζει τη λήψη μέτρων στις χώρες της Βαλτικής, οι οποίες πιθανότατα θα είναι «αποσταθεροποιητικές ενέργειες που θα είναι ακόμα πιο δύσκολο να εντοπισθεί η Ρωσία πίσω από αυτές σε σχέση με εκείνες στην ανατολική Ουκρανία".

Ωστόσο οι σημειώσεις δείχνουν πως η Μόσχα θα προτιμούσε να αποφύγει τη χρήση στρατευμάτων και βαρέων όπλων αναζητώντας άλλες μεθόδους αντίδρασης.

Το έγγραφο προσθέτει ότι «η Ρωσία ελπίζει πως σιγά σιγά θα μπορέσει να προσελκύσει ρώσικους πληθυσμούς προς τη Ρωσία, χωρίς να δώσει πατήματα στο ΝΑΤΟ για ανάπτυξη στρατευμάτων».

Σε περίπτωση αντίδρασης του ΝΑΤΟ αυτό θα μπορούσε «να θεωρηθεί ως επίθεση σε βάρος των ρωσόφωνων μειονοτήτων στις χώρες της Βαλτικής», μια κατάσταση που περιγράφεται ως «δυνητικά πιο επικίνδυνη από εκείνη στην ανατολική Ουκρανία».
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail