Αξιοπρέπεια σημαίνει, τα μαζεύω και φεύγω, πριν χαντακώσω κι άλλο τη χώρα


Του Χρήστου Βαγενά

Η κυβέρνηση ξύνει τον πάτο του βαρελιού, μαζεύει ότι ρευστό υπάρχει στην Ελληνική επικράτεια και το στέλνει έξω από τη χώρα σε δανειακές πληρωμές.

Δεν ξέρω ποιός ενδοκυβερνητικός έχει πείσει τον Τσίπρα ότι αυτό δεν έχει και τόσο σημασία, αλλά όποιος και να είναι αυτός, στα σίγουρα είναι η τρελάρας ή ανίδεος ή πουλημένος.

Ο Τσίπρας φαίνεται να μην έχει πάρει καθόλου χαμπάρι τη σοβαρότητα της κατάστασης, και το χειρότερο, δεν έχει αντιληφθεί ακόμα ότι η ιδεολογική του προσέγγιση στην διακυβέρνηση της χώρας είναι για κλάματα και μπάζει από παντού.

Στο μεταξύ, η έλλειψη γλωσσομάθειας του Πρωθυπουργού είναι τεράστιο μειονέκτημα για τη χώρα. Οι «σόλο» επισκέψεις του Τσίπρα εδώ κι εκεί στο εξωτερικό δεν αποδίδουν τίποτα θετικό, μια και ο πάγος, στο λιώσιμο του οποίου αποβλέπουν τέτοιες επισκέψεις, δεν λιώνει ποτέ μέσω μεταφράσεων. Η προσωπική προσέγγιση έτσι είναι αδύνατη. Είναι σαν να προσπαθεί κάποιος να βγάλει γκόμενα με διερμηνέα.

Με Αγγλικά σαν «Ντου γιου λάικ μαντμουαζέλ δη Γκρης», δουλειά δεν γίνεται.

Αν ο Τσίπρας ήταν γλωσσομαθής βέβαια, αυτό δεν θα ήταν εγγύηση για καλύτερα αποτελέσματα. Όμως, οι πιθανότητες ανίχνευσης και εύρεσης κάποιου σκαλιού, από όπου να αρπαχτούμε, θα ήταν άπειρα αυξημένες, και οι δυνατότητες για προσωπική προσέγγιση με κάποιον από τους νηματοκράτορες θα εύρισκαν τρόπο να πραγματοποιηθούν. Μετά, κάτι θα μπορούσε να γίνει.

Εάν η κυβέρνηση έχει κατά νου να μας πάει σε εθνικό νόμισμα, αφού πρώτα ξεκοκαλίσει ότι ευρώ υπάρχει στην επικράτεια, τότε μιλάμε για ηλιθιότητα πέρα από κάθε φαντασία στην καλύτερη περίπτωση, ή για συνειδητό άστατο ξεπούλημα της χώρας στην χειρότερη.

Εάν δεν έχει τέτοιο σκοπό, και απλά πιστεύει ότι «θα ασκήσει μια διαφορετική πολιτική», με την οποία θα καταφέρει να καταπολεμήσει την ανεργία διογκώνοντας το δημόσιο χωρίς κόστος, θα δώσει φορολογικές ελαφρύνσεις στους μη-έχοντες και θα είναι συνεπής στην πληρωμή των δανειακών δόσεων, τότε τα μέλη της θα πρέπει να πάνε σε κάποιον ψυχίατρο να κοιταχτούνε. Να προσπαθήσουμε δηλαδή να μην καταλήξουμε τελικά να μιλάμε για παραλληλισμούς με περιστατικά, όπου συγκυβερνήτες αεροπλάνων ρίχνουν το αεροπλάνο στο βουνό και παίρνουν τόσο κόσμο στο λαιμό τους.

Οι οικονομικές ανάγκες της χώρας, οι υποσχέσεις και οι λογαριασμοί της κυβέρνησης, απλά δεν συμβιβάζονται. Δεν χρειάζεται να ξέρεις από προχωρημένα μαθηματικά, οικονομικά κτλ., για να βγάλεις αυτό το συμπέρασμα. Η απλή αριθμητική αρκεί. Οι φοροδότες που είναι προσιτοί στην επερχόμενη κυβερνητική φορολογική αφαίμαξη είναι οι ίδιοι ακριβώς που τσαλαπάτησε η προηγούμενη κυβέρνηση. Μην ακούτε κουραφέξαλα για δισεκατομμύρια Ελλήνων σε λογαριασμούς στην Ελβετία. Δεκάρα δεν θα βγει από κάτι τέτοια. Κι αν θα βγει κάτι τελικά, το Δημόσιο θα το έχει ήδη προσπαταλήσει σε δικηγορικά κτλ. στο εξωτερικό.

Τα θύματα της επερχόμενης φορολογικής επιδρομής των ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ θα είναι ακριβώς τα ίδια που υπέστησαν τις φοροεπιδρομές των ΝΔ/ΠΑΣΟΚ. Και με την τρέχουσα κυβερνητική ιδεολογία οι ναρκομανείς, περιθωριακοί, μετανάστες κτλ. ως ευπαθείς, θα έχουν ρεύμα, αλλά όχι οι νοικοκυραίοι που δεν θα μπορούν να το πληρώσουν επειδή οι δουλειές τους έχουν ξεπατωθεί φορολογικά.

Ο άνθρωπος που είχε επιχειρηματική δραστηριότητα και τώρα παραπαίει οικονομικά, με περιουσία που έχει καταλήξει υποθηκευμένη περισσότερο από την αξία της (είναι στο μείον δηλαδή) και δεν μπορεί να κοιμηθεί γιατί οι Τράπεζες τον κυνηγάνε σαν την άδικη κατάρα, είναι ο «εύπορος» που έχει απομείνει στη χώρα. Τώρα θα επιβαρυνθεί και με τη στήριξη εκείνων που δεν έχουν τίποτα. Το ότι αυτοί είναι στο μηδέν, ενώ εκείνος είναι στο μείον, σε πολύ χειρότερη μοίρα δηλαδή, δεν φαίνεται να το καταλαβαίνει κανένας.

Η ζημιά που οι ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ έχουν κάνει σε δύο μήνες είναι απίστευτη. Η ειρωνεία είναι ότι ο κόσμος δεν έχει ακόμα υποστεί τα αποτελέσματα αυτής της καταστροφής, και κρίνει τους κυβερνώντες από το πόσο κοντράρουν τους δανειστές και πόσο «μαγκιά» πουλάνε στην Ευρώπη, χωρίς να αντιλαμβάνεται την μαυρίλα και τη σκοτεινιά που μαζεύεται πάνω από τη χώρα.

Οι κυβερνώντες από την άλλη μεριά καταλαβαίνουν τη ζημιά που έχουν κάνει-στα σίγουρα, αλλιώς θα ήταν απίστευτα ηλίθιοι-αλλά συνεχίζουν την ίδια χαμένη στρατηγική, ξεγελώντας και πείθοντας τους εαυτούς τους ότι πράγματι φέρνουν αποτέλεσμα και σταθεροποιούν τη χώρα, επειδή οι δημοσκοπήσεις τους δείχνουν να είναι μπροστά-μπροστά και με καμάρι.

Στα σίγουρα, η προηγούμενη κυβέρνηση έπρεπε να φύγει οπωσδήποτε, λόγω της τρελής φορολογικής φόρας που είχε πάρει. Και σαν αντιπολίτευση έχει χάσει τον μπούσουλά της.

Δεν καταλαβαίνουν με τίποτα, ότι κάνουν τη θέση τους διαρκώς χειρότερη, συνεχίζοντας να λένε «Να, να! Τα ίδια κάνουν αυτοί εδώ, ακριβώς όπως εμείς! Γιατί να είναι τώρα στην κυβέρνηση αυτοί, αφού δεν κάνουν τίποτα το διαφορετικό; Αν είχαμε μείνει εμείς δεν θα είχαμε χάσει τόσο χρόνο. Τα πράγματα θα ήταν καλύτερα» κτλ. κτλ.

Αλλά ο κόσμος δεν ήθελε με τίποτα αυτά που έκαναν οι προηγούμενοι. Η τρέλα της καταστροφικής συνταγής που επέβαλαν στον τόπο ήταν ολοφάνερη. Και αυτά που κάνουν οι τωρινοί δεν θα αργήσουν να σκάσουν στα μούτρα των τωρινών, όσο και να φαίνεται τώρα ότι κάτι τέτοιο δεν μπορεί να συμβεί. Μπορεί να συμβεί, και θα συμβεί. Γρήγορα μάλιστα.

Η τωρινή κυβέρνηση δεν θα πάρει πολύ καιρό να πέσει. Ας πάνε στο καλό. Μετά, αν απορρίψουμε τους τωρινούς και τους προηγούμενους, δεν είναι αναγκαστικά η Χρυσή Αυγή το μόνο που απομένει. Υπάρχουν κι άλλες, ρεαλιστικότατες επιλογές.

Για παράδειγμα, το κόμμα του Βασίλη Λεβέντη, που έχει την σημαντική, τίμια, αλλά δυστυχώς ψηφοκτόνο συνήθεια να μην μας λέει ψέματα, ή το κόμμα του Θάνου Τζήμερου που καταλαβαίνει την πραγματική αγορά όσο λίγοι. Ή το κόμμα του Καζάκη, αν αποφασίσουμε να στηρίξουμε την ελεγχόμενη από εμάς έξοδο από την ευρωζώνη και την επιστροφή σε δικό μας νόμισμα.

Όπως και να έχει το πράγμα όμως, καιρός είναι να σταματήσουμε να στηρίζουμε και να ψηφίζουμε εκείνους που μας λένε τα χοντρότερα ψέματα. Είναι βλακώδες.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail