Αποκατάσταση των σχέσεων με τη Συρία μελετούν αρκετές χώρες. Η Ελλάδα;

Στρατής Μαζίδης

Άλλη μια διαφαινόμενη νίκη στον ορίζοντα για τη Δαμασκό και το σύριο πρόεδρο Μπασάρ αλ Ασαντ. Σύμφωνα με το Reuters διπλωμάτες από χώρες της ΕΕ φέρεται να δήλωσαν στο πρακτορείο πως ο χρόνος είναι πλέον ώριμος για την αποκατάσταση των διπλωματικών σχέσεων με τη Συρία.εμφυλίου ήταν βάναυση.

Παρά το γεγονός ότι το Λονδίνο και το Παρίσι ακολουθούν τη γραμμή των ΗΠΑ πως ο Ασαντ πρέπει να φύγει, όλο ένα και περισσότεροι διπλωμάτες από την ΕΕ υποστηρίζουν μια κίνηση προς την ανανέωση των σχέσεων.

Ο κύκλος των χωρών που φαίνεται πως εξετάζουν μια προσέγγιση με τη Δαμασκό περιλαμβάνει την Αυστρία, τη Βουλγαρία, τη Δανία, τη Ρουμανία και την Ισπανία. Η Τσεχική Δημοκρατία, η οποία δεν έχει αποσύρει τον πρεσβευτή της, τάσσεται υπέρ της πρωτοβουλίας. Η Νορβηγία και η Ελβετία, που δεν είναι μέλη της ΕΕ, βρίσκονται επίσης στο ίδιο μήκος κύματος.

Αλλά ακόμη και σε χώρες της ΕΕ που αντιτίθενται επισήμως στην ανανέωση των σχέσεων, υπάρχει  συζήτηση ότι η συριακή κρίση θα μπορούσε να είχε τύχει καλύτερου χειρισμού. Ενδεικτικό το γεγονός πως ανώτερος Γάλλος διπλωμάτης παραδέχθηκε ότι το κλείσιμο της πρεσβείας ήταν ένα λάθος.

Η σταδιακή αλλαγή στη στάση απέναντι στη Συρία οφείλεται στην παρουσία της ISIL ενώ ορισμένοι διπλωμάτες έχουν αφήσει υπαινιγμούς για την πιθανότητα βοήθειας προς τη Δαμασκό στην εκστρατεία ενάντια στους τζιχαντιστές μετά από τις θανατηφόρες επιθέσεις στην Ευρώπη.

"Ορισμένες χώρες ισχυρίζονται ότι ο Μπασάρ είναι μια πραγματικότητα και πρέπει να λάβουμε υπόψη το γεγονός αυτό, αν υπάρχουν απειλές για την Ευρώπη" αναφέρει ευρωπαίος διπλωμάτης.

Η νέα ελληνική κυβέρνηση άραγε τι σκέψεις έχει;
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail