Τα κινεζικά υποβρύχια ανησυχούν το Πεντάγωνο

Στρατής Μαζίδης

Η Κίνα πλέον διαθέτει περισσότερο ντιζελοκίνητα και πυρηνοκίνητα υποβρύχια από τις Ηνωμένες Πολιτείες, αν και η ποιότητα τους εξακολουθεί να είναι κατώτερα, σύμφωνα με κορυφαίο ναύαρχο του Ναυτικού των ΗΠΑ.

Η Κίνα κατασκευάζει κάποια "αρκετά εκπληκτικά υποβρύχια" και το μέγεθος του υποθαλάσσιου στόλου έχει ξεπεράσει αυτόν των ΗΠΑ, υποστηρίζει ο αντιναύαρχος Joseph Mulloy, αναπληρωτής επικεφαλής των ναυτικών επιχειρήσεων για τις δυνατότητες και τους πόρους.

Η χώρα έχει επίσης επεκτείνει τις γεωγραφικές περιοχές λειτουργίας των σκαφών και το μήκος ανάπτυξής τους.

"Ξέρουμε ότι είναι έξω πειραματίζονται πάνω στις λειτουργίες για να βρεθούν στην πρώτη σειρά των χωρών με προηγμένα υποβρύχια» αναφέρει ο Mulloy.

Ο αντιναύαρχος δεν παρέχει λεπτομέρειες σχετικά με τον αριθμό των υποβρυχίων που διαθέτει η Κίνα. Η αντίστοιχη ισχύς των ΗΠΑ αριθμεί 71 υποβρύχια.

Ωστόσο ο Mulloy σπεύσει να υπογραμμίσει  ότι η ποιότητα των υποβρυχίων της Κίνας βρίσκεται σε χαμηλότερα επίπεδα από ό, τι εκείνα που κατασκευάστηκαν από τις ΗΠΑ ενώ εκτιμά ότι δε φέρουν μαζί τους πυρηνικούς πυραύλους.

Πάρα ταύτα αυξάνεται ο αριθμός των αμερικανών στρατιωτικών αξιωματούχων που ανησυχεί τους τελευταίους μήνες για τη στρατιωτική ανάπτυξη της Κίνας. Την ίδια στιγμή το Πεντάγωνο έχει ξεκινήσει μια μεγάλη προσπάθεια για τη διατήρηση της αμερικανικής στρατιωτικής τεχνολογίας σε κυρίαρχο επίπεδο απέναντι στην ταχεία πρόοδο Ρωσίας - Κίνας.


Σήμερα, οι στρατιωτικές δαπάνες σε παγκόσμιο επίπεδο ανέρχονται σε 1,750 τρις δολάρια με το ένα τρίτο των δαπανών να αφορά την Ουάσινγκτον.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail