Γιατί το Grexit ισοδυναμεί με πυρηνική βόμβα

του SON OFEON

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ - H  εκτελεστική  Επιτροπή της Ευρωπαϊκής Ένωσης αναφέρει ότι η ένταξη στο μπλοκ του ευρώ είναι «αμετάκλητη», αλλά αφήνει ανοικτό σε ποιό βαθμό η Ελλάδα θα μπορούσε να επαναδιαπραγματευθεί τους όρους μετά τις εκλογές της 25η Ιανουαρίου.

Η εκπρόσωπος τύπου της ΕΕ Annika Breidthardt δήλωσε τη Δευτέρα ότι εάν οι ελληνικές εκλογές δημιουργήσουν την ανάγκη να επανεξετάσουμε τους όρους της ένταξης της Αθήνας εντός της ευρωζώνης των 19 χωρών, "θα ασχοληθούμε με αυτό μόλις οι Έλληνες ψηφοφόροι ρίξουν την ετυμηγορία τους."

Παράλληλα, επέμεινε ότι η πλήρης έξοδος της Ελλάδας δεν προβλέπεται, δεδομένου ότι οι κανόνες του ευρώ λένε ότι "η συμμετοχή είναι αμετάκλητη".

Μερικοί ισχυρίζονται ότι αν το αριστερό κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ κερδίσει τις εκλογές στην Ελλάδα, η νέα κυβέρνηση μπορεί να αθετήσει τους όρους της διάσωσης της χώρας, ενδεχομένως θέτοντας υπό αμφισβήτηση την ένταξη της Ελλάδας στο ευρώ.




ΣΧΟΛΙΑ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ

"Σημασία δεν έχει τι λέει, αλλά ποιός το λέει"...

Μετά από τις ανοησίες, που κυκλοφόρησαν μέσω του τύπου της Γερμανίας και υποστήριζαν ότι η Ελλάδα δεν αποτελεί συστημικό κίνδυνο για το ευρώ και ότι το Grexit θα μπορούσε να αντιμετωπισθεί χωρίς προβλήματα σύμφωνα με τις απόψεις "συμμάχων" της κας Μέρκελ, η Ευρωπαική Επιτροπή ανακάλυψε "ότι η συμμετοχή στο ευρώ είναι αμετάκλητη", λόγω νομικών κανόνων του ευρώ.

Η αλήθεια είναι ότι νομικά δεν υπάρχει πρόβλεψη για αναγκαστική αποχώρηση από το ευρώ κάποιου μέλους.

Η οικειοθελής αποχώρηση όμως από το ευρώ, αν και δύσκολα πραγματοποιείται τεχνικά, μπορεί να γίνει, όσο υπάρχει λαική κυριαρχία και ανεξαρτησία.

'Ολοι οι κανόνες έχουν και τις εξαιρέσεις τους, ακόμα και οι νομικοί κανόνες και αυτό είναι πραγματική διαπίστωση και όχι δογματική τοποθέτηση.

Η Ευρωπαική Επιτροπή άφησε ανοικτό το παράθυρο επαναδιαπραγμάτευσης των όρων της συμμετοχής της Ελλάδας στο ευρώ.

Αυτό δεν είναι κάποια ιδιαίτερη παραχώρηση προς την Ελλάδα και έχει γίνει ήδη με την Αγγλία στο παρελθόν.

Οι όροι συμμετοχής όμως καθορίζουν και το αν συμφέρει η Ελλάδα να είναι τμήμα της ζώνης του ευρώ.

Αν οι όροι αλλάξουν και αποκλείσουν την Ελλάδα από τους μηχανισμούς λήψης των αποφάσεων και από τις κοινοτικές ενισχύσεις ή τα Ευρωπαικά προγράμματα, ποιός πρακτικός λόγος θα μας ανάγκαζε να μείνουμε στη ζώνη του ευρώ?

H ανακοίνωση των απόψεων της Ευρωπαικής Επιτροπής έγινε από μία δημοσιογράφο, την κα Annika Breidthardt, εκ μέρους της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΕΕ.

Στην ουσία δεν υπήρξε δεσμευτική δήλωση κάποιου επίσημου της ΕΕ, ούτε κάποια γραπτή συλλογική απόφαση της Ευρωπαικής Επιτροπής.

Πρόκειται για μία "ημιεπίσημη" δήλωση για να μαζευτούν τα ασυμμάζευτα με τις δηλώσεις των πολιτικών της Γερμανίας.

Το Grexit μπορεί να χρησιμοποιείται ως μπαμπούλας εναντίον της Ελλάδας, αλλά αν πραγματοποιηθεί με οποιοδήποτε τρόπο θα σημάνει την διάλυση της ζώνης του ευρώ.

Θα αποδείξει ότι οι νομικοί κανόνες μπορούν να αλλάξουν μονομερώς και από άλλες χώρες.

Και υπάρχουν και άλλες ενδιαφερόμενες χώρες, όπως η Ιταλία και η Γαλλία, που ενδεχομένως να το επιδιώξουν στη συνέχεια για τους δικούς τους λόγους.

To Grexit είναι μεγάλος κίνδυνος για την ζώνη του ευρώ, λόγω του τρόπου που μπορεί να πραγματοποιηθεί.

Υπάρχουν δύο κυρίως τρόποι.

Ο ένας είναι η χρεοκοπία της Κεντρικής Τράπεζας της Ελλάδος, που συνδέει την ΕΚΤ με τις Ελληνικές τράπεζες και την Ελληνική Οικονομία.

'Οπως είναι γνωστό η ΕΚΤ έχει απαιτήσεις από την ΤτΕ και η ΤτΕ από τις συστημικές τράπεζες της Ελλάδας.

Αν η Ελλάδα υιοθετήσει νέο νόμισμα, η Ελληνική κυβέρνηση θα ορίσει την αρχική ισοτιμία μεταξύ του νέου νομίσματος και του ευρώ.

Αν η ανταλλαγή των νομισμάτων είναι προαιρετική δεν υπάρχει πρόβλημα και θα προκύψει το μοντέλο των δύο νομισμάτων.

Οι υφιστάμενες καταθέσεις και τα δάνεια δεν θα επηρεασθούν ως ποσά και ως νομίσματα έκφρασης τους.

Αν όμως η ανταλλαγή είναι υποχρεωτική με βάση νόμο, η ΕΚΤ θα βρεθεί να κατέχει απαιτήσεις έναντι της ΤτΕ με μικρότερη αξία και σε άλλο νόμισμα.

Αν η ΕΚΤ θεωρήσει ότι δεν δεσμεύεται από τον Ελληνικό νόμο, τότε η ΤτΕ θα βρεθεί να χρωστάει σε ευρώ και να έχει απαιτήσεις έναντι των συστημικών τραπεζών σε εγχώριο νόμισμα.

Αυτό θα οδηγήσει σε άμεση χρεοκοπία την ΤτΕ, εκτός αν της επιτραπεί να εκδώσει νέο εγχώριο χρήμα και με αυτό να κάνει αύξηση μετοχικού κεφαλαίου για να καλύψει την προκύπτουσα ζημία της.

Αν βέβαια τα πράγματα φτάσουν στα άκρα από νομικής απόψεως είναι προτιμότερη η δημιουργία μίας εντελώς νέας Κεντρικής Τράπεζας της Ελλάδας.

Με τον τρόπο αυτό οι Ελληνικές τράπεζες απελευθερώνονται από την κυριαρχία και της ΕΚΤ και της ΤτΕ...

Πρέπει να σημειωθεί ότι και τα δύο παραπάνω εγχειρήματα είναι άκρως επικίνδυνα και προυποθέτουν χρεοκοπία της Ελλάδας και μάλιστα συνολική και όχι επιλεκτική.

Οι διεθνείς τραπεζίτες δεν είναι τρελοί για να φτάσουν τα πράγματα στα άκρα, ούτε οποιαδήποτε Ελληνική κυβέρνηση έχει στελέχη, που θα μπορούσαν να εφαρμόσουν χωρίς αναταράξεις παρόμοιες μεθοδεύσεις στην Ελληνική οικονομία.


Το Grexit ισοδυναμεί με μία πυρηνική βόμβα.

Αν την ρίξεις, κινδυνεύεις με ισοδύναμα αντίποινα.

Για τον λόγο αυτό, δεν πρόκειται να πραγματοποιηθεί.

Εκτός βέβαια, αν υπάρξει συνολική οικονομική παράνοια....
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail