Αποκαλυπτικές σκηνές. Ο ρωσικός στρατός επιστρέφει σε βάση φάντασμα της Αρκτικής

Στρατής Μαζίδης

Το εγκαταλελειμμένο νησί Kotelny ήταν ο προορισμός ενός ταξιδιού περίπου 2.500 μιλίων στα επικίνδυνα νερά της Αρκτικής για το Βόρειο Στόλο της Ρωσίας και μονάδες του ρωσικού στρατού που εδραιώθηκαν ξανά στη βάση σε ένα από τα πιο αφιλόξενα φυσικά περιβάλλοντα στον κόσμο.

"Μια άγονη έρημος, το τοπίο είδος που θα περίμενε κανείς να δει σε μια μετα-αποκαλυπτική ταινία" σχολιάζει ο απεσταλμένος του RT, Μουράτ Gazdiev, ο οποίος ταξίδεψε μαζί με το στόλο.

Η τεράστια απόσταση από το νησί στο οποίο λειτουργούσε μια στρατιωτική βάση στον 20ο αιώνα επί ΕΣΣΔ, είχε ως αποτέλεσμα τη μετατροπή του τοπίου σε μια άγονη έρημο με δεκάδες χιλιάδες σκουριασμένα βαρέλια σκορπισμένα παντού σε όλο αυτό το κομμάτι της γης, που περιβάλλεται από παγωμένα νερά.



Οι εγκαταστάσεις βρίσκονται σε φάση ανοικοδόμησης και θα είναι η πρώτη από πολλές μέσω των οποίων η Ρωσία θα περιπολεί την περιοχή της Αρκτικής. Οι στοίβες βαρέλιων, τα οποία αρχικά περιείχαν καύσιμα - ζωτικής σημασίας για να επιβιώσει το προσωπικό στο ανελέητο κρύο - είναι ένα πρόβλημα που κληρονομήθηκε από τη Σοβιετική Ένωση.

Με την πτώση της ΕΣΣΔ, όλα τα στρατεύματα αποσύρθηκαν από τη νήσο Kotelny. Μετά από δεκαετίες ερήμωσης, οι αρχές πλέον πονοκεφαλιάζουν για το πως θα αντιμετωπίσουν αυτό το χάος που έχει μείνει πίσω εδώ και δεκαετίες.



"Το νησί, φυσικά, πρέπει να απαλλαγεί από άχρηστα σκουπίδια. Tα βαρέλια πρέπει κάπως να χρησιμοποιηθούν, αυτό όμως θα απαιτήσει πρόσθετους πόρους και κεφάλαια" σχολιάζει ο ναύαρχος Oleg Golubev.

Οι δυνάμεις που βρίσκονται σήμερα βρίσκεται στη βάση έχουν καταλήξει σε δικές τους ιδέες για το πώς να χρησιμοποιήσουν το "άχρηστο" υλικό.



Λαμβάνοντας τα μέτρα τους για το βάναυσο χειμώνα που έρχεται και όταν το νησί μπορεί να καταστεί απρόσιτο για μήνες, οι στρατιώτες έχουν μετατρέψει κάποιες από τις στοίβες βαρέλιων σε χρήσιμους ανεμοφράκτες. Πρόκειται για μια έξυπνη χρήση ενώ άλλοι μπορεί να χρησιμεύσουν ως λέβητες νερού.



Στη νέα βάση, τα στρατεύματα θα φυλάττουν τα βόρεια σύνορα της χώρας, αποκομμένα από τον πολιτισμό για ένα χρόνο.

Ο βασικός στόχος της Μόσχας είναι να ενισχύσει τη στρατιωτική παρουσία της στην περιοχή μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους.

* Απόδοση για τη Freepen.gr από RT
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail