Το μυστήριο της κατάρριψης συνεχίζεται. Μόσχα: Ήταν σε επιχειρησιακή λειτουργία ουκρανική συστοιχία BUK

Αντιαεροπορικό σύστημα Buk
Στρατής Μαζίδης

Σχεδόν 24 ώρες μετά την κατάρριψη του μαλαισιανού boeing το μυστήριο ως προς το ποιος βρίσκεται πίσω από την κατάρριψη συνεχίζεται.


Αυτή τη φορά η σκυτάλη περνά στο ρώσικο Υπουργείο Αμυνας που ανακοίνωσε πως μια συστοιχία αντιαεροπορικών πυραύλων BUK του ουκρανικού στρατού ήταν σε πλήρη λειτουργία κατά τη στιγμή της κατάρριψης. Επιπλέον η ανακοίνωση αυτή έρχεται σε αντίθεση με τις έως τώρα δηλώσεις του Κιέβου.

Η
συστοιχία αναπτύχθηκε σε ένα σημείο από το οποίο θα μπορούσε να εκτοξευθεί πύραυλος στο αεροσκάφος, αναφέρει το υπουργείο στη δήλωσή του. Η λειτουργία του συστήματος εντοπίστηκε από το ρωσικό στρατό μέσω της ανίχνευσης ακτινοβολίας από τη μπαταρία του.

"Ο ρωσικός εξοπλισμός εντόπισε καθ'όλη τη 17η Ιουλίου τη δραστηριότητα ενός ραντάρ Kupol, που αναπτύχθηκε ως μέρος μιας
συστοιχίας Buk-M1 κοντά στη Styla [ένα χωριό περίπου 30 χιλιόμετρα νότια του Ντόνετσκ]," συνεχίζει το υπουργείο άμυνας της Ρωσίας.

Το ραντάρ, υποστηρίζει η ανακοίνωση, θα μπορούσε να παρέχει πληροφορίες εντοπισμού σε άλλη
συστοιχία στην περιοχή, η οποία θα ήταν σε απόσταση βολής από το ίχνος πτήσης του αεροπλάνου.

Νωρίτερα το Κίεβο είπε ότι δεν μπορούσε να έχει εκτοξεύσει πύραυλο προς το επιβατικό αεροσκάφος διότι δε διαθέτει εκτοξευτές πυραύλων Buk στην περιοχή. Την ίδια στιγμή οι Ουκρανοί δηλώνουν με βάση μια δήλωση του Γενικού Εισαγγελέα πως ούτε οι αυτονομιστές διαθέτουν σύστημα Buk.


* απόδοση για τη Freepen.gr από το RT 
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail