Πούτιν για νέες κυρώσεις από τις ΗΠΑ: «Αλήθεια; Μη μου το λέτε!»

Στρατής Μαζίδης

Αίσθηση προκάλεσαν οι δηλώσεις του ρώσου προέδρου Πούτιν σε σχετικό ερώτημα για το επόμενο κύμα κυρώσεων των ΗΠΑ προς τη Ρωσική Ομοσπονδία καθώς όπως διαβάζουμε στην Pravda το πρώτο του σχόλιο ήταν "You don't say so!".


«Πρέπει να δούμε τι είδους κυρώσεις θα είναι και να εξετάσουμε το πρόβλημα ήρεμα», δήλωσε ο Πούτιν. Ο Ρώσος ηγέτης είπε ότι μέτρα όπως οι κυρώσεις, «κατά κανόνα, λειτουργούν ως μπούμερανγκ».



«Χωρίς αμφιβολία, στην περίπτωση αυτή, οι ρωσο-αμερικανικές σχέσεις θα οδηγηθούν σε αδιέξοδο, επιτυγχάνοντας ένα πολύ σοβαρό πλήγμα για τους ίδιους. Και είμαι πεπεισμένος ότι μια τέτοια κίνηση θα αποβεί σε βάρος των εθνικών μακροπρόθεσμων στρατηγικών συμφερόντων του αμερικανικού κράτους και του λαού» δήλωσε ο Πούτιν.

«Είναι πολύ λυπηρό το γεγονός ότι οι εταίροι μας επιλέγουν αυτή την οδό αλλά εμείς δεν έχουμε κλείσει τις πόρτες των διαπραγματεύσεων», πρόσθεσε ο Πούτιν εκφράζοντας την ελπίδα ότι η κοινή λογική και η επιθυμία για την επίλυση όλων των προβλημάτων με ειρηνικά - διπλωματικά μέσα θα επικρατήσει.

Συγκεκριμένα, ο Ρώσος πρόεδρος σημείωσε ότι οι κυρώσεις κατά της Ρωσίας θα βλάψουν τις αμερικανικές εταιρείες:


«Τα μέτρα που λαμβάνονται από τη διοίκηση των Ηνωμένων Πολιτειών, κατά τη γνώμη μου, είναι αντίθετα προς τα εθνικά συμφέροντά τους. Οι μεγάλες εταιρείες θέλουν να δουλέψουν στη Ρωσία, αλλά, όταν αντιμετωπίζουν ορισμένους περιορισμούς, τότε θα χάσουν την ανταγωνιστικότητά τους σε σχέση με άλλες ενεργειακές εταιρείες»

Ο Ρώσος ηγέτης είπε ότι στις αμερικανικές εταιρείες δόθηκε η ευκαιρία να εργαστούν στην υφαλοκρηπίδα της Ρωσικής Ομοσπονδίας:


«Λοιπόν, η κυβέρνηση των ΗΠΑ θέλει ή δε θέλει οι επιχειρήσεις τους να εργάζονται εκεί; Οι αρχές των ΗΠΑ προκαλούν ζημία στις μεγαλύτερες εταιρείες τους στον τομέα της ενέργειας. Και για ποιο λόγο; Για να κάνουν ένα λάθος, ενώ επιμένουν ταυτόχρονα σε ένα άλλο;» αναρωτήθηκε ο Πούτιν.

Ο ρώσος πρόεδρος εκτιμά πως «αυτό είναι τουλάχιστον μια αντιεπαγγελματική προσέγγιση. Αργά ή γρήγορα, αυτές οι μέθοδοι για την επίλυση διεθνών προβλημάτων, θα πρέπει να αλλάξουν, αλλά η ζημιά ... για να μετρηθούν οι απώλειες θα είναι σε εκείνους που το επιλέγουν ως λύση" σχολίασε.
 

Άμεση υπήρξε και η αντίδραση από το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών:

"Νέες κυρώσεις των ΗΠΑ κατά της Ρωσίας τόσο σε φυσικά όσο και νομικά πρόσωπα είναι εξωφρενικές και απαράδεκτες. Θα περιπλέξουν ακόμη περισσότερο τις σχέσεις με τις Ηνωμένες Πολιτείεςδημιουργώντας ένα δυσμενές πλαίσιο στις διεθνείς υποθέσεις", δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Ρυάμπκοφ ο οποίος θεωρεί τη δήλωση των ΗΠΑ για επιβολή κυρώσεων είναι «τραβηγμένη και εσφαλμένη».

Επίσης ο
Ρυάμπκοφ τόνισε ότι η Μόσχα προτίθεται να λάβει μέτρα για την αντιμετώπιση των νέων κυρώσεων από τις ΗΠΑ.

* απόδοση από τη Pravda για τη Freepen.gr
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail