Ετοιμαστείτε για εξελίξεις στο Λουξεμβούργο, που θα σας εκπλήξουν...

SON OFEON

Kαθώς ο κόσμος περιμένει την τελευταία ημέρα της εβδομάδας και ελπίζω κάποια αποσαφήνιση σχετικά με την τύχη (ή ακόμα και την κατάσταση) της Πορτογαλικής τράπεζας  Banco Espirito Santo ("BES"), η οποία τελικά ελέγχεται από τους αδιαφανείς και μυστικούς λογαριασμούς της μητρικής εταιρείας χαρτοφυλακίου επενδύσεων Espirito Santo International, η οποία με τη σειρά της είναι απλώς ένα οικογενειακό επενδυτικό όχημα της οικογένειας Espirito Santo, όπως δείξαμε σήμερα το πρωί, πριν από λίγο η  BES εξέδωσε δύο δελτία τύπου των οποίων  ο σκοπός  ήταν να παρουσιάσουν  ένα ενημερωμένο οργανόγραμμα της  προβληματικής οικονομικής οντότητας, και το πιο σημαντικό, να καυχηθούν  ότι από σήμερα, ο επιτυχέστερος επενδυτής με βάση την αξία  ,ο Seth Klarman της  Baupost , είναι  ένας επενδυτής με ποσοστό  2,27% στην εταιρεία. 


'Ή για να είμαστε πιο ακριβείς ότι η  Baupost αγόρασε κάπου  48,1 εκατ. μετοχές της BES στις 3 Ιουλίου (ανεβάζοντας τις συνολικές  συμμετοχές του αμοιβαίου κεφαλαίου σε 127,4 εκατ  μετοχές), όταν η τιμή της μετοχής  BES ήταν σημαντικά υψηλότερη.

Πόσο υψηλότερη? Αρκετά για να χάσει ο  Klarman  σχεδόν  30% σε μία εβδομάδα. 
'Όμως, ενώ η τελική τύχη των επενδύσεων Klarman είναι άγνωστη, αυτό που είναι σίγουρο είναι ότι, αν η  τράπεζα  Banco Espirito Santo  και η μητρική της Espirito Santo International  "Χαίρε Μαρία" είχαν την ύψιστη ελπίδα  ότι θα  αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη στον προβληματικό  χρηματοπιστωτικό όμιλο ετερογενών δραστηριοτήτων , αν  αποκάλυπταν  ότι ένας επενδυτής αξίας / γύπας είναι πλέον ανάμεσα στις τάξεις των άλλων επενδυτών , οι οποίοι  επενδυτές , από  την 8ης Ιουλίου περιλαμβάνουν  επίσης την BlackRock,  η  συγκεκριμένη ελπίδα θα πρέπει να συνθλιβεί αμέσως και  μόνο για να αντικατασταθεί με το ένα πράγμα που ο πρόεδρος των ΗΠΑ απεχθάνεται περισσότερο: « τον κυνισμό ».


Η ΜΕΤΟΧΙΚΗ ΣΥΝΘΕΣΗ ΤΗΣ BESΗ ΜΕΤΟΧΙΚΗ ΣΥΝΘΕΣΗ ΤΗΣ BES
H KATAΡΡΕΥΣΗ ΤΗΣ ΜΕΤΟΧΗΣ ΤΗΣ BESH KATAΡΡΕΥΣΗ ΤΗΣ ΜΕΤΟΧΗΣ ΤΗΣ BES
Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΠΡΟΣ ΤΟ ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΟ ΚΟΙΝΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΓΟΡΑ 48 ΕΚΑΤ ΜΕΤΟΧΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ BAUPOSTΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΠΡΟΣ ΤΟ ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΟ ΚΟΙΝΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΓΟΡΑ 48 ΕΚΑΤ ΜΕΤΟΧΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ BAUPOST

ΣΧΟΛΙΑ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ

Από το  άρθρο λαμβάνουμε  σημαντική πληροφόρηση, που προβληματίζει.
Τα προβλήματα της Banco Espirito Santo έγιναν γνωστά τον Μάιο του 2014 από μία έρευνα της KPMG, δηλαδή πριν τις Ευρωεκλογές.
Διαπιστώθηκαν  λογιστικές παρατυπίες της μητρικής εταιρείας Espirito Santo International  με έδρα το Λουξεμβούργο και έγινε γνωστή μία τρύπα στα κεφάλαια της τράπεζας  Βanco Espirito Santo αξίας  περίπου 2,6 δισ ευρώ.
Η πορτογαλική κυβέρνηση και η μεγαλύτερη τράπεζα της Πορτογαλίας αρνήθηκαν στη συνέχεια να βοηθήσουν το προβληματικό τραπεζικό σχήμα.
Την ίδια χρονική  περίοδο υπήρχε ένα κύμα αισιόδοξων δημοσιεύσεων για την επιτυχία του προγράμματος διάσωσης της Ιρλανδίας, της Ισπανίας και της Πορτογαλίας, που άρχισαν να βγαίνουν στις αγορές με ομόλογα , όπως και η Ελλάδα.
Η είδηση λοιπόν κρύφτηκε για λίγο για να πάμε με αισιοδοξία στις Ευρωεκλογές.
Στη συνέχεια προέκυψε η "ξαφνική" αποχώρηση του Olli Rehn ,που συνέβη στις 1 Ιουλίου 2014, καθώς εκλέχτηκε ευρωβουλευτής και υπήρχε ασυμβίβαστο με την θέση του επιτρόπου.
Από τότε τα προβλήματα που κρύβονταν κάτω από το χαλί  βγήκαν στην επιφάνεια.
Συνδυάστε την κατάρρευση δύο μεγάλων βουλγαρικών τραπεζών (Corporate Commercial Bank και  First Investment Bank) , τα προβλήματα του Αυστριακού ομίλου ERSTE GROUP BANK στις 4 Ιουλίου 2014 και τα προβλήματα σήμερα της πορτογαλικής τράπεζας και βλέπετε την μεγάλη εικόνα της ευρωπαικής τραπεζικής κρίσης ,που καταφθάνει.
Η κρίση των τραπεζών χτυπάει ως σήμερα μεγάλες συστημικές τράπεζες , σε διαφορετικές χώρες κάθε βδομάδα και με κάποια κοινά σημεία.
To κοινό χαρακτηριστικό τους είναι  ότι έχουν μελετηθεί τα στοιχεία τους στο παρελθόν  από την ΕΚΤ και το ΔΝΤ και κρίθηκαν φερέγγυες και με επαρκή ρευστότητα.
Χαρακτηριστικά μάλιστα το ΔΝΤ είχε κρίνει το Βουλγαρικό τραπεζικό σύστημα ασφαλές δύο βδομάδες πριν την κατάρρευση των δύο Βουλγαρικών τραπεζών
Η τράπεζα  Banco Espirito Santo ήταν η μόνη από τις μεγάλες τράπεζες της Πορτογαλίας, που δεν είχε ζητήσει την συνδρομή του Πορτογαλικού κράτους για την ενίσχυση της το 2010. 
Η αποκάλυψη του μετοχικού της σχήματος εξηγεί γιατί δεν την ζήτησε τότε: Για να αποφύγει την μελέτη των οικονομικών στοιχείων της μητρικής της ΕSI, που εμφάνισε "τώρα" προβλήματα.
Στην ανακοίνωση  προς το επενδυτικό κοινό η  Banco Espirito Santo αποκαλύπτει ότι η Baupost αύξησε την συμμετοχή της κατά 48,1 εκατ μετοχές μέσω συναλλαγής over the counter, δηλαδή εκτός χρηματιστηρίου.
Με τον τρόπο αυτό δεν μπορούμε να μάθουμε ποιός τις πούλησε και σε τι τιμή.
Μπορούμε να κατανοήσουμε την στρατηγική της αγοράς : Kaθώς η τιμή έπεσε στο χρηματιστήριο κατά 30%, η  Baupost αύξησε τα κομμάτια της κατά 60%. Μείωσε με τον τρόπο αυτό την μέση τιμή κτήσης και ενδεχομένως να βγάλει και κέρδος.
Οι υπόλοιποι μέτοχοι όμως δεν έχουν την πολυτέλεια αυτής της στρατηγικής.
Μάθαμε ακόμα  ότι ένας από τους σημαντικότερους μετόχους της πορτογαλικής τράπεζας είναι η Credit Agricole με 14,6%, παρέα με στρατηγικούς επενδυτές όπως η Blackrock (4,65%), η Silchester (4,7%) και η Capital Research (4,2%), δηλαδή σύνολο 28,15%.
Ποιός είναι λοιπόν αυτός που έχει το πρόβλημα σήμερα?
H Εspirito Santo Financial Group με 25% ή οι ξένοι επενδυτές της  με 28,15 % ?
Με δεδομένο ότι οι Ελληνικές τράπεζες εξετάσθηκαν για την οικονομική τους κατάσταση στο παρελθόν από την Blackrock, χωρίς να δοθεί ποτέ η έκθεση της επίσημα στην δημοσιότητα, μήπως θα πρέπει να αναρωτηθούμε πώς μία ελεγκτική εταιρεία μπορεί να κάνει προβληματικές επενδύσεις και συγχρόνως η γνώμη της να θεωρείται έγκυρη?
Mήπως γι' αυτό δεν δόθηκε ποτέ στη δημοσιότητα η έκθεση της?
Μήπως γι' αυτό το ΔΝΤ συνεχώς αμφισβητεί την οικονομική κατάσταση των Ελληνικών τραπεζών?
Aν θεωρούσε φυσιολογική μία παρόμοια δομή τράπεζας, λογικό δεν είναι ότι θα την παρουσιάζε με λεπτομέρειες και στην έκθεση της για τις Ελληνικές τράπεζες?
Αυτός είναι ο λόγος που η έκθεση δεν δόθηκε ποτέ στην δημοσιότητα και διατηρήθηκε επτασφράγιστο μυστικό?
Tα παραπάνω ερωτήματα μπορεί να μην απαντηθούν ποτέ από τους αρμοδίους, αλλά θα επηρεάσουν την κατάσταση δυσμενώς για τον τραπεζικό κλάδο.

Στην επικείμενη προσομοίωση ακραίων καταστάσεων της ΕΚΤ, μετά την εμφάνιση αυτής της περίπτωσης, θα πρέπει να εξετάσουν και την επίπτωση στα κεφάλαια των τραπεζών από  δυσμενείς εξελίξεις στις χώρες δραστηριοποίησης των θυγατρικών τους, καθώς και από την συνολική εταιρική δομή τους.
Η συμμετοχή στο ενοποιημένο τραπεζικό σχήμα εταιρειών περιορισμένης ευθύνης  με μη δημοσιευμένα οικονομικά στοιχεία θα κρίνεται ως παράγων κινδύνου και θα απαιτεί επιπλέον εποπτικά κεφάλαια.

Θα εξετασθούν ενδεχομένως και οι  μετοχικές σχέσεις των μεγάλων μετόχων  με χρηματοδοτούμενους μεγάλους εταιρικούς  πελάτες των τραπεζών, με τιτλοποιημένα δάνεια στην κατοχή θυγατρικών εταιρειών ειδικού σκοπού με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο και το Λουξεμβούργο.

Πόσο σίγουροι είναι ότι από μία παρόμοια προσέγγιση  δεν θα προκύψουν σύνθετα και  προβληματικά  (αφανή) εταιρικά σχήματα, που θα μοιάζουν με την δομή της προβληματικής πορτογαλικής τράπεζας?
Ετοιμαστείτε για εξελίξεις στο Λουξεμβούργο, που θα σας εκπλήξουν...
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail