ΙΣΠΑΝΙΚΗ ΒΟΜΒΑ: Θα ξανασχεδιάσουμε το χάρτη της Ισπανίας λένε οι Καταλανοί ηγέτες

Στρατής Μαζίδης

Οι ηγέτες των κινημάτων που επιζητούν την Ανεξαρτησία της Καταλονίας δλώνει όπως μεταδίδει το PressTv αποφασισμένοι να προχωρήσουν με το προγραμματισμένο δημοψήφισμα για την επαναχάραξη του χάρτη της Ισπανίας!
Ο ηγέτης του μεγαλύτερου κινήματος υπέρ της ανεξαρτησίας, Oriol Junqueras, ορκίστηκε την Τετάρτη πως δε θα εγκαταλείψει ποτέ τον αγώνα του για την ψηφοφορία για την ανεξαρτησία από την Ισπανία.

"Θα κάνω ό, τι είναι δυνατόν να γίνει έτσι, ώστε η αξιοπρέπεια των πολιτών ...  να είναι σεβαστή", δήλωσε ο Junqueras, ο οποίος πρόσθεσε ότι είναι βέβαιος πως η ισπανική κυβέρνηση θα θα αναγκαστεί τελικά να αποδεχθεί τις επιθυμίες του λαού της Καταλονίας.

Η πλειοψηφία των 7,5 εκατομμυρίων ανθρώπων που ζουν στη βορειοανατολική περιοχή της Καταλονίας πιέζουν για μια ψηφοφορία για το αν θα ανεξαρτητοποιηθεί η Καταλονία  από την Ισπανία, δεδομένου ότι είναι όλο και πιο αγανακτισμένοι από τη μεταχείρισή τους από τη Μαδρίτη.

Αυτό ήρθε ως συνέχεια της εκστρατείας στην Καταλονία για το δημοψήφισμα στις 9 Νοεμβρίου. Η Μαδρίτη, ωστόσο, έχει εκφράσει την έντονη αντίθεσή της στην κίνηση, χαρακτηρίζοντάς την παράνομη.

Το κυβερνόν συντηρητικό λαϊκό κόμμα, ο ισπανός πρωθυπουργός Mariano Rajoy και οι σοσιαλιστές της αντιπολίτευσης δήλωσαν ότι αρνούνται να επιτρέψουν έναν χωρισμό της Ισπανίας.

Τον Απρίλιο, το ισπανικό κοινοβούλιο απέρριψε μια πρόταση που υποβλήθηκε από την περιοχή της Καταλονίας να διοργανώσει δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία. Ο Rajoy είχε δηλώσει πως το Σύνταγμα της ΙΣπανίας δεν αναγνωρίζει επαρχιακή ή περιφερειακή κυριαρχία για τη βορειοανατολική περιοχή της Καταλονίας.

Στον αντίποδα, ο πρόεδρος της Καταλονίας Artur Mas δεσμεύτηκε να προχωρήσει με το δημοψήφισμα του Νοεμβρίου, ακόμη και αν η Μαδρίτη διαφωνεί με την κίνηση.

Αξίζει να σημειωθεί πως τα τελευταία χρόνια έχει λάβει χώρα μια σειρά διαδηλώσεων για το δικαίωμα της αυτοδιάθεσης της Καταλονίας, καθώς και να τελειώσει η ανακατανομή των φόρων της περιοχής σε άλλες.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail