Τραγική ομολογία! "Δεν ελέγχουμε την κατάσταση στη Φουκουσίμα"

Reuters/Kyodo
Του Στρατή Μαζίδη

Ο διαχειριστής της μονάδας παραγωγής πυρηνικής ενέργειας της Φουκουσίμα παραδέχθηκε ότι δεν υφίσταται πλήρης έλεγχος της εγκατάστασης.
Οι δηλώσεις αυτές του Akira Ono της TEPCO έρχονται σε αντιδιαστολή με αυτές του ιάπωνα πρωθυπουργού για τη δικαιολογία των διαρροών ραδιενεργού ύδατος.

"Δεν είναι ευχάριστο αλλά πρέπει να παραδεχτώ πως υπάρχουν ορισμένα τμήματα της περιοχής, όπου δεν έχουμε τον πλήρη έλεγχο", δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Ono πριν λίγες ημέρες και όπως αναφέρει το πρακτορείο Reuters. 

Αντίθετα η ιαπωνική κυβέρνηση συνήθιζε να καθησυχάζει την κοινή γνώμη πως η κατάσταση στη Φουκουσίμα τελεί υπό πλήρη έλεγχο, ωστόσο τους τελευταίους δύο μήνες η διαδικασία καθαρισμού στο εργοστάσιο ήταν γεμάτη δυσκολίες.
Η Tokyo Electric Power Co (TEPCO), ο φορέας εκμετάλλευσης της μονάδας έχει αντιμετωπίσει πολλές φορές διαρροές μολυσμένου ύδατος στο εργοστάσιο της Φουκουσίμα.
Το νερό πρέπει να αντληθεί από τις εγκαταστάσεις που επλήγησαν προκειμένου να κρατήσει τους αντιδραστήρες μακριά από ένα φαινόμενο υπερθέρμανσης, αλλά η διαδικασία αυτή δημιουργεί μεγάλες ποσότητες μολυσμένου ύδατος που πρέπει να αποθηκευθεί σε δεξαμενές στην περιοχή.
Ο Ono αναγνώρισε ότι η TEPCO πάνω στη βιασύνη και την πίεση της αντιμετώπισης των έκτακτων καταστάσεων που προκάλεσε το τσουνάμι το 2011, η εταιρεία μπορεί να έχει κάνει λάθη:
« Μπορεί να ακούγεται περίεργο, αλλά αυτό είναι το τίμημα που θα πρέπει να πληρώσουμε για ό,τι έχουμε κάνει τα τελευταία τρία χρόνια», δήλωσε για να προσθέσει: 


"Αλλά ήμασταν πιεσμένοι για να χτίσουμε δεξαμενές σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα και δεν μπορούσε να δοθεί αρκετή προσοχή στην ποιότητα. Αυτό πρέπει να γίνει από δω και πέρα".

"Η TEPCO θα πρέπει να βελτιώσει την ποιότητα των δεξαμενών, ώστε ο αντιδραστήρας να μπορεί να επιβιώσει τα επόμενα 30-40 χρόνια της διαδικασίας του παροπλισμού" συμπλήρωσε ο Ono.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail