Μας "ΠΝΙΓΟΥΝ" οι ολέθριες μισές αλήθειες...

Τον χαρακτήρα μιας εποχής δεν τον συλλαμβάνει η νόηση της ανύποπτης πλειοψηφίας. Τον συλλαμβάνουν μεμονωμένα άτομα με ευαίσθητους ασθητήρες που βλέπουν πίσω από τις επιφάνειες.
Ζούμε, άλλωστε, σε μια εποχή "μακάρια", θριαμβεύτρια και νευρωτική. Και δεν στερείται έρματος αξίας η άλλη άποψη ότι η συνθετική σκηνογραφία της εποχής μας θα χάσει την ψυχική της στερεότητα.

Του Στέλιου Συρμόγλου

Και πίσω από ό,τι φαίνεται θα στήσουν το...χορό οι ίσκιοι μιας ακαταμάχητης υποψίας. Και πάμπολλες βεβαιότητες θα βρεθούν να έχουν στην άκρη τους αδυσώπητα ερωτηματικά.

Ισορροπούμε αναμφίβολα ως αντικείμενα μιας μεγάλης πλάνης. Και ο μέσος Ελληνας πολιτικός, ο οποίος θα μπορούσε το πολύ-πολύ να ισχυριστεί ότι δραστηριοποιείται κατά τον τρόπο ενός ψύλλου επί κέρατος βοός, διατρανώνοντας τη μακαριότητά του και την ευδαιμονία του, ξεπερνά τα όρια της γελοιότητας. Προσβάλλει, όπως θα έλεγε και ο Σίλερ, την έβδομη μέρα της Δημιουργίας.

Ολα κινούνται στο επίπεδο της επιφάνειας. Σε τούτη τη χώρα για πολλά χρόνια κάνει καριέρα η μισή αλήθεια και το ψέμα, απογυμνωμένο ενίοτε από κάθε πρόσχημα. Ο πολίτης παραδίδεται αμαχητί στον εγγαστριμυθισμό της εξουσίας, νομίζοντας μάλιστα ότι συλλογίζεται. Και εθίστηκε στα ψέματα. Για χρόνια οι Ελληνες σκεπτόμασταν όλο και λιγότερο, βλέπουμε όλο και κοντύτερα, "επαναπαυόμασταν" στην άγνοια, προβάλλοντας ωστόσο συμπεριφορές πολυξερίας και "βυθιζόμασταν" στην ανάγκη όλο και περισσότερο.

Από την άλλη πλευρά ο πτεροκαταλύτης χρόνος δεν φαίνεται να έχει επιδράσει στην νοοτροπία και τις αντιδράσεις μας. Μια φυλλομέτρηση των εφημερίδων των τελευταίων δεκαετιών το καταδείχνει. Ναι, άλλαξαν πρόσωπα. Οχι όλα βέβαια. ναι, άλλαξε η μόδα. ναι, είχαμε γίνει ασύνετοι καταναλωτές με "παρότρυνση" του τραπεζικού συστήματος. Ναι, ανακαλύψαμε και την αμφισβήτηση...Δεν άλλαξαν όμως οι ολέθριες πολιτικές. Και το χειρότερο; καθώς τα χρόνια διαρρέουν, οι αντιδράσεις μας, στην καλύτερη περίπτωση, έχουν μετατραπεί σε υπόκωφες κραυγές που προσπαθούν να ακουσθούν μέσα στο ασφυκτικό χώρο τον περιγεγραμμένο από τα ίδια τα γεγονότα.

Δεν άλλαξε η νοοτροπία της "αρπακτής" και της προχειρότητας. Μια νοοτροπία που έχει εκθρέψει πολιτικά εκτρώματα. Ανθρώπους που αναρριχήθηκαν στην εξουσία, όντως ανεπάγγελτοι πολλοί απ΄αυτούς ή γόνοι του πολιτικού και οικονομικού κατεστημένου. Με άνεση όμως "επαγγελματία" δημοπράτησαν τις ελπίδες και τα όνειρα του λαού. Μια νοοτροπία που έχει εμποτίσει και τον διανοουμενισμό, που διαπιστωμένα εύκολα πλέον δραπετεύει προς διάφορες περιοχές εξαγορασμένης επιβίωσης.

Και βέβαια όλα η σχεδόν όλα στην Ελλάδα εντάσσονται στο πλέγμα της "μισής αλήθειας". Μας "αρέσει" η μισή αλήθεια. Η ολόκληρη αλήθεια μας ειναι οδυνηρή πολλαπλώς. Κι αυτό το γνωρίζουν οι πολιτικοί της αθλιότητας. και "στήνουν" το σκηνικό της πολιτικής ασάφειας. Αυτή η ...μισή αλήθεια λειτουργεί ως παραμορφωτικός καθρέπτης της δημόσιας ζωής. Ολοι μας βρισκόμαστε σε μια αίθουσα παραμορφωτικών κατόπτρων. Και χάνουμε τον προσανατολισμό μας. Και συχνά προσκρούομε μετωπικά με το ακατανόητο. Αυτό όμως που θεωρούμε από εθιστική αντίδραση ή παραποίηση της πραγματικότητας ως "ακατανόητο", σ' άλλες προηγμένες κοινωνίες θεωρείται "αυτονόητο"

Και η αλήθεια είναι ότι ποτέ δεν κατάλαβα γιατί ως λαός "διασκεδάζουμε" με το πρωτοαπριλιατικό ψέμα, όταν σε καθημερινή βάση και σε επαναληπτική τροχιά, γινόμαστε "ωτακουστές" δεκάδων ψεμάτων και της κατακρεούργησης της αλήθειας, ακόμα και για όνου σκιά!
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail