Το Akademik Shokalskiy παγιδευμένο στον πάγο της Ανταρκτικής

Του Στρατή Μαζίδη*

Παγιδευμένο σε παχύ πάγο της Ανταρκτικής βρίσκεται από την παραμονή των Χριστουγέννων το ρωσικό πλοίο MV Akademik Shokalskiy το οποίο αναμένει το κινεζικό παγοθραυστικό Snow Dragon που θα προσέγγιζε σήμερα αλλά αναμένεται να καθυστερήσει. 

 Το Akademik Shokalskiy βρισκόταν σε ερευνητική αποστολή στην Ανταρκτική όταν την Τρίτη μετά από μια χιονοθύελλα δημιουργήθηκε ένα παχύ στρώμα πάγου μέσα στο οποίο εγκλωβίστηκε το πλοίο. Το πλοίο δεν αντιμετωπίζει κίνδυνο βύθισης ενώ υπήρχαν άφθονες προμήθειες για τους 74 επιστήμονες, τουρίστες και το πλήρωμα του σκάφους, ωστόσο το σκάφος δεν μπορούσε να κινηθεί.

Οι ναυτιλιακές αρχές έλαβαν σήμα κινδύνου του πλοίου την Τετάρτη και τρία παγοθραυστικά σπεύδουν προς βοήθεια. Σήμερα το βράδυ αναμενόταν να προσεγγίσει το Snow Dragon ωστόσο τα 20 χιλιόμετρα πυκνού πάγου θα δυσχεράνουν την πορεία του. Ενώ ένας ακόμη αστάθμητος παράγοντας είναι οι διαρκώς μεταβαλλόμενες καιρικές συνθήκες όπως δήλωσε ο Andrea Hayward - Maher, επικεφαλής της αυστραλιανής αρχής για τη θαλάσσια διάσωση.


Πάρα ταύτα το κλίμα στο Akademik Shokalskiy παραμένει καλό και όλοι αναμένουν το Snow Dragon.


Η επιστημονική ομάδα του Akademik Shokalskiy - η οποία αναχώρησε από τη Νέα Ζηλανδία στις 28 Νοέμβρη - είχε κατά νου να πραγματοποιήσει το παλιό ταξίδι του αυστραλού εξερευνητή Douglas Mawson στην Ανταρκτική πριν από 100 περίπου χρόνια. 
 
Πάντως παρά τη διακοπή της αποστολής, οι επιστήμονες συνέχισαν την έρευνά τους μετρώντας τα πουλιά στην περιοχή και τρυπώντας τον πάγο γύρω από το πλοίο για να φωτογραφίσουν τη ζωή στη θάλασσα.


* απόδοση για τη freepen από τη huffington post
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail