Τα τουρκικά drones μπορούν να ανατρέψουν την ισορροπία στην αντιπαράθεση Ουκρανίας-Ρωσίας: Αναλυτές

Freepen.gr - Η παράδοση από την Τουρκία μη επανδρωμένων αεροσκαφών Bayraktar TB2 στην Ουκρανία θα μπορούσε να ανατρέψει την ισορροπία στην τεταμένη αντιπαράθεσή της με τη Ρωσία, έγραψαν την Πέμπτη αναλυτές του Atlantic Council.

Στο άρθρο τους με τίτλο «Η Τουρκία θα μπορούσε να ανατρέψει την ισορροπία στην αντιπαράθεση Ουκρανίας-Ρωσίας» ο Μάθιου Μπράιζα, ανώτερος συνεργάτης στο Παγκόσμιο Κέντρο Ενέργειας του Ατλαντικού Συμβουλίου και το πρόγραμμα του Συμβουλίου IN TURKEY, και η Γκρέιντι Γουίλσον, βοηθός διευθυντής στο Atlantic Council IN TURKEY , έγραψε πως η τακτική της άμεσης στρατιωτικής δύναμης της Τουρκίας «έπεισε επιτυχώς το Κρεμλίνο να αναζητήσει την ειρήνη δύο φορές τα τελευταία χρόνια».

«Τώρα, η Άγκυρα αυξάνει τα διακυβεύματα διπλασιάζοντας την αμυντική της συνεργασία με το Κίεβο και δεσμεύοντας εκ νέου τη συνέχιση της πώλησης δεκάδων μη επανδρωμένων αεροσκαφών Bayraktar TB2 (UAV), προς μεγάλη οργή της Ρωσίας», πρόσθεσαν.

Συνέχισαν σημειώνοντας πως αυτή η κίνηση θα μπορούσε να εκπλήξει οποιονδήποτε παρακολούθησε την προφανή απομάκρυνση της Τουρκίας από το ΝΑΤΟ και την στροφή προς τη Ρωσία τα τελευταία χρόνια, όπως η αγορά των ρωσικών S-400 και η συμπερίληψή της στη Διαδικασία της Αστάνα για τη Συρία που χρηματοδοτείται από τη Ρωσία.

«Αλλά στην πραγματικότητα, οι σχέσεις Τουρκίας-Ρωσίας είναι περίπλοκες και χαρακτηρίζονται τόσο από ανταγωνισμό όσο και από συνεργασία σε πολλαπλά θέατρα και διαστάσεις», σημείωσαν οι αναλυτές. «Στο παρασκήνιο διαφαίνονται αιώνες διπλωματικού ανταγωνισμού και στρατιωτικής σύγκρουσης που συχνά επικεντρώνεται στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας – μια πράξη εξισορρόπησης που επαναλαμβάνεται τώρα».

Κατά συνέπεια, παρόλο που η Άγκυρα και η Μόσχα μοιράζονται οικονομικά συμφέροντα όσον αφορά την ενέργεια, τον τουρισμό και άλλους τομείς, η Τουρκία τάχθηκε στο πλευρό του ΝΑΤΟ στην αντίθεσή του στη ρωσική προσάρτηση της Κριμαίας και στην υπεράσπιση της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας.

Η Τουρκία ανησυχεί επίσης για μια επεκτατική Ρωσία κοντά στα σύνορά της στη Μαύρη Θάλασσα και στο Νότιο Καύκασο. Ως αποτέλεσμα, έχει υποστηρίξει την ένταξη στο ΝΑΤΟ τόσο για την Ουκρανία όσο και για τη Γεωργία.

Οι αναλυτές προσδιορίζουν την πώληση drones από την Τουρκία στην Ουκρανία ως την πιο σημαντική πτυχή της στρατηγικής της συνεργασίας με το Κίεβο.

«Έχοντας δει τον καταστροφικό αντίκτυπο των καινοτόμων τακτικών της Τουρκίας που βασίζονται σε μη επανδρωμένα αεροσκάφη – συνδυάζοντας τη νοημοσύνη του UAV στο πεδίο της μάχης και τις επιθέσεις με πυραύλους ακριβείας με στενά συντονισμένες επιθέσεις πυροβολικού με στόχο την εξουδετέρωση της άμυνας και την αξιοποίηση της αεροπορικής υπεροχής – η Ρωσία έχει πολλούς λόγους να ανησυχεί», έγραψαν.

Επισήμαναν τις καταστροφικά αποτελεσματικές επιθέσεις με μη επανδρωμένα αεροσκάφη TB2 κατά των ρωσικών συμμαχικών δυνάμεων στη Συρία και τη Λιβύη πέρυσι και την επιτυχή χρήση των ίδιων drones από το Αζερμπαϊτζάν κατά του αρμενικού στρατού.

Η Τουρκία έχει εκφράσει την ανησυχία της για τα τουρκικά drones σε αρκετές περιπτώσεις, σημειώνουν οι αναλυτές, επισημαίνοντας ότι το τελευταίο παράδειγμα ήταν όταν ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν προειδοποίησε τον Τούρκο ομόλογό του Ρετζέπ Ταγίπ πως τα τουρκικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη επέτρεψαν την «καταστροφική» συμπεριφορά της Ουκρανίας. Η Άγκυρα ωστόσο επιβεβαίωσε ότι η παράδοση των drones στο Κίεβο θα συνεχιστεί και στη συνέχεια προσφέρθηκε να μεσολαβήσει μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, κάτι που η Μόσχα απέρριψε.

«Ο συνδυασμός στρατιωτικής σταθερότητας και διπλωματικής νηφαλιότητας της Τουρκίας προσφέρει σημαντικές δυνατότητες για το ΝΑΤΟ καθώς αγωνίζεται να αποτρέψει περαιτέρω ρωσική επιθετικότητα κατά της Ουκρανίας», έγραψαν οι αναλυτές.

Οι αναλυτές ολοκληρώνουν το άρθρο τους υποστηρίζοντας πως «οι Ηνωμένες Πολιτείες και το ΝΑΤΟ θα ήταν σοφό να χρησιμοποιήσουν τα πλεονεκτήματα που φέρνει στο τραπέζι ο δεύτερος μεγαλύτερος στρατός της Συμμαχίας - ειδικά τη διπλωματική σοφία που αποκτήθηκε από τη διαχείριση αιώνων συγκρούσεων και συνεργασίας με τη Ρωσία».
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail