Συναγερμός από τη μείωση της στάθμης των υδάτων του Ευφράτη

Freepen.gr - Από τις 27 Ιανουαρίου 2021, το τουρκικό κράτος μειώνει το νερό του ποταμού Ευφράτη που ρέει πάνω από τη Συρία. Σύμφωνα με τη συμφωνία που υπέγραψαν Τουρκία, Συρία και Ιράκ, το τουρκικό κράτος πρέπει να απελευθερώνει 500 κυβικά μέτρα νερού ανά δευτερόλεπτο. Ωστόσο, ο ρυθμός αυτός μειώθηκε στα 200 κυβικά μέτρα ανά δευτερόλεπτο.

Οι φωτογραφίες των περιοχών που επλήγησαν από την έλλειψη νερού γύρω από το φράγμα Tishrin το Δεκέμβριο του 2019 και τον Οκτώβριο του 2021 δείχνουν τις ανησυχητικές διαστάσεις της ξηρασίας που πλήττει τον Ευφράτη, τον μεγαλύτερο ποταμό στη Συρία. Εξάλλου, η δορυφορική εικόνα του ποταμού Ευφράτη, που τραβήχτηκε από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος τον Αύγουστο, έδειξε τα μεγάλα ποσοστά μείωσης του ποταμού.

Η ποσότητα του νερού του Ευφράτη που ρέει στη Συρία δεν έχει αλλάξει από τον Ιανουάριο, δήλωσε στο πρακτορείο ANHA, ο Mustafa Ebdurrehman, μέλος της Διεύθυνσης Φράγματος της Ροζάβα.

Υπό τις συνθήκες ενός οικονομικού εμπάργκο που έχει επιβληθεί στη Βόρεια και Ανατολική Συρία, η μείωση του νερού του Ευφράτη επηρεάζει αρνητικά την παραγωγή και την καθημερινή ζωή στην περιοχή.

Σύμφωνα με επιτροπές και γεωργικά ιδρύματα σε διάφορες περιοχές, ο ποταμός Ευφράτης χρησιμοποιείται για την παροχή νερού για την άρδευση περίπου 900 χιλιάδων εκταρίων γεωργικών αγρών, συμπεριλαμβανομένων πολλών αμπελώνων, περιβόλων και σιταριού. Ωστόσο, 400 χιλιάδες εκτάρια χωραφιού έχουν στερηθεί το νερό από το καλοκαίρι του 2020. Οι κάτοικοι εκατοντάδων χωριών στον ποταμό Ευφράτη περνούν δύσκολες μέρες λόγω της έλλειψης αγροτικής δραστηριότητας, της μοναδικής πηγής εισοδήματος στην περιοχή.

Σε μια περίοδο σοβαρής ξηρασίας που θέτει σε κίνδυνο τις ζωές εκατομμυρίων αμάχων, μετά τους μήνες χωρίς βροχή στη Συρία, η μείωση του νερού του Ευφράτη από το τουρκικό κράτος αφήνει τους Σύριους πολίτες να στερούνται πόσιμου νερού, τροφής και ενέργειας.

Το τουρκικό κράτος, μέσω της υπηρεσίας πληροφοριών MIT, χρησιμοποιεί το νερό ως όπλο για να αναγκάσει τους ανθρώπους να μεταναστεύσουν και να ερημώσουν την περιοχή, σύμφωνα με πολλούς παρατηρητές.

Σύμφωνα με τη συμφωνία που υπέγραψαν Τουρκία, Συρία και Ιράκ, σε ετήσια βάση, 6.627 χιλιάδες κυβικά μέτρα νερού Ευφράτη θα πρέπει να ρέουν στη Συρία, 9.106 χιλιάδες στο Ιράκ και 15.700 χιλιάδες στην Τουρκία. Ωστόσο, το τουρκικό κράτος παραβιάζει τη συμφωνία.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail