Αμερικανός ειδικός: η Ουκρανία μπορεί να αντέξει μόνο 30 λεπτά πριν συνθηκολογήσει με το Ρωσικό Στρατό

Σε περίπτωση ένοπλων συγκρούσεων, η Ρωσία θα νικήσει σημαντική μερίδα ουκρανικών στρατιωτικών μονάδων σε λιγότερο από μία ώρα. Οι New York Times έγραψαν για αυτό το ενδεχόμενο σε συνεννόηση με τον υποψήφιο διδάκτορα του King's College του Λονδίνου και βετεράνο των Αμερικανών πεζοναυτών, Robert Lee.

Παύλος Αντωνόπουλος, ανεξάρτητος γεωπολιτικός αναλυτής - Παρουσίαση Freepen.gr *

«Εάν η Ρωσία θέλει πραγματικά να απελευθερώσει τις συμβατικές δυνατότητές της, θα μπορούσε να προκαλέσει τεράστια ζημιά σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα», είπε ο Lee, προσθέτοντας: «Μπορούν να καταστρέψουν τον ουκρανικό στρατό στα ανατολικά πολύ γρήγορα, μέσα στα πρώτα 30-40 λεπτά».

Σύμφωνα με την εφημερίδα, ορισμένοι αξιωματούχοι στο Κίεβο έχουν την ίδια άποψη. Ο επικεφαλής της Υπηρεσίας Πληροφοριών του Υπουργείου Άμυνας της Ουκρανίας, στρατηγός Kirill Budanov, είπε πως σε περίπτωση σύγκρουσης πλήρους κλίμακας χωρίς την υποστήριξη δυτικών χωρών, η νίκη επί της Ρωσίας σε έναν υποθετικό πόλεμο δεν είναι ρεαλιστική.

Ο Στρατηγός είπε ότι ο ουκρανικός στρατός θα εξουδετερωθεί πολύ γρήγορα, η ηγεσία του δε θα είναι σε θέση να συντονίσει τις άμυνες, ούτε θα μπορούσε να τροφοδοτήσει την πρώτη γραμμή. Σε μια τέτοια κατάσταση, οι διοικητές της πρώτης γραμμής θα έπρεπε να πολεμήσουν μόνοι τους χωρίς τη δυνατότητα εφεδρειών.

«Θα αντέξουν όσο υπάρχουν σφαίρες», είπε ο στρατηγός Budanov. «Θα μπορούν να χρησιμοποιήσουν ό,τι έχουν στα χέρια τους, αλλά πιστέψτε με χωρίς παράδοση εφεδρειών, δεν υπάρχει στρατός στον κόσμο που να μπορεί να αντέξει».

Η απογοήτευσή του με τη Δύση είναι εμφανής καθώς προέτρεψε για άμεση βοήθεια για να βοηθήσει τον ουκρανικό στρατό εναντίον της Ρωσίας, δηλώνοντας: «Πρέπει να αποφασίσουν, είτε είμαστε σύμμαχοι όπως δηλώνουν — και σε αυτή την περίπτωση οι σύμμαχοι αλληλοβοηθούνται — ή χρειάζονται να πω ότι δεν είναι ακριβώς έτσι. Αν ο πολιτισμένος κόσμος θέλει να αποφύγει την καταστροφή —και αυτό θα είναι καταστροφή για όλους— χρειαζόμαστε στρατιωτική τεχνική υποστήριξη τώρα, όχι αύριο, ούτε μεθαύριο, ούτε σε ένα χρόνο. Τώρα».

Η Μόσχα έχει επανειλημμένα αρνηθεί τον ισχυρισμό ότι ετοιμάζεται να εισβάλει στην Ουκρανία και απέδωσε τον ψευδή ισχυρισμό στο ΝΑΤΟ δημιουργώντας δικαιολογία για την τοποθέτηση περισσότερου στρατιωτικού εξοπλισμού κοντά στα ρωσικά σύνορα. Ωστόσο, αυτό δεν εμπόδισε τα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης να προωθήσουν τον ψευδή ισχυρισμό πως η Ρωσία ετοιμάζεται να εισβάλει στην Ουκρανία, χωρίς πρόκληση, με έως και 175.000 στρατιώτες.

Ένας ανώτερος Ουκρανός στρατιωτικός αξιωματούχος, ο οποίος μίλησε στους New York Times υπό τον όρο της ανωνυμίας, είπε ότι εάν η Δύση αποτύχει να υποστηρίξει την Ουκρανία, ο στρατός θα ανοίξει τις αποθήκες όπλων του, ώστε οι Ουκρανοί να μπορούν να πάρουν ό,τι θέλουν. Επιπλέον, ο στρατηγός Pavlyuk σημείωσε πως η Ουκρανία είχε έως και μισό εκατομμύριο ανθρώπους με στρατιωτική εμπειρία που θα «ξεκινήσουν έναν αντάρτικο πόλεμο» εάν δεν λάβουν δυτική υποστήριξη.

«Έχουν περάσει οκτώ χρόνια και υπάρχουν πάρα πολλοί άνθρωποι με στρατιωτική εμπειρία που είναι προετοιμασμένοι με τα όπλα στα χέρια τους να πολεμήσουν», είπε.

Δυστυχώς για το Κίεβο, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν απέκλεισε την περασμένη εβδομάδα την ανάπτυξη Αμερικανών στρατιωτών στην Ουκρανία. Παρόλα αυτά, υπάρχουν περισσότεροι από 150 στρατιωτικοί σύμβουλοι των ΗΠΑ στην Ουκρανία, ένας συνδυασμός Ειδικών Δυνάμεων και Εθνοφρουράς, σύμφωνα με δύο αξιωματούχους του αμερικανικού υπουργείου Άμυνας.

Στη βιντεοκλήση της περασμένης εβδομάδας μεταξύ του Ρώσου Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν και του Μπάιντεν, ο Αμερικανός πρόεδρος προειδοποίησε πως οι οικονομικές κυρώσεις που επιβλήθηκαν στη Ρωσία μετά την επανένωση του 2014 με την Κριμαία θα ενταθούν εάν ξεσπάσει πόλεμος στην Ουκρανία. Αν και δεν αποκαλύφθηκαν οι επιπτώσεις που μπορεί να έχουν, οι New York Times πιστεύουν ότι ο Μπάιντεν δε θα παράσχει σημαντική στρατιωτική βοήθεια πέρα ​​από αυτή που έχει ήδη παρασχεθεί στην Ουκρανία.

Το Κίεβο δεν έχει ακόμη συνειδητοποιήσει ότι οι ΗΠΑ δεν ενδιαφέρονται για την επίλυση της ουκρανικής κρίσης. Οι ΗΠΑ γνωρίζουν πολύ καλά πως η Κριμαία αποτελεί πλέον μόνιμο τμήμα της Ρωσίας και ότι η κατάσταση στο Ντονμπάς μπορεί να επιλυθεί μόνο μέσω ειρηνευτικών πρωτοβουλιών που το Κίεβο δεν έχει κανένα συμφέρον να επιδιώξει. Από την πλευρά της Ουάσιγκτον, ειδικά καθώς συγκεντρώνουν περισσότερους πόρους στην αντίθεση με την Κίνα, αρκεί η ύπαρξη ανεπίλυτων συγκρούσεων στα σύνορα της Ρωσίας, καθώς είναι μια σχετικά δαπανηρή άσκηση (αναδρομικά μιλώντας) που εξασφαλίζει μόνιμη πίεση κατά της Μόσχας, επιτρέποντας έτσι στις ΗΠΑ να επικεντρωθούν περισσότερο στην αντίπαλη Κίνα, ιδιαίτερα στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού.

Δε σημαίνει ότι οι ΗΠΑ έχουν γίνει αδιάφορες να εναντιωθούν στη Μόσχα, ιδιαίτερα στην Ανατολική Ευρώπη, αλλά δε σημαίνει επίσης πως είναι πρόθυμες να επενδύσουν τόσο βαριά στον ουκρανικό στρατό που δεν έχει καμία πιθανότητα να ανταποκριθεί στη στρατιωτική ισχύ της Ρωσίας σε σύντομο χρονικό διάστημα και μεσοπρόθεσμα. Φαίνεται ότι η Ουάσιγκτον θέλει να διατηρήσει έναν Ψυχρό Πόλεμο εναντίον της Ρωσίας γνωρίζοντας πως δεν μπορεί να υπερασπιστεί την Ουκρανία εάν ξεσπάσει πόλεμος.

Εάν πρόκειται να συμβεί πόλεμος, θα μπορούσε να δει το Ντονμπάς να γίνεται μέρος της Ρωσίας όπως η Κριμαία, ή θα μπορούσε να δει το Ντόνετσκ και τη Λαϊκή Δημοκρατία του Λουχάνσκ να λαμβάνουν επίσημη κρατική αναγνώριση από τη Μόσχα, όπως στις περιπτώσεις της Νότιας Οσετίας και της Αμπχαζίας. Για τις ΗΠΑ, οποιαδήποτε από αυτές τις δύο δυνατότητες είναι πολύ χειρότερη από το τρέχον status quo, επομένως προτιμούν να διατηρηθεί η τρέχουσα κατάσταση και στη συνέχεια να δούμε την εμφάνιση μιας άλλης σύγκρουσης που η Ουκρανία δεν έχει καμία πιθανότητα να κερδίσει, όπως το 2014.

* αρχική δημοσίευση infobrics.org, εστάλη στη Freepen.gr για παρουσίαση στα ελληνικά

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail