"Φέτος το χειμώνα θα παγώσουμε..."

Free-Photos / pixabay
Έχω άσχημα μαντάτα. Φέτος το χειμώνα θα παγώσουμε.

Φυσικά όχι γιατί έχω αποκλειστικές πληροφορίες από μετεωρολόγους. Απλά: όλες οι πληροφορίες από το εξωτερικο επιβεβαιώνουν ότι η ενεργειακή κρίση που κάποιοι στη κυβέρνηση για μικροπολιτικούς λόγους θεωρούν παροδική, ήρθε για να μείνει. Τουλάχιστον μέχρι του χρόνου τέτοια εποχή. Άρα καυσιμα θέρμανσης (και κίνησης) και ηλεκτρική ενέργεια θα εξακολουθούν να κινούνται στα ύψη. Και στην ουσία απροσπέλαστα  για τον μέσο Έλληνα πολίτη που το εισόδημα του είναι και θα μείνει στα τάρταρα.


Ευάγγελος Αντώναρος
Δημοσιεύθηκε στην Κυριακάτικη ΚΟΝΤΡΑ

Η κατάσταση για τους Έλληνες επιδεινώνεται γιατί η κυβέρνηση Μητσοτάκη, όπως το συνηθίζει, και σε αυτό το θέμα τρέχει πίσω από τις εξελίξεις. Απλά διατυπώνει κενά ουσιαστικού περιεχομένου ευχολόγια για να μη βγάλει χρήματα από τα μισοάδεια ταμεία και προσπαθεί με μικροσκοπικά τσιρότα να θεραπεύσει βαθειά τραύματα. Ε αυτό δεν γίνεται με τίποτε. Οι πληγές θα κακοφορμίσουν.

Έχουμε και λέμε:

++ Οι αιτήσεις για το επίδομα θέρμανσης θα υποβάλλονται από το Νοέμβριο για να εκταμιευθούν τα οποια ποσά καλόν Ιανουάριο. Δηλαδή όταν ο μισός χειμώνα έχει περάσει. Η κυβέρνηση περηφανεύεται ότι φέτος θα πάρουν το επίδομα 1,5 εκατ. νοικοκυριά ( από που βγαίνει αυτός ο αριθμός;). Μας λέει ότι το ανώτατο ποσό επιδότησης είναι 750 ευρώ. Δεν μας λέει όμως πόσοι θα περιορισθούν στο κατώτατο ποσόν των 100 ευρώ.

++ Η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης είναι 50% πάνω σε σχέση με πέρσι. Φταίνε βέβαια οι αυξήσεις στις διεθνείς τιμές του αργού πετρελαίου. Αλλά πόσοι Έλληνες μπορούν να πληρώσουν 1.2 ευρώ το λίτρο για να ζεσταθούν. Αν ήθελε,  θα μπορούσε η κυβέρνηση να μειώσει τους σχετικούς φόρους. Δεν το σκέφτεται καν.

++ Για την τιμή του φυσικού αερίου που εκατοντάδες χιλιάδες νοικοκυριά παρασύρθηκαν να χρυσοπληρώσουν τη σχετική εγκατάσταση ώστε να εξασφαλίσουν φτηνή ενεργεια δεν είναι να συζητάει κανείς. Πέντε φορές επάνω η διεθνής τιμή του — άρα και στην Ελλάδα. Κι ο Κυριάκος Μητσοτάκης προσπαθεί να μας πείσει ότι αναλαμβάνει πρωτοβουλίες για κοινή αγορά φυσικού αερίου από την ΕΕ — ενώ στα τηλεγραφήματα των διεθνών ειδησεογραφικών πρακτορείων δεν φιγουράρει πουθενά το όνομα του ανάμεσα στους πρωταγωνιστές της σχετικής πρωτοβουλίες. Απλά συνυπογράφει και προσπαθεί να κερδίσει εντυπώσεις.

++ Φτάνουμε στην ηλεκτρική ενέργεια  — που τη χρειάζονται όλοι, καταναλωτές κι επιχειρήσεις, χειμώνα καλοκαίρι. Οι τιμές έχουν ξεφύγει. Οι απλήρωτοι λογαριασμοί φτάνουν πια τις εκατοντάδες χιλιάδες, ελάχιστοι είναι κακοπληρωτές. Οι περισσότεροι απλά δεν μπορούν. Οι τσέπες και τα ταμεία ειναι αδειανά. Κι η κυβέρνηση δίνει ασπιρινούλες για να θεραπεύσει πνευμονιές. Ενώ σε άλλες χώρες — βλέπε Ισπανία που αντιμετωπίζει επίσης οικονομικά προβλήματα — γίνονται γενναίες περικοπές στις κρατικές επιβαρύνσεις στον χώρο της ενέργειας. Σφίγγει το ζωνάρι το κράτος για να ανασάνει ο καταναλωτής.  Εδώ είμαστε …Ελλάντα κι η σημερινή κυβέρνηση σκεφτεται διαφορετικά.

Υπάρχουν λύσεις, θα ρωτήσει κάποιος. Φυσικά κι υπάρχουν. Δύσκολες. Τολμηρές. Κοστοβόρες. Φτάνει να θέλει κανείς. Να μην έχει νεοφιλελεύθερες εμμονές. Να μη θεωρεί την επιδότηση της κοινωνίας (όρο που απεχθάνεται το σημερινό σύστημα και δεν χρησιμοποιεί ποτέ) προπατορικό αμάρτημα. Και να μη διστάζει να αναθεωρήσει δικές του αποφάσεις όταν διαπιστώνει ότι και άκαιρες είναι και επιζήμιες για την κοινωνία και τη χώρα.

Κλασικό παράδειγμα η βιαστική απόφαση για πρόωρη απεξάρτηση από το λιγνίτη. Η δικαιολογία στην οποία εμμένουν, ότι κοστίζουν πολύ οι ρύποι είναι απλά…δικαιολογία όταν η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας απο άλλες πηγές  είναι ιδιαίτερα ακριβή. Και φυσικά δεν απαντάει στο ερώτημα γιατί εμείς — ο Μητσοτάκης!! — αποφασίσαμε να ολοκληρώσουμε την απολιγνιτοποίηση νωρίτερα από οποιαδήποτε άλλη χώρα στην Ευρώπη. Ειδικά όταν χώρες όπως η Γερμανία κι η Πολωνία θα κάνουν αυτό το βήμα πολύ αργότερα. Το 2039 και το 2044 αντίστοιχα. Στο μεταξύ πληθαίνουν οι φωνές που ζητούν από την κυβέρνηση να αναθεωρήσει. Από ειδικούς, ευρωβουλευτές και επιχειρηματίες με μεγάλη επιρροή. Αλλά το Μαξίμου κωφεύει. Και καλεί τους Έλληνες να βάλουν βαθειά το χέρι στη τσέπη — μάλλον για να μην κακοκαρδίσει αλλα συμφέροντα που προφανώς θέλει να εξυπηρετήσει.

Στην ίδια λογική κινείται η εκχώρηση του δημοσίου ελέγχου στην μέχρι τώρα κρατικά ελεγχόμενη ΔΕΗ — με την οποία θα μπορούσε να ασκήθεί ενεργειακή πολιτική προς όφελος της μισητής από το σύστημα Μητσοτάκη…κοινωνίας. Όχι κι εδώ. Πάλι για να εξυπηρετηθούν κάποιοι.

Το αποτέλεσμα; Οι Έλληνες γονατίζουν. Και θα συνεχίσουν να γονατίζουν. Καθώς μάλιστα η φτωχοποίηση όλο και περισσότερων στρωμάτων προχωρεί ακάθεκτη κι η πανδημία δείχνει, με τις αστοχίες της κυβέρνησης σε σχολεία και  μέσα μαζικής μεταφοράς να σηκώνει ξανά κεφάλι. Έτσι, για να μη ξεχνιόμαστε.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail