Τι πραγματικά εμποδίζει την επέκταση των χωρικών υδάτων στο Αιγαίο

Έχουμε την ψευδαίσθηση ότι η Ελλάδα δεν επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στο Αιγαίο λόγω του τουρκικού casus belli. Εν μέρει επηρεάζει την λήψη απόφασης το τουρκικό casus belli. Περισσότερο λαμβάνεται υπόψη η αμερικανική - και ρωσική- θέση που δεν επιθυμεί αυτήν την επέκταση επειδή θα στενέψουν οι θαλάσσιες δίοδοι στο Αιγαίο.

Παντελής Σαββίδης

Αν διαβάσετε το τελευταίο βιβλίο του Ναύαρχου Λυμπέρη περιγράφει πως μπαινόβγαιναν στο γραφείο του, όταν ήταν αρχηγός ΓΕΕΘΑ, οι αμερικανοί με μόνιμο και απειλητικό αίτημα να μην επεκτείνει η Ελλάδα τα χωρικά της ύδατα όταν το 1995 κυρώθηκε απο τη βουλή η Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας.

Μην έχετε ψευδαισθήσεις. Καμιά στρατηγική κίνηση δεν γίνεται στις χώρες του ΝΑΤΟ χωρίς να εγκριθεί απο την Ουάσιγκτον. Και όχι, μόνο, από την Ελλάδα που είναι μικρή χώρα. Ούτε και απο τη Γαλλία και Γερμανία. 

Η Γαλλία δεν θα εξοπλίσει την Ελλάδα με όπλα που δεν θα επιθυμούν οι ΗΠΑ και η Γερμανία άφησε τους ευρωπαίους χωρίς αέριο ενόψει, μάλιστα, του χειμώνα, επειδή οι ΗΠΑ δεν εγκρίνουν την λειτουργία του Nord Stream 2.

Το casus belli τους βολεύει όλους. Η Τουρκία το πουλάει στο εσωτερικό της. Η Ελλάδα καλύπτεται πίσω από αυτό για να κρύψει την αμερικανική πίεση. Οι ΗΠΑ καλύπτονται και αυτές για να μην φανεί ότι επιβάλλουν αυτές εκβιαστικά την πολιτική τους. Και η Ρωσία που, επίσης, βολεύεται, από τη μια ικανοποιείται από την άλλη δηλώνει πως είναι υπέρ της επέκτασης των ελληνικών χωρικών υδάτων.

Αυτά, για να μη νομίζουν ότι μας δουλεύουν.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail