ΗΑΕ και Τουρκία αρχίζουν να έρχονται επικίνδυνα κοντά!

Abu Dhabi’s Crown Prince Sheikh Mohammed bin Zayed Al Nahyan (L) meets with Turkey’s Prime Minister Recep Tayyip Erdogan in Ankara February 28, 2012. (REUTERS)
Freepen.gr - Οι αναλυτές του Κόλπου αναμένουν ότι η τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ του πρίγκιπα του Αμπού Ντάμπι Σεΐχη Μοχάμεντ Μπιν Ζαγιέντ Αλ Ναχγιάν και του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα επιφέρει πλήρη ηρεμία μεταξύ των ΗΑΕ και της Τουρκίας σε διμερές επίπεδο καθώς και σε περιφερειακά ζητήματα, ειδικά από τότε που η κλήση έγινε μετά τη συνάντηση του Τούρκου προέδρου με τον Σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας των ΗΑΕ, Σεΐχη Ταχνούν Μπιν Ζάιντ και τις επακόλουθες δηλώσεις αισιοδοξίας για το μέλλον των σχέσεων που προέρχονται από αξιωματούχους και των δύο χωρών.

Οι αναλυτές περιγράφουν την τηλεφωνική συνομιλία μεταξύ του Σεΐχη Μοχάμεντ Μπιν Ζάιντ και του Ερντογάν ως αποκορύφωμα της προσέγγισης μεταξύ Τουρκίας και ΗΑΕ και ως αντανάκλαση του αλλαγμένου οράματος των Εμιράτων και του Κόλπου, όπου η αποκλιμάκωση των περιφερειακών διαφορών ανοίγει το δρόμο για να αφιερώσουν οι περιφερειακές χώρες την προσοχή τους στις πιο στρατηγικές επιταγές της εθνικής ασφάλειας και ανάπτυξης, αναφέρει το The Arab Weekly.

Οι αναλυτές πιστεύουν ότι οι βελτιωμένοι πολιτικοί δεσμοί με το Αμπού Ντάμπι μπορεί να δημιουργήσουν νέες οικονομικές και εμπορικές προοπτικές προσφέροντας στην Τουρκία μια νέα προοπτική για τις σχέσεις της με τις χώρες του Αραβικού Κόλπου.

Τα οικονομικά οφέλη που αποκόμισε η Τουρκία από προσφορές σε χώρες του Κόλπου, όπως τα ΗΑΕ και η Σαουδική Αραβία, θα έρθουν ως έντονη αντίθεση με τις αρνητικές επιπτώσεις στο εσωτερικό και στο εξωτερικό που προκύπτουν από τις τρέχουσες συμμαχίες του Ερντογάν στην περιοχή.

Το Πρακτορείο Ειδήσεων των ΗΑΕ (WAM) ανέφερε ότι ο Σεΐχης Μοχάμεντ Μπιν Ζάιντ και ο Ερντογάν συζήτησαν «για τις διμερείς σχέσεις και τους τρόπους για την ενίσχυση και ανάπτυξη τους για την εξυπηρέτηση των κοινών συμφερόντων των δύο χωρών».

Οι δύο ηγέτες αντάλλαξαν επίσης «απόψεις για πολλά διεθνή και περιφερειακά ζητήματα κοινού ενδιαφέροντος».

Η επικοινωνία μεταξύ του Ερντογάν και του πρίγκιπα του διάδοχου Αμπού Ντάμπι Σεΐχη Μοχάμεντ Μπιν Ζαγιέντ Αλ Ναχγιάν ήταν «πολύ θετική και φιλική», έγραψε στο Twitter ο διπλωματικός σύμβουλος των ΗΑΕ, Ανουάρ Γκαργκάς. Είπε ότι ήταν μέρος ενός νέου σταδίου όπου τα ΗΑΕ επιδιώκουν «να χτίσουν γέφυρες, να μεγιστοποιήσουν τους κοινούς στόχους και να συνεργαστούν με φίλους και αδελφούς, για να εξασφαλίσουν μελλοντικές δεκαετίες περιφερειακής σταθερότητας και ευημερίας για όλους τους λαούς και τις χώρες της περιοχής».

Παρατηρητές των υποθέσεων του Κόλπου πιστεύουν πως η κίνηση των Εμιράτων έρχεται ως απάντηση σε διάφορες τουρκικές πρωτοβουλίες, άλλες δημόσιες και άλλες χωρίς να αποκαλυφθούν, για να επιτευχθεί αναθέρμανση των παγωμένων σχέσεων της Τουρκίας με τις χώρες του Κόλπου. Η Άγκυρα θέλει επίσης να προστατεύσει τις οικονομικές και εμπορικές σχέσεις της από τον αντίκτυπο των πολιτικών διαφορών που οδήγησαν στη διπλωματική της απομόνωση και τη φυγή των ξένων επενδυτών και του Κόλπου από την Τουρκία, που απομακρύνθηκαν από την παρέμβαση του Ερντογάν στην οικονομία και την ιδιοσυγκρασιακή πολιτική του.

Οι αναλυτές αναμένουν ότι η δυναμική συμφιλίωσης, που απεικονίζεται από τις συναντήσεις Τουρκίας-Εμιράτων και Εμιράτων-Κατάρ, θα αποτρέψει την αντιπαράθεση για διάφορα αμφισβητούμενα περιφερειακά ζητήματα.

Αυτή η νέα δυναμική, λένε, ανταποκρίνεται επίσης στην επιθυμία των Ηνωμένων Πολιτειών για καλύτερες σχέσεις μεταξύ των περιφερειακών συμμάχων τους, προκειμένου να δοθεί προτεραιότητα στην αντιμετώπιση της ιρανικής πρόκλησης, με τις πυρηνικές και περιφερειακές της διαστάσεις.

Μετά τις συνομιλίες που πραγματοποιήθηκαν στην Άγκυρα στις 18 Αυγούστου με τον Σεΐχ Ταχνούν, ο Ερντογάν είπε: «Συζητήσαμε τι είδους επένδυση θα μπορούσε να γίνει σε ποιους τομείς».

Σε μεταγενέστερη δήλωσή του, ο Ερντογάν είπε πως ελπίζει να πραγματοποιήσει συνομιλίες με τον διάδοχο του Αμπού Ντάμπι για τη δημιουργία στενότερων οικονομικών δεσμών και ότι «τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα θα κάνουν σοβαρές επενδύσεις στη χώρα μας σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα».

Οι τότε δηλώσεις του Ερντογάν κατέδειξαν την ικανοποίηση της Τουρκίας για την υπέρβαση των εμποδίων σε μια κανονική σχέση με τα ΗΑΕ, με τρόπο που πιθανότατα θα αντικατοπτριστεί θετικά στην παραπαίουσα τουρκική οικονομία.

Οι αναλυτές περιγράφουν τις οικονομικές σχέσεις μεταξύ των ΗΑΕ και της Τουρκίας ως «στενές και βασισμένες στο κοινό συμφέρον, καθώς ο όγκος των εμπορικών ανταλλαγών μεταξύ των δύο χωρών ξεπέρασε τα 8 δισεκατομμύρια δολάρια το 2020 και τα ΗΑΕ είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος αραβικός εμπορικός εταίρος της Τουρκίας, ενώ ο όγκος των επενδύσεων μεταξύ των δύο χωρών έφτασε πρόσφατα τα 5 δισεκατομμύρια δολάρια».

Ο Syed Basar Shueb, Διευθύνων Σύμβουλος της εισηγμένης στο Αμπού Ντάμπι International Holding Company (IHC), ανέφερε πριν από λίγες ημέρες μια σαφή πρόθεση των Εμιράτων να ανοίξει ένα νέο κεφάλαιο στις σχέσεις με την Τουρκία με βάση την αμοιβαία κατανόηση και συμφέροντα.

"Η εταιρεία αναζητά επενδυτικές ευκαιρίες στην Τουρκία σε τομείς όπως η υγειονομική περίθαλψη, η βιομηχανία και η επεξεργασία τροφίμων", δήλωσε ο Shueb.

Τέτοιες δηλώσεις δείχνουν ότι τα ΗΑΕ έχουν αφήσει στην άκρη τις ανησυχίες τους για την Τουρκία και σκοπεύουν να αποφύγουν τις εντάσεις που είχαν θολώσει τις σχέσεις τα τελευταία χρόνια, που προκλήθηκαν από την τουρκική επέμβαση στη Λιβύη και την υποστήριξη της Άγκυρας στην Μουσουλμανική Αδελφότητα.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail