Πρώτη αξιολόγηση της αμυντικής συμφωνίας με τη Γαλλία: Ερωτήματα και οι απαντήσεις των “κύκλων”

Οι δηλώσεις των ηγετών Ελλάδας και Γαλλίας σίγουρα ανέδειξαν την πρόθεση των δυο χωρών να συνεργαστούν στενά σε όλα τα επίπεδα, ώστε να διασφαλίσουν ισχυρή άμυνα και προστασία των διμερών συμφερόντων, αλλά και των Συμμαχικών (ΝΑΤΟ). Ωστόσο, οι δηλώσεις αυτές άφησαν κάποια αναπάντητα ερωτήματα που χρήζουν διευκρίνισης.

Από: defence-point.gr

Αρχικά, από τις δηλώσεις απουσίαζε κάθε αναφορά για τις κορβέτες Gowind η προμήθεια των οποίων επίσης εμφανιζόταν ως δεδομένη και μάλιστα τρεις, με δικαίωμα προαίρεσης για άλλη μία (option). Αυτό έχει κομβική σημασία, καθώς επίσης και ο προσδιορισμός του τελικού ύψους της σύμβασης που θα υπογραφτεί.

Υπενθυμίζεται, ότι η αναφορά για τις συγκεκριμένες κορβέτες έχει γίνει στο πλαίσιο της αποκαλούμενης ως “ενδιάμεσης λύσης”, διότι ένα σημείο στο οποίο έπασχε η γαλλική προσφορά ήταν εκεί, με την πρόταση για δυο φρεγάτες κλάσης Cassard, οι οποίες δεν πληρούσαν τις προδιαγραφές του Πολεμικού Ναυτικού.

Οι πληροφορίες που διαρρέονται από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας είναι ότι τεχνικές επιτροπές από τις δυο πλευρές θα συναντηθούν για να δουν τις λεπτομέρειες της συμφωνίας. Για να ανταποκριθούν στον χαρακτήρα της “ενδιάμεσης λύσης”, οι Γάλλοι δεσμεύονται -κατά πληροφορίες- να παραδώσουν την πρώτη κορβέτα Gowind μέχρι τα τέλη του 2023.

Το δεύτερο και ουσιαστικό σημείο όπου εγείρονται ερωτήματα τα οποία χρήζουν απάντησης, είναι αυτό της περίφημης “ρήτρας αμοιβαίας αμυντικής συνδρομής“. Παρότι ο Γάλλος ηγέτης έκανε λόγο για συνδρομή της Ελλάδας σε περίπτωση που απειληθεί, οι διατυπώσεις που επελέγησαν δεν διαφοροποιούνται και πολύ από προγενέστερες αναφορές στο θέμα.

Εν κατακλείδι, φαίνεται ότι η διμερής ελληνογαλλική αμυντική συμφωνία είχε έντονο το στοιχείο του συμβολισμού, υπό την έννοια της διευκρίνισης της “τάσης” που επικρατεί στην Ελλάδα, αναφορικά με τις επιλογές της στον τομέα της άμυνας. Οι λεπτομέρειες θα καθοριστούν σε διαπραγματεύσεις προσεχώς ανάμεσα στις δυο πλευρές, σε τεχνικό τουλάχιστον επίπεδο.

Μένει να αποδειχθεί εάν η απουσία αναφοράς στις δηλώσεις στις κορβέτες Gowind αφήνει ανοιχτό παράθυρο συνεργασίας και με δεύτερο προμηθευτή, κάτι που αναμένεται να διευκρινιστεί σχετικά σύντομα. Φαίνεται πως η ελληνική και η γαλλική πλευρά συμφώνησαν ώστε η ανακοίνωση να δώσει τέλος, ή τουλάχιστον να κατευνάσει, την “παραφιλολογία” αναφορικά με την ελληνική επιλογή. ωστόσο, ίσως και να έπεται συνέχεια…

Θα φανεί εξάλλου και ποια θα είναι η πορεία στην υπογραφή πενταετούς διμερούς αμυντικής συμφωνίας με τις Ηνωμένες Πολιτείες (MDCA), καθώς στη διαπραγμάτευση φαίνεται να έχουν προκύψει δυσκολίες. Η δε αναφορά των ηγετών ότι όλες οι πρωτοβουλίες είναι απολύτως συμβατές με τις υποχρεώσεις στο  ΝΑΤΟ, απλώς προδιαγράφει και επισήμως ένα κατά τα άλλα γνωστό πλαίσιο.

Σε κάθε περίπτωση, θα ήταν αφελής η τοποθέτηση ότι με την ανακοίνωση για την προμήθεια 3+1 φρεγατών του οποιουδήποτε τύπου, αντιμετωπίζονται τα προβλήματα του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού…

Ας δούμε όμως ποιες είναι οι διευκρινίσεις που δίνονται σε όλα αυτά τα ζητήματα από “κυβερνητικούς κύκλους”, καθώς πέραν των ανωτέρω παρατηρήσεων, έχουν ξεχωριστό ενδιαφέρον,καθότι αναφέρεται ότι ΡΗΤΡΑ ΑΜΥΝΤΙΚΗΣ ΣΥΝΔΡΟΜΗΣ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΤΟ ΑΡΘΡΟ 2:

*Μητσοτάκης – Μακρόν: συμφωνία για άμεση στρατιωτική συνδρομή και 3+1 υπερσύγχρονες Belhara*

Η συμφωνία Μητσοτάκη – Macron στο Παρίσι προβλέπει την άμεση στρατιωτική συνδρομή της Γαλλίας προς την Ελλάδα και αντιστρόφως, σε περίπτωση που υπάρξει επίθεση από τρίτη χώρα, ακόμη και αν αυτή η χώρα είναι μέσα στο πλαίσιο των συμμαχιών τους (όπως π.χ. η Τουρκία που είναι μέλος του ΝΑΤΟ).

Παράλληλα η Ελλάδα θα παραλάβει σε χρόνο – ρεκόρ, 3+1 φρεγάτες Belhara με πλήρη εξοπλισμό αεράμυνας και ανθυποβρυχιακού πολέμου και δυνατότητες να καταρρίπτουν εναέριους στόχους σε πολύ μεγάλες αποστάσεις.

Οι φρεγάτες, με την υψηλή τεχνολογία και τα μεγάλου βεληνεκούς οπλικά τους συστήματα θα λειτουργήσουν ως πολλαπλασιαστής ισχύος στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο, καθώς πέρα από τις αυξημένες δυνατότητες θα είναι απολύτως συμβατές ώστε να «συνεργάζονται» με τα μαχητικά Rafale.

Η κυβέρνηση εξοπλίζει το Πολεμικό Ναυτικό με το βλέμμα στο μέλλον, καθώς οι 3 φρεγάτες (με option για άλλη μια), αγοράζονται από την Ελλάδα στην πιο συμφέρουσα τιμή, με πλήρη οπλισμό και με χρόνο παράδοσης-ρεκόρ. Η πρώτη υπερσύγχρονη «ψηφιακή» φρεγάτα αναμένεται να παραδοθεί το 2025 και η τελευταία το 2026.

Με αυτό τον τρόπο ενισχύεται η ασφάλεια της χώρας μας, καθώς Ελλάδα και Γαλλία έχουν δεσμευθεί μέσω της στρατηγικής εταιρικής συμφωνίας , πέρα και πάνω από υπάρχουσες δομές (ΝΑΤΟ και ΕΕ) να συνδράμουν στρατιωτικά η μια την άλλη σε περίπτωση που παραστεί ανάγκη. Ωστόσο η διμερής συμφωνία έχει και καθαρά ευρωπαϊκή διάσταση, καθώς συνιστά αποδοχή του δόγματος της στρατηγικής αυτονομίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης από τις δύο χώρες και αποτελεί ένα ουσιαστικό βήμα σε αυτή την κατεύθυνση.

Ουσιαστικά Ελλάδα και Γαλλία με τη διμερή συμφωνία η οποία εγγυάται τη συνεργασία των δύο χωρών στην άμυνα και στην εξωτερική πολιτική, λειτουργούν μέσα στο πλαίσιο των συμμαχιών τους και ενδυναμώνουν τη πολιτική της στρατηγικής αυτονομίας της Ε.Ε.και εμβαθύνουν τη σχέση των δύο χωρών μέσα στο ΝΑΤΟ και στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Παράλληλα στο τραπέζι των συζητήσεων βρίσκεται και η εξασφάλιση 3 υπερσύγχρονων κορβετών Gowind (με option για άλλη μία) με πλήρη εξοπλισμό. Η Ελλάδα κινήθηκε γρήγορα και εξασφάλισε μια πολύ ισχυρή αμυντική συνεργασία μετά τις ανακατατάξεις από τη συμφωνία AUKUS.

*Εκσυγχρονίζεται το Πολεμικό Ναυτικό, ενισχύεται σημαντικά η αποτρεπτική ικανότητα της χώρας*

Πιο συγκεκριμένα, η Ελλάδα θα αποκτήσει 3 φρεγάτες FDI HN (Hellenic Navy), με διαμόρφωση η οποία επελέγη από το ίδιο το Πολεμικό Ναυτικό, και η οποία είναι ισχυρότερη από την αντίστοιχη γαλλική.

Το πλοίο ανήκει στην επόμενη γενιά «ψηφιακών» φρεγατών, και εξοπλίζεται με το κορυφαίο ραντάρ SeaFire. Το τελευταίο συνδυάζεται με τους υπερσύγχρονους αντιαεροπορικούς πυραύλους ASTER 30, στην πλέον τελευταία τους έκδοση. Ο συνδυασμός SeaFire/ASTER 30 θα προσφέρει αεράμυνα περιοχής στις Μονάδες του Στόλου, σε αποστάσεις που υπερβαίνουν τα 100 χιλιόμετρα, ενώ ταυτόχρονα θα διαθέτει και Αντιβαλλιστικές Ικανότητες.

Δηλαδή το Πολεμικό Ναυτικό αποκτά για πρώτη φορά στην ιστορία του, πλοία που θα έχουν δυνατότητα να καταρρίπτουν εναέριους στόχους σε πολύ μεγάλες αποστάσεις, ενώ θα μπορούν να προσφέρουν και προστασία απέναντι σε βαλλιστικούς πυραύλους.

Ο οπλισμός συμπληρώνεται από προηγμένο πυροβόλο των 76 χιλιοστών, αλλά και σύστημα RAM των 21 πυραύλων, που ολοκληρώνει την αντιαεροπορική/αντιβληματική ασπίδα του πλοίου.

Η νέα φρεγάτα του Πολεμικού μας Ναυτικού, εκτός από εξελιγμένες αντιαεροπορικές δυνατότητες, διαθέτει και κορυφαίες ανθυποβρυχιακές ικανότητες, χάρη στο παγκοσμίως πρωτοπόρο sonar CAPTAS-4.

Το τελευταίο θα συνδυαστεί με τα υπερσύγχρονα ανθυποβρυχιακά ελικόπτερα MH-60R που πρόσφατα αγόρασε η χώρα μας από τις ΗΠΑ και θα παραδοθούν στις αρχές του 2022. Τον ανθυποβρυχιακό οπλισμό συμπληρώνουν υπερσύγχρονες ανθυποβρυχιακές τορπίλες.

Ο οπλισμός εναντίον πλοίων περιλαμβάνει τους πλέον εξελιγμένους «ψηφιακούς» Exocet MM40 Block 3c, με ικανότητα κρούσης σε μεγάλες αποστάσεις, ενώ ταυτόχρονα έχουν και δυνατότητα να πλήξουν παράκτιους στόχους. Ο εξοπλισμός των νέων μας «ψηφιακών» φρεγατών συμπληρώνεται από υπερσύγχρονα ηλεκτρονικά συστήματα, τα οποία ολοκληρώνονται πάνω στο κορυφαίο παγκοσμίως γαλλικό Κέντρο Πληροφοριών Μάχης SETIS.

*Τι σημαίνει η «Στρατηγική Εταιρική Σχέση για τη Συνεργασία στην Άμυνα και στην Ασφάλεια» Ελλάδας-Γαλλίας*

1. Η Συμφωνία επισφραγίζει την στενή συμμαχική σχέση που έχουν αναπτύξει οι δύο χώρες , αναβαθμίζει το γεωπολιτικό αποτύπωμα της Ελλάδας στην Ευρώπη και στην περιοχή, ενισχύει τις αποτρεπτικές δυνατότητες της χώρας με την ανακοίνωση για την απόκτηση τριών νέων γαλλικών φρεγατών (οι λεπτομέρειες θα οριστικοποιηθούν μέσα στους επόμενους μήνες).

2. Η Συμφωνία περιέχει (άρθρο 2) ρήτρα αμοιβαίας αμυντικής συνδρομής σε περίπτωση που μια από τις δύο χώρες δεχθεί επίθεση στην επικράτειά της. Με τον τρόπο αυτό η Ελλάδα θωρακίζεται έναντι απειλών ιδιαίτερα στην Ανατολική Μεσόγειο. Ταυτόχρονα, μέσω της συμφωνίας αποκτά ουσία το άρθρο 42, παράγραφος 7 της Συνθήκης της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την ρήτρα αμοιβαίας άμυνας.

3. Με τη συμφωνία Ελλάδα και Γαλλία υπερβαίνουν τις υποχρεώσεις η μία έναντι της άλλης στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ. Ταυτόχρονα, ενισχύουν τον ευρωπαϊκό πυλώνα της άμυνας και το ΝΑΤΟ, καθώς πρόκειται για δύο χώρες-μέλη της Ε.Ε, αλλά και συμμάχους στο ΝΑΤΟ.

4. Τη Συμφωνία συνοδεύει ανακοίνωση για την απόκτηση από το Ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό τριών γαλλικών φρεγατών.

5. Η Συμφωνία προβλέπει συνεργασία στην άμυνα και στην εξωτερική πολιτική. Με αυτό τον τρόπο η Ελλάδα πρωταγωνιστεί, όπως είχε προαναγγείλει ο Κυριάκος Μητσοτάκης από τη ΔΕΘ, καθώς και στις δηλώσεις του στη Σύνοδο Κορυφής της EUMED, στη συζήτηση για την ανάγκη στρατηγικής αυτονομίας της Ε.Ε.

6. Η Μεσόγειος ανοίγει δρόμους. Η ελληνογαλλική συμφωνία στρατηγικής εταιρικής σχέσης είναι ένα πρώτο μεγάλο βήμα προς την κατεύθυνση της στρατηγικής αυτονομίας της Ε.Ε.

7. Ήδη από την ομιλία του στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ o Κυριάκος Μητσοτάκης μίλησε για την ανάγκη ανάπτυξης των αναγκαίων αμυντικών ικανοτήτων, ώστε η Ευρώπη να μπορεί να ανταποκρίνεται άμεσα σε προκλήσεις, στην ευρύτερη γειτονιά της, όπως στη Μεσόγειο, στη Μέση Ανατολή και στο Σαχέλ, όπου το ΝΑΤΟ δεν θα είναι «παρών».

8. H Συμφωνία προβλέπει τακτικές διαβουλεύσεις των υπουργών Εξωτερικών και Άμυνας των δύο χωρών τόσο για θέματα ασφάλειας και άμυνας, όσο και για περιφερειακά και διεθνή ζητήματα, υβριδικές απειλές, θαλάσσια ασφάλεια, μετανάστευση.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail