Καταρχήν έκανε λόγο για κουρδικό ζήτημα τονίζοντας πως «πρέπει να διασφαλίσουμε αμέσως ότι όλοι οι πολίτες μας είναι ίσοι και πρώτης τάξεως πολίτες». Αυτό μπορεί και να ερμηνευτεί ως άνοιγμα προς τους ψηφοφόρους του HDP, της τρίτης πολιτικής δύναμης της Τουρκίας την ώρα που το DEVA κινείται στις δημοσκοπήσεις λίγο πάνω από το 2%, κάτι που σημαίνει πως δεν εισέρχεται στη Βουλή.
Αναφορά έκανε και στο θέμα των S-400 σημειώνοντας πως οι ΗΠΑ μη δίνοντας τους Patriot έσπρωξαν την Τουρκία στην επιλογή του ρωσικού συστήματος. Ωστόσο ούτε οι S-400 λύνουν το πρόβλημα της Τουρκίας κατά τον Babacan λέγοντας χαρακτηριστικά:
«Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τους S-400 για να προστατεύσουμε τους στρατιώτες μας στο Idlib; Από ποια χώρα τους αγοράσαμε; Ποιος είναι ο πραγματικός επικίνδυνος παραλήπτης εκεί;»
Ο Babacan αναφέρθηκε στο ρωσικό βομβαρδισμό του τουρκικού στρατού στο Idlib σημειώνοντας ότι δε θα μπορούσε ποτέ η Τουρκία να χρησιμοποιήσει το σύστημα για να καταρρίψει τα αεροσκάφη της Μόσχας. Ωστόσο εδώ έχουμε ένα ακόμη ορόσημο στον πολιτικό λόγο της γείτονας αφού για πρώτη φόρα ακούγεται πως η επίθεση με τους δεκάδες νεκρούς πραγματοποιήθηκε από τη Ρωσία και όχι τη Συρία, όπως εξυπηρετούσε το καθεστώς της Αγκυρας να διατείνεται.
Ο Babacan έκανε επίσης αναφορά στην Ανατολική Μεσόγειο λέγοντας:
«Δραστηριοποιηθήκαμε στην Ανατολική Μεσόγειο. Μετά τη διμερή συνάντηση στο ΝΑΤΟ, τα πράγματα ξαφνικά ηρέμησαν. Δεν γνωρίζουμε ποια συμφωνία έγινε. Μπορεί να μην υπάρχει καν επίσημα . Στη συνάντηση Μπάιντεν - Ερντογάν δεν υπήρξε κυβερνητικός αξιωματούχος».