Το Κάιρο βλέπει την ανάπτυξη τουρκικών drones στην Κύπρο ως «πρόκληση» - Ζητά ενέργειες

Bayraktar TB2 στο αεροδρόμιο Gecitkale στην Αμμόχωστο - ΑFΡ
Freepen.gr - Η ανάπτυξη τουρκικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών στη βόρεια Κύπρο έχει εξοργίσει την Αίγυπτο, η οποία θεωρεί την κίνηση αυτή «μια πρόκληση» που θα ανεβάσει το επίπεδο των εντάσεων στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου. Αλλά οι Αιγύπτιοι αναλυτές αποκλείουν τυχόν αιγυπτιακές αντιδράσεις που θα μπορούσαν να αυξήσουν τις εντάσεις με την Άγκυρα αυτήν την στιγμή.

Ο κατοχικός ηγέτης, Έρσιν Τατάρ, καυχήθηκε στην τουρκική τηλεόραση νωρίτερα αυτόν τον μήνα ότι τα drones Bayraktar TB2 στην αεροπορική βάση στο Gecitkale θα μπορούσαν να επιχειρήσουν πολύ πιο γρήγορα από ό, τι από τις βάσεις στην ηπειρωτική Τουρκία για να «επιθεωρήσουν την περιοχή» μέχρι τις ακτές της Αιγύπτου, γράφει το thearabweekly.com.

Οι τουρκοαιγυπτιακές σχέσεις βρίσκονται σε αδιέξοδο παρά τις συνομιλίες που έγιναν για την εξομάλυνση των σχέσεών τους.

Η κυπριακή κυβέρνηση θεωρεί την ανάπτυξη μη επανδρωμένων αεροσκαφών ως μέσο για την Τουρκία να συνεχίσει την «επεκτατική ατζέντα» της, χρησιμοποιώντας στρατιωτικά assets για να επεκτείνει την εμβέλειά της και να υποστηρίξει τον έλεγχο της σε μια περιοχή που ενδεχομένως κατέχει σημαντικά αποθέματα φυσικού αερίου.

Ένας Αιγύπτιος αξιωματούχος περιέγραψε την ανάπτυξη ως μέρος των «προκλητικών μέτρων της Άγκυρας» που απαιτεί μια «σταθερή αντίδραση» από τη διεθνή κοινότητα, ιδιαίτερα τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρωπαϊκή Ένωση, στην οποία η Κύπρος είναι μέλος.

«Η βάση, μαζί με άλλα μέτρα στην Κύπρο, τη Λιβύη και τη Μεσόγειο, θα αποσταθεροποιούσε ακόμη περισσότερο την περιοχή. Είναι ανησυχητικό», δήλωσε Αιγύπτιος διπλωμάτης στο Associated Press υπό τον όρο της ανωνυμίας.

"Το τελευταίο (η βάση) ενισχύει την ιδέα [πως η Τουρκία δεν θα αποθαρρυνθεί μέσω δηλώσεων, αλλά χρειάζεται ενέργειες από τις σχετικές χώρες", είπε.

Αν και οι τουρκικές κινήσεις ανησυχούν την Αίγυπτο, οι αναλυτές αποκλείουν οποιαδήποτε κλιμάκωση της Αιγύπτου προς την Τουρκία στο εγγύς μέλλον, δεδομένου ότι οι σχέσεις μεταξύ των δύο μερών είναι προς το παρόν παγωμένες και υπάρχει συμφωνία να αποφευχθούν εξάρσεις έως ότου επιτευχθεί επίλυση αμφιλεγόμενων ζητημάτων.

Αλλά οι αναλυτές θεωρούν ότι οι εκφράσεις ανησυχίας της Αιγύπτου προορίζονται να μεταφέρουν ένα μήνυμα στη διεθνή κοινότητα ότι οποιαδήποτε μελλοντική προσπάθεια να εξυπηρετηθεί η Τουρκία, θα την ενθαρρύνει μόνο να προβεί σε πιο προκλητικές ενέργειες, με βάση την εκτίμηση της Άγκυρας ότι οι ΗΠΑ και η Ευρώπη είναι σήμερα πολύ απασχολημένες με τις εξελίξεις στο Αφγανιστάν και το Ιράν για να δώσουν προσοχή σε αυτό που κάνει η Τουρκία.

Ένας αναλυτής πιστεύει ότι «η κίνηση της Άγκυρας στη βόρεια Κύπρο έχει ως στόχο να μειώσει την πίεση στην Τουρκία για την αποχώρηση των δυνάμεων και των μισθοφόρων της από τη Λιβύη, όπου οι Τούρκοι θέλουν να μετατρέψουν την παρουσία τους σε μη αναστρέψιμο τετελεσμένο έργο και μέρος μιας ευρύτερης στρατηγικής διεύρυνσης. αποτύπωμα στην ανατολική Μεσόγειο».

Οι τουρκικές κινήσεις θεωρούνται επίσης ως δοκιμή της σχέσης του Καΐρου με τους Κύπριους και Έλληνες συμμάχους του, κάτι που θα φέρει τη μεσογειακή εταιρική σχέση μεταξύ των τριών χωρών ξανά στο επίκεντρο. Φαίνεται πιθανό ότι η Αίγυπτος θα προσπαθήσει να ρίξει τη μπάλα στο γήπεδο των Ευρωπαίων, ενώ θα βρίσκεται με την Ελλάδα και την Κύπρο εναντίον της Τουρκίας στο θέμα της εξερεύνησης φυσικού αερίου στην ανατολική Μεσόγειο.

Ο επικεφαλής της Διεθνούς Μονάδας Μελετών στο Κέντρο Πολιτικών και Στρατηγικών Σπουδών Al-Ahram, Ahmed Kandil, δήλωσε ότι η Τουρκία προσπαθεί να εδραιώσει την παρουσία της στην ανατολική Μεσόγειο και είπε πως η ανάπτυξη των drones αντικατοπτρίζει την πρόθεση του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για να τερματιστεί η περίοδος ηρεμίας που επικρατούσε στην περιοχή τους τελευταίους μήνες.

Είπε περαιτέρω στην The Arab Weekly ότι «η κλιμάκωση μπορεί να συνδέεται με άμεσα προβλήματα μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας και με την προσπάθεια της Άγκυρας να δείξει πως δεν θα ανατρέψει τη θέση της σχετικά με την ένοπλη παρουσία της στη Λιβύη. Μπορεί επίσης να είναι μια έμμεση αντίδραση στις διακοπές των συνομιλιών μεταξύ Τουρκίας και Αιγύπτου».

Εξήγησε ότι οι πρόσφατες κινήσεις της Τουρκίας «δεν βοηθούν τις προσπάθειες της Αιγύπτου να εξασφαλίσει σταθερότητα στην ανατολική Μεσόγειο, εκτός από το γεγονός πως το Κάιρο διατηρεί στρατηγικές σχέσεις τόσο με την Ελλάδα όσο και με την Κύπρο και αυτό μπορεί να πυροδοτήσει εντάσεις μεταξύ των τριών χωρών αφενός και Τουρκία από την άλλη».

Επισήμανε ότι οι νέες εντάσεις στην περιοχή θα έχουν άμεσες επιπτώσεις στην εξερεύνηση της Ανατολικής Μεσογείου για φυσικούς πόρους, καθώς η τελευταία κίνηση της Τουρκίας είναι πιθανό να απομακρύνει τους επενδυτές και να εντείνει τις στρατιωτικές δραστηριότητες στη γειτονιά της Αιγύπτου. Τέτοια σενάρια δεν είναι προς το συμφέρον του Καΐρου, προσέθεσε.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail